Om det relativa med Strindbergs Dumhet

Jag valde att beställa Jakob Sverkers bok Heidenstams Misstag idag den 9/6 – 2015 från Adlibris. En mycket tilltalande och intelligent formulerad titel. Jakob Sverker är en smart författare. Jag valde att beställa hans första bok Berättelsens Ängel ifrån Adlibris den 11/10-2014. Jag läste ut den den 25/10 2014 kl 17.00. Jag gillar hans berättar stil och hur han valt att konstruera och byggt upp berättelse. Det var spännande läsning. Jag gillar den. Och att han flätat in textpartier från andra författare i berättelsen. Det är bra konstnärlig kvalité på innehåll i hans bok. Det går att känna igen sig i en del partier från verkligheten och han har tecknat en avbild av verkliga relationer inom ram för en fiktion.  De litterära karaktärerna i boken är vältecknade och han för ett nyanserat resonemang kring dem och deras relationer. Den står sig i relation till annan förlags utgiven litteratur tycker jag och fortsätter han i den stilen kommer den kanske att kunna bli en klassiker. Jag hoppas han får Nobelpriset. Han skriver med en helt egen stil jag inte känner igen från annan författare. Den inger en känsla av filmisk berättarstil. Hade han en verklig familj som inspiritationskälla till familjen Saurelle ?  Jag läste att han gett ut den själv och att han blev refuserad först på flera förlag. Det tycker jag är besynnerligt att den blev refuserad, den håller så pass bra litterär kvalité och att de förlagen inte insett det tycker jag är besynnerligt. Grattis vill jag säga till honom !  Jag saknade en beskrivning av vem mordängeln var till namn som dräpte författaren Edmond Laurent.  Kommer det mer om det i senare böcker i trilogin?

Jag ser fram emot att läsa Heidenstams Misstag. Heidenstam var en intelligent människa, åtminstone uppfattar jag honom sådann utifrån bilder av honom jag sett och det jag läst som han skrev. Och det  är särskilt betydelsefullt att läsa om vad en annan intelligent författare skrivet om hans misstag. Hur kommer det sig att en till synes intelligent författare gör något som uppfattas som misstag som påverkar flera generationer senare ? Särskilt av betydelse är att få ett svar på något som berört mina funderingar sedan jag hörde talas om hans boks titel, om den lämnar något besked på hur han uppfattar vad som skulle ha varit Verner von Heidenstams misstag ?? Och är det ett fiktivt misstag inom ram för hans roman som i realiteten inte har ägt rum medans Verner von Heidenstam levde utan enbart är en fiktion i en senare tid i hans roman ??  Det är ett mycket intressant ämnesområde huruvida Verner Von Heidenstam gjorde några misstag som skulle ha inverkat på händelser 2-3 generationer senare på 90 och 2000 talet. Går det att dra sånna slutsatser om ett vidlyftigt orsakssamband mellan flera årtionden med slutsats att sånt som inträffat i första hälften av 1900 talet skulle kunna få konsekvenser en 50-60 70 år senare på 90 och 2000 talet ??

Tips på andra ämnesområden Jakob Sverker skulle kunna skriva om är August Strindberg och hans skrifter. Jag kommer ihåg när vi i början av 90 talet umgicks en del och var kompisar hade en betydelsefull diskussion och vi var oense om värde på det Strindberg skrivit om och Jakob Sverker sa ”han (August Strindberg) har skrivit mycket dumt också”. Och jag replikerade att August Strindberg medverkade till att utveckla det svenska språket. Vad han uppfattade som dumt med Strindbergs skriverier minns jag inte vad han syftade på. Han kan ju ha ändrat på sin uppfattning av Strindberg till idag år 2015 20-25 år senare. Men där har han tips från mig på annat ämnesområde han skulle kunna skriva om; Strindbergs dumhet ! Jag tror vi människor är intelligenta varelser. Om det finns några dumma människor är verkligen disskutabelt ? Vad som är dumt är ett svårbedömt område? Jag tror människan är intelligent med många kompetenta färdigheter.  I år är det 103 år sedan August Strindberg gick bort. Och han var en smart och intelligent människa. Han levde mellan åren 1849 till 1912 och han blev 63 år. Heidenstam levde till 1940 och han föddes 1859 och han blev 81 år. Han var 10 år yngre än Strindberg. Det är 75 år sedan Heidenstam gick bort. Om han och Strindberg med för den delen var en mänsklig människa som en del av oss andra är och gjorde sina misstag han också är ett väl omskrivet ämnesområde. Dessa 2 personer har det skrivits mycket om i senare generationer. Deras verk har säkerligen påverkat senare generationer som kunnat ha mycket att sysselsätta sig med att analysera deras verk. Det vi skriver har så mycket mer inverkan på våra sinnen och medvetanden, än det vi säger t.ex.. En smart och intelligent kvinna och polisinspektör vid namn Malin AC Nilsson som var hem till mig 2012 med anledning av några brev jag skrivit sa till mig när jag frågade om hon varit nazist att det var en dum fråga tyckte hon. Vad som är dumt verkar kunna variera från århundrade till århundrade. I min uppfattning finns det inga dumma frågor. Och vad som är dumt är oerhört svårt att fastställa och något som är ytterst relativt. Det skulle inte vara dumt om Jakob Sverker i en senare bok skrev om hur han uppfattade Strindbergs dumhet och vad det var i Strindbergs skrifter som han tyckte var dumt skrivet ? Att bedöma något eller en människa som dum är ett uttryck av oskuldsfullhet. Granskar man människor nogrannare finner man att de flesta är mer och mer intelligenta.

2015-06-09

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.