Om de skillnader som det är på människor idag mot förr

Detta är min korta essä om dömande. Det är med svårighet och mycket tankemöda jag formulerar mig i korta ordalag om ett sånt komplicerat ämne, och skriver några rader om detta med dömande av att människor skulle vara likadana idag som för 2000 år sedan, med en kyrkoherde som var med i ett tv program idag i åtanke. Vi tycker olika konstaterade jag. Jag har en annorlunda uppfattning, än vad hon pratade om I ett tv program på Svt 1 som hette Helgmålsringning som sändes lördagen den 27 juni 2015 kl 17:50, påstod en kyrkoherde som heter Martina Åkeson Wollbo begåvat och insiktsfullt med en argumentation som vittnar om intelligens och inlevelse, att det inte är en skillnad på människor idag mot för 2000 år sedan. Att människorna förmodlingen var likadana på den tiden som vi är idag med att som jag tror hon menade att döma. Med hänvisning till att det var därför som Jesus Kristus ska ha yttrat att man inte ska döma för då blir man dömd likadant själv. Jag tänker på all mängd med människor som levat sedan den tiden under alla århundraden och hur olika de måste ha varit och hur olika de måste ha tänkt. Det är 2000 år sedan Jesus Kristus levde och enbart under 1900 talet har det funnits stora skillnader i hur de människor som då levat har tänkt. Jag tänker på all utveckling inom många olika områden som skett enbart under 1900 talet. Jag tänker också på dem och att jag är inte alls sån eller lever inte alls som de levde som var med på Jesus Kristus tid. Jag var inte ens född före 1963 !? Men jag är blott Jesus Kristus Skugga. Mig får ni inte svårt , extra svårt, att kugga. Jesus Kristus talade dessutom ett annat språk för 2000 år sedan, än vad jag är uppfödd med idag som modersmål. Han levde dessutom i en annan etnisk kultur än det land Sverige som jag bor i. Det var länge sedan en människa stenades i sverige t.ex. dödsstraffet avskaffades 1921 i vårat land. Men det var inte särskilt länge sedan några kastade sten. Jag tänker på Göteborsgkravallerna 2001 då det slängdes mycket sten. Med skillnad mot för 2000 år sedan att de i Göteborg slängde sten på affärer och skyltfönster och inte kvinnor.  Av vad jag blivit informerad om blev en del av de aktivisterna utsatta för hårda domar och fängelsestraff. Det har hänt så mycket sedan dess och det är ständiga förändringar på mycket sedan dess, och det har skett så mycket utveckling på många olika områden. Man får intrycket av att när man åhör hennes föreläsning i tv programmet utifrån ett hems perspektiv att det sker en upprepning av hur människor är och har varit de senaste 2000 åren. Trots att det finns mycket kunskap inom många olika vetenskapliga  fakulteter som har klarlagt att det råder stora skillnader på hur olika människor levat olika genom historien i olika århundraden och i olika kulturer och landområden. Jag kan mycket väl föreställa mig att religion förändrats också sedan de dagarna. Enbart idag finns det 7 miljarder olika människor och människor har olika åsikter och uppfattar varandra olika. Människor är inte direkt ansvariga för andra var och en, det är vår uppfattning om varandra som vi ansvarar för. Jag har många gånger utsatts för dömande åsikter av olika sort både i skola och senare på jobb jag varit på, kommandes från olika sorters människor både kvinnor och män. Men jag tror inte att de som dömt mig med sin åsikt varit likadana som de som levde för 2000 år sedan var. Jag vore ansedd för att vara galen om jag trodde de var likadana idag som för 2000 år sedan !? Det har varit människor av vår tid som ägnat sig åt att döma mig eller ha en åsikt och uppfattning om mig. En del människor har mycket åsikter till och med såna åsikter som det inte finns belägg eller bevis för. Livsbetingelser är så förändrade till idag mot förr. Men jag har inte aktivt agerat och handlat som de som levde då gjorde för 2000 år sedan. Jag har inte sökt dagens människor i gårdagens samhälle. Jag har istället handskats med det med kompromisser, tålamod, och skrivande. Jag valde istället att här skriva om det som den skribent jag är. Nu vet ni som läst detta vad jag har för uppfattning om den skillnad det är på dömande åsikter i vår tid som är nu och då förr på Jesus Kristus tid, och hur man kan bete sig med dem. En möjlighet är att ta på sig en existensiell skuld för de dömande åsikter som en och annan kan tänka sig yttra. Utan att anpassa sig till dem. Och utan att kasta en enda sten. Inte ens ta upp en sten alls överhuvudtaget. För utan synd är ingen. Men oskyldiga människor finns det. Men istället kompromissa med det faktum att dömande är olika i olika tidsperioder. Jag tänker mycket och skriver om det istället för att döma tillbaka och göra likadant som de som dömt mig idag som Jesus Kristus sa. För det var då det för mer än 2000 år sedan.

2015-06-27

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.