Telefonsamtalet i kontrast mellan det nya och det gamla

Det ringde i min telefon hemma hos mig någon gång under 1999 en dag jag kommit hem ifrån jobbet. Jag jobbade i en telefonjour mellan åren 1998 till hösten 1999 i Uppsala Kommun dit det kom en massa larm och telefonsamtal, en 120 st per arbetspass.  Det är en 15-16 år sedan. Men jag har inte glömt just det samtalet.  Jag kände inte igen telefonnumret i presentatör. Senare kontrollerade jag nummer och det gick till en före detta arbetskompis som hette Eva Eriksson som då bodde en bit utanför Uppsala i Rasbo. Jag lyfte på luren och i andra änden hörde jag en mans person som sa till mig utan att presentera sig  ”Ditt Offer. Får man tag i en sån som dig ska du slaktas”. Luren las på i andra änden. Jag la också på luren. Jag kontrollerade sedan telefonnummer och det gick till en person som jobbat på samma ställe som jag. Jag ringde tillbaka senare och frågade en kvinna som svarade ”Har du jobbat som föreståndare på Alfhem?” , det stämmer sa kvinnan. Alfhem hade jag jobbat på i början av 90 talet. Sedan stängdes det servicehuset av oförklarad anledning. Jag sa till henne i telefonsamtalet att det ringt till mig från detta nummer. ”Det var inte min son som ringde!?” sa Eva Eriksson. Jag har än idag inte en aning om vad jag gjort denna person som uttryckte sig på det viset. Jag undrar vad en del människor håller på med ? Ungefär samtidigt 1999 var det en arbetskollega och kvinna som var från Enköping på samma arbetsplats som sa åt mig ”Du är ett offer i en kamp mellan 2 sidor. Det finns mycket jag kan berätta.” Vad det var hon kunde berätta sa hon inte. Varför säger en människa en sån sak till en annan person ? Om det inte tyder på visst mått av begåvad och intelligent inskränkthet ? Såhär 16 år senare ter sig det påståendet som oerhört onödigt och malplacerat. Jag kunde inte känna igen mig i hennes påstående om mig.

T.ex. de som utger sig för att representera något nytt och förmedlare av nyheter, som om det skulle ge vid handen att det implicerar en rätt att via maktutövning fatta vilka beslut som helst om t.ex. andra människor. I kontrast till de som blir bedömda att representera något gammalt förlegat. Som kan gestaltas via ett uttryck som ”Det var väl en konservativ djävel” som om det skulle vara något negativt i sig. En mans person som var på en kurs som jag gick på 2003 sa till mig ”Du var väl med på 1200 talet!?”. Man får hoppas att han skämtade. Jag skulle vara lite gammal annars i hans ögon om han trodde på det och menade allvar.  Jag var på ett samtal med handläggare Cecilia Ekenberg på arbetsförmedlingen och jag påpekade att jag hade utbildning inom det gebit som jag sökte jobb inom. Med visst förakt sa hon ”Den är förlegad” och syftade på min utbildning som om den inte skulle duga till att kunna klara av ett eventuellt jobb med. Vad för människa i medelåldern har inte en utbildning som det var flera år sedan den genomfördes ? Utbildning får man genom att erfara och sysselsätta sig också med ämnen man väljer att ägna sig åt. Denna konflikt mellan det nya och det gamla är central i maktutövning för en del personer. Vad grundar sig det på för faktorer när vi fattar beslut om andra människor ? I denna längtan efter något som är nytt. Värdering och beslut om annan människa tas av en del via en bedömning huruvida något är nytt eller gammalt. Medans andra i kontrast till att människor tänker så oerhört olika och inte alls lägger någon tonvikt vid dessa två motpoler av nytt eller gammalt i sina beslut om andra människor. T.ex. att fatta beslut om andra människor grundat på hänsyn till dem, för att tänka på andra också.

2015-07-27

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.