En evig livslång längtan…..

26 feb kl 09:25, 2012

…..  efter att något inte ska ta slut. Evigheten ett begrepp som numera förknippas mycket med romantiska oskuldsfulla tankar kring parrelationer och giftermål. Ett frossande i parromans och en längtan efter enighet och att för alltid vara tillsammans med flera andra i en grupp gemenskap och att aldrig mer behöva vara ensamen. En längtan efter ihågkomst. Men vad betydde ett begrepp som evigheten förr i tiden för de som levde i andra århundraden ? På vilket sätt har människors föreställningar om evigheten förändrats idag mot förr ? Har värde och betydelse på begrepp förändrats i senare tider mot hur de uppfattade det förr i tiden ? Evigheten är ett mycket gammalt begrepp från äldre tider som finns beskrivet i flera texter i flera olika kulturer. Det finns också de som skrev och varnade för längtan efter evigheten. Längtan efter evigheten som en fara att inte sysselsätta sig med för sinnen och mänskliga mått mätta. Längtan efter evigt liv som symbol för något gudomligt och de strävanden människor påvisat vid byggen av byggnationer som babels torn, pyramider och andra stentempel och kyrkor. En evig längtan efter att skapa något som inte kan upphöra. I grekland förknippat med begrepp aion, en eon en oerhört lång tidsperiod. Men var kom föreställningar om en evighet ifrån ? Hur skapades de föreställningarna från början ? och vid vilken tidpunkt ? De som såg ut mot rymden och försökte föreställa sig hur lång tid det kan finnas. Gud målad som ett väsen som har evigt liv och ska leva i evighet. Andra har i senare tider försökt ta livet av gud och utropat att Gud är död. Urguden den förste guden, ett väsen som fanns för mycket länge sedan som kallades av andra eller kallade sig själv Gud. Ett väsen som andra hänvisade till som förmedlare av skapelse, principer, och skapare av ord, texter och en del regler. I bibeln tecknad som ett djur av någon sort. Vad råkade den förste ur Guden ut för och vad hände med Gud ? Senare har det bildats begrepp som ledde till att andra tecknades som gudar de också. Skapade till ur gudens avbild att likna Gud? De egna gudarna med olika funktion och sin egna stil.  Gudarna som väsen som är odödliga och har ett evigt liv. Eller som en del är dömda till en evig död. Vad innebär evigheten i praktiken ? Det rör sig om ett mycket långt tidsperspektiv. En oändlig tidsrymd som överskrider allt föreställbart i universum. Men senare upptäckter om världar, planeter och universum har gjort att slutsatser om tillvaron har förändrats. Idag har man dragit slutsats att den närmsta solen kommer att slockna en gång i framtiden, och att jorden är dödsdömd, och att det kommer att innebära att allt fysiskt liv på jorden med vatten, atmosfär kommer att dunsta och försvinna när solen slutar lysa. Kvar blir en stendöd jord utan sollyse, vatten och levande liv, med stendöda tempel, kyrkor, stenbyggnader och statyer ståendes i en atmosfär lös tillvaro seglandes med jordklotet ut rätt i en vakumbetonad rymd, mot en annan evighet än den de kände till en gång i tiden. På den tiden då en hel del vetenskapliga upptäckter som berör planeter, galaxer, och universums storlek som idag finns upptäckta men som ännu ej var gjorda förr i tiden. De hade andra föreställningar om världen, planeterna och universum på den tiden när ett begrepp som evigheten började sprida sig. Numera tror en del inte enbart att Gud skapade världen, utan att Gud också var med och skapade världarna, planeterna och universum och var den som initierade den stora smällen som startade allt.  I det gamla Grekland var begrepp evigheten och eon ett fenomen som beskrevs i bibeln. Men om det finns de som har evigt liv, vad händer med de som är döda ? De som dog som unga. Kan det också finnas de som är evigt döda !? Blir inte de gamla också i något avseende ? De finns kvar de också. Och om allt liv och jorden är dödsdömd, vad händer med föreställningar om att Jesus Kristus skall komma tillbaka och döma levande och döda ? Vad händer med domedagen ? Sker det i det ögonblick atmosfären försvinner från jordklotet och människor slutar att andas den luft som idag finns omsluten kring jordklotet ? De som redan blivit dömda i jordelivet vad händer med dem, kan de dömas en gång till av Jesus Kristus ? Kan man säga att de som idag dömer Jesus Kristus har övertagit hans roll när de dömer levande och döda ifrån det förflutna ? Vid vilken tidpunkt kommer jorden att bli utan atmosfär ? Hur länge kommer solen den närmsta stjärnan att lysa ? När kommer atmosfären runt jorden att försvinna ? om 5000 år ? 10 miljoner år ? 100 miljoner år ? 10 miljarder år ? Men om människor hinner ut i rymden före dess ? Det är oerhörda avstånd ute i rymden till andra stjärnor och planetsystem. Och den bedriften att hinna ut i rymden till en beboelig planet med atmosfär är en av människors största utmaning som de kommer att möta. Kommer människor i framtiden när rymdfärder blivit säkrare och snabbare med hitintills ej utvecklad teknik att klara av att färdas de oerhörda avstånd som det är i rymden ? Om jorden dör före människor har kommit ut i rymden och hittat en annan planet att bosätta sig på, kommer inte en enda mänsklig varelse att betrakta de stendöda avbilder i sten som finns bevarade på jordklotet. Sten är ensammast av allt. Och har enbart sällskap av Gud. Men om universum har ett slut och en dag kommer att upphöra vad händer då med tidsrymd evigheten som de en gång kände till det ? Detta berör område nya verklighets sammanhang. En förändrad bild av världen, planeter, stjärnor, kosmos, universum och evigheten. För senare generationers skull. Det universvida omfånget med en mer nyanserad syn på tillvaron. Guds minne av allt, gudskomihåg av denna plats och alla de händelser som ägde rum. Vad finns bortom universum ? Bortom universum börjar evigheten. Och den är långt bort ifrån oss. Trots att inget mänskligt är evigt, men den gudomliga bilden av människor är det. Och evigheten kan aldrig ta slut.

20120226

Taleptox

< +>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.