Människors dyrkan av det estetiska

Sitter och funderar på hur ofta det är som en del uttrycker ett estetiskt omdöme före annan sorts åsikt om andra, som moralisk t.ex., om andra på facebook t.ex. En passion för det estetiska och en utseende fixering. Människors dyrkan av skönhet och estetik. Ett frossande i status tänkande, utseende fixering, och första intrycket värderingar. ……. Fin, snygg, läcker, vackert, fult osv . Andra värdefulla egenskaper kommer i andra hand för en del med ytliga omdömen. En sannare sanning om människor kommer i skymundan. Vad människor egentligen tycker uttrycks inte direkt utan det brukar komma fram först senare. Åtminstone för en del, andra säger direkt vad de tycker om varann….. Stackars människor jag tycker synd om dom. I andra sammanhang har en del människor oerhört mycket åsikter om andra, som de inte har om sig själva. Detta med att vi ska rannsaka oss själva innan vi dömer och bedömer andra, som t.ex. Jesus kristus predikade om för 2000 år sedan, har kommit bort på vägen någonstans. ”Jag dömer ingen” finns det skrivet i bibeln att Jesus Kristus ska ha sagt. Men det var då det och nu idag är idag. Det vi gör vänds emot oss på något förunderligt sätt i våra mänskliga relationer och den ständiga pågående ömsesidiga anklagelse processen. Vem kan trumfa den andre i att dra fram gamla händelser och oförätter ifrån det förflutna ?? Vem kan trumfa den andre i att hitta på falska påhittade egenskaper om andra ? ……. ”Man döms inte för vem man är utan för vad man gör” skrev en person på en chat för en 10 år sedan. I bibelns nya testamente står det att man inte ska döma andra. Jag har känt mig anklagad och utsatt för bedömningar ända sedan barndomen. Vem har inte det ?? Omständigheter är komplicerade och svåra och jag tror det är bra ju mer komplicerat det är. Det främjar utveckling och mognad med komplexa relationer. Ett hälsosamt familjegräl då och då. Enbart den mänskliga hjärnan är oerhört komplicerad. Den består av många miljoner intelligenta hjärnceller. Jag tror att människan är en intelligent varelse, trots alla hemskheter , krigskonflikter och annat som händer. Jag tycker det är mycket besynnerligt och anmärkningvärt att det varit några personer som haft mig som måltavla för sina anklagelser och utpekning som att vara nazist samt riktat maktutövning med mig som arbetsobjekt. Vi människor är subjekt. Jag tycker det är besynnerligt att det finns några få personer som anser sig ha rätt att utöva makt i relation till mig och ha åsikter om vad jag är för en person. Det är åsikter om mig som inte är mina egna och hur jag uppfattar mig. Vi människor är oss själva närmast. Och hur vi värderar andra människor är ibland för tydligt för vad som är bra för vårat fortsatta umgänge och relationer. En person som heter Jakob Sverker sa åt mig en gång ”finns det inga konflikter skapar vi konflikter”. Men det finns olika sorters konflikter. Det är en känd kunskap, som dels Hermann Broch skrivit om, att förtroligheter mellan 4 ögon skapar främlingsskap. Ibland kan man önska att vi inte hade så mycket åsikter om varandra. Och att vi istället berättade något om oss själva och vilka vi är som människor. Prata på och sjung ut ordentligt ….

2014-10-01

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.