Om 50 år är jag död i livet därefteråt

Jag fick frågan i en utdelad annons från gillad av Jeanette Malmström den 16/6 – 2015 på Facebook ’Hur kommer du att se ut om 50 år ?’  Enligt statistik kring vår numera uppnåbara medelålder är det en fråga som man inte bör ställa till en person som är över ungefär 40 år eller äldre. En klok människa kan igenkännas på att den vet om att den ska dö vid en ålder av ungefär 80-90 år. Jag kommer inte att leva för alltid. Jag fyllde 52 år i år och om 50 år är jag sannolikt död och på väg in i livet därefteråt. ”Det du har gjort kan aldrig göras ogjort. Snart är du död. Sen kommer inte en kotte att komma ihåg dig” sa en man åt mig i början av 2000 talet. Det är 14-15 år sedan. En annan man sa åt mig ”Dom har glömt bort det där nu”. En annan person skrev till mig ”För alltid ihågkommen och hatad i norden”. För alltid ihågkommen för min ödmjukhet och kompromissvilja ? Så önskar jag bli ihågkommen i alla fall. Sedan om det blir för alltid det är en fråga för senare generationer och andra att besluta om. Vid vilken tidpunkt glöms vi bort ? Vad blir vi ihågkomna för ? Och varför glöms en människa bort ? Vi minns Så länge som andra anser att de tycker sig ha ett behov av att göra oss till behövda.  Ett ordspråk från förr ifrån filmen Gladiator lyder; ”Vad vi gör i livet ekar i evigheten”.  En man sa en gång ”man döms inte för vem är, utan för vad man gör”. Hur vill vi bli ihågkomna i livet därefteråt som döda ? Denna urgamla myt bland människor om en längtan efter evigt liv !? En dom som säger att jag inte kommer att bli ihågkommen.  De domar som fällts över mig kan inte dö. En man sa åt mig att jag aldrig kommer att klara mig undan från dem. Inte i någon tid. Det betyder att de är förknippade med vårt omdöme i all samlad tid. Behövs en sånn människa som jag alls överhuvudtaget ? Vem behöver ett minne som bevaras av att en sånn som jag existerat och det jag gjort ? Hur ser man ut när man är död ? I en urna fylld av aska ? Ett skelett i en kista nergrävd flera meter ner i jorden ? En kropp som försvunnit hur ser den ut ? Om man blir begraven och får sin aska utspridd i rymden ? Syns man när man är död ? Fast vi syns är det inte säkert att vi finns. En avbild av den kristne demokraten som kompromissade med nationalisterna i ett utseende från medan jag var vid liv som sprids omkring i media kanaler när jag är död ? Hur vi ser ut som döda vet de som lever då i livet därefteråt. Jag återkommer i svart. Om 50 år I livet därefteråt som död. Då ser jag inte ut längre som jag gjorde medans jag var vid liv, om 50 år då är jag nämeligen död. Jag längtar mer efter det förflutna och som längst till morgondagen några dagar i förväg. Jag längtar inte efter att det ska bli om 50 år. Om 50 år ser jag ut över ett liv som är passerat i ett förflutet, då är jag nämeligen död.

2015-06-16

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.