Mångtydiga komplexa relationers tidsfördriv

Komplexa relationers tidsfördriv och det glapp som uppstår parallellt mellan oss människor. Tillvaron är mångtydig. Det är så pass mycket olika referenser och olika värdesystem. Omständigheter kring konflikter och relationer är så komplicerade att det knappt inte går att uttala sig om något utan att sanningsmässigt ha fel. En sånn fälla har tankar och åsikter blivit till. Det finns säkert en och annan som tycker annorlunda och olika mot dig, och en och annan som ifrågasätter det vi påstår om vårat samhälle, våra olika identiteter och våra relationer. En man sa att vi människor tänker så olika, och därför anser jag att vi också tycker olika. Tillvaron är komplext mångtydig. Och relativism ter sig som en väldigt plausibel utgångspunkt. Det har hänt så mycket under åren som gått, och det finns så mycket att sysselsätta sig med att det är som om vi anser oss att inte ha tid för tidsfördriv och varann nuförtiden lika mycket som vi hade förr om åren. Hur kommer det sig att vi inte har så mycket tid till övers för tidsfördriv som vi önskade att vi hade ? Samtidigt händer det mycket varje dag och ingen dag är den andra lik. Vi sysselsätter oss en massa. Jag skrev till Jakob Sverker , vi var kompisar och umgicks en del på 90 talet, och frågade om han mindes något ifrån 90 talet och vårat umgänge på den tiden. Han hörde av sig och skrev att han mindes, men att den tidsperioden i efterhand inte kändes särskilt betydelsefull för honom. Vilka tidsperioder i det förflutna anser vi vara mer betydelsefulla och andra inte och varför anser vi det ? Har inte varje tidsperiod sin betydelse och värde ? Jag har många fina minnen från 90 talet. Och en del mer tragiska. Varför skrev han och påstod det han gjorde ? Han måste ha haft något skäl till sin åsikt ? Handlade det om att han riktade ett påstående till mig för att ringakta en tidsperiod och t.ex. vår relation vi hade för en 20 år sedan ? Var det av en inneboende ödmjukhet från hans sida som han skrev så ? Eller ansåg han att hela 90 talet i självt var betydelselöst ? Ändå skrev han dels om den tidsperioden i sin roman berättelsens ängel som dels handlade om Balkankonflikten, vilket måste betyda att period på 90 talet som handlar om balkankriget som är med i hans bok har någon form av betydelse för honom. För andra har den tidsperioden sannolikt haft mycket inverkan och betydelse.

Jag brukar tänka på ett påstående jag gjort för en ca 20 år sedan som jag anser har en relevans. Det är detta gamla västerländska super rationella tänkandet med effektivitet och produktivitet som gör sig påminnt då och då. Det blir ett glapp mellan barnen och föräldrarna, när det primära är det ekonomiska,  för att vi åker iväg om dagarna och jobbar som vuxna. Men om man inte underskattar andra kan man tro att de flesta personerna klarar sig själva hyfsat, vi har ju varann också. Gör dig inget illa. Skada inte andra och skada inte dig själv.

20150227

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.