Originalen som försvann

26 dec kl 18:36, 2011

Förr i tiden efter att boktryckarkonsten uppfunnits (men innan skrivmaskinen uppfunnits) fanns det handskrivna original av skrivet material som kunde sparas för senare tider. På den tiden när skrifter skrevs för hand och publicerades som böcker. Sedan datorn uppfunnits och en del ordbehandling skrivs på pc har originalen blivit digitala original bestående av ettor och nollor sparade på en hårddisk istället för handskrivna original sparade i ett bibliotek (eller maskinskrivna original sedan skrivmaskin uppfunnits). Det har inträffat en markant skillnad på område original mot förr sedan datorn började användas som media. En hårddisk med dokument original går visserligen att spara den också. Men en hårddisk kan gå sönder så att den ej blir startbar. Och då kommer andra ej åt original dokumenten utan avancerad dokument återställnings procedur. Kommer personer i senare tider att forska eller läsa efter information lika intensivt efter original dokument från en samling av hårddiskar som det gjorts i det förflutna i sparade dokument och böcker i världens bibliotek ?  Det har dessutom blivit annan svårighet som inte fanns förr; operativsystem i datorer är lösenordsskyddade för begränsad åtkomst. En del data krypteras också. En del kanske vill att deras dokument ska förbli gömda och skyddade för senare tider och värderar uppfinnandet av dator med hårddisk och dess möjligheter som positivt. Men skillnaden mot förr hur vi behandlar original på annat sätt kvarstår likväl. En del har säkert insett detta och har som praktisk rutin att skriva ut dokument de skrivit i dator på en skrivare eller göra säkerhetskopia av dokument på dvd skiva. En del skriver t.o.m fortfarande på maskin eller förhand för att de ej vant sig vid datorn och för att de insett det jag valt att skriva om. Men skillnad mot förr kvarstår likväl, det är ej original i likadan form som skrivs ut eller sparas från datorer längre. Det har inträffat en avsevärd komplikation med original som riskerar att försvinna med hårddiskar som andra ej avser att undersöka. Har oddsen för att original kommer att försvinna ökat sedan datorer började användas som dokument behandlare ? Visserligen kunde original försvinna förr också före datorer uppfanns. Det räckte med att slänga det. Det har jag varit med om att ett original försvunnit. En novell jag skrev under skoltiden med titel ‘Professor Carl Jonsson’ försvann ifrån en pärm jag hade i vårat hem mer än 20 år senare. Den fanns kvar i början av 2000 talet men är sedan dess försvunnen. Men viljan till att publicera utgåvor av original har sannolikt varit mer förekommande i det förflutna än viljan att inte publicera dem. Själva uppfinningen av skrivkonst pekar på det. Det sker också ändringar på standard i moderkort och kontakter för hårddisken har ändrats. Kommer det i ett längre perspektiv att vara möjligt att starta dagens hårddiskar med morgondagens datorer t.ex. ?

20111225

Taleptox

< +>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.