Dödsdom över Lars Lucidor

12 mar kl 19:14, 2012

Går det att avliva och döda en människa som levde i ett annat århundrade ? Kan man avliva en litterär figur i en bok ? En idé om en skribent som i sin bok avlivar den egna litterära karaktären. Till exempel Lasse Lucidor som dödades av Löjtnant Storm 1674. Som kan anses ha blivit en karaktär i en bok. Fast den personen blivit ihågkommen för något eget ? Går det att göra slut på en människas tid på jorden ? Och en person blir bortglömd med anledning av andras godtyckliga åsikter ? Vad skulle dennes efterlevande anse om det ? De som förvaltat ett arbete och minne om en människa som en gång i tiden levde och gick omkring på jorden. Kan en åminnelse om en person ändock finnas kvar fast en dödsdom om denne uttalas ? Hur länge kommer den personens verkelse att finnas kvar ? Är det möjligt att döda en människa som blev dödad själv en gång till senare i en annat århundrade ? ”jag ska döda Lars Lucidor” … en omöjlig tanke som går att uttala men inte omsätta i praktiken. Han levde på 1600 talet, ett århundrade som vi ej har kontakt med längre på annat vis än det som finns kvar dokumenterat om det. Om än människor fantiserat om att kunna utföra stordåd och hjältebedrifter genom att resa tillbaka i tiden med en tidsmaskin och åtgärda en despotisk diktator eller annan person de ansett sig ha en rätt att sätta sig till doms över i efterhand. För att hoppats på att kunna ha förändrat världen hur den en gång var. Lars Lucidor kan känna sig säker där hans kvarlevor ligger och vilar i jorden. Han kan inte bli dödad en gång till. Länge Leve Lars Lucidor. En människa kan bara dö på riktigt en gång i hans eller hennes liv. Jag saknar en film om Lasse Lucidor.

20120312

Taleptox

< +>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.