Ett brokigt förflutet yrkesliv

Kom att tänka på er. De jag jobbade på samma arbetsplats som en gång i tiden för 17 år sedan. Alldeles i samband med att jag i slutet av 90 talet genomled ett trauma. Ingen dag är den andra lik. Det sker ständiga förändringar. Det händer en hel del varje dag. Ännu en dag man allra ödmjukast får vara med om. Det är betydande skillnader på idag mot förr. Det satsas mycket pengar på våra yrkesliv. Jag tänkte skriva några rader och berätta en del jag varit med om. Jag sänder ett livstecken från mig. Än ska jag väl inte gå bort. Jag är kristen och troende. Jag återkommer i svart. Men här i vårat land finns det plats. Det finns gott om utrymme och plats för kompromisser i våra relationer. Jag fyllde 52 år i år och jag har det ganska bra här där jag är. Jag tackar Gud och vår herre Jesus Kristus för varje dag vi får vara vid liv.  Jag bor själv och har gjort så sedan 1984. Jag har inte ens i vuxen ålder bott ihop under en längre tid med en annan människa. Det finns mycket människor som lever helt ensamen. Det finns idag i vårat land flera hundra personer som heter likadant som jag gör, mer exakt 260 st. Jag har varit med om personförväxling och felutpekning flera gånger förr om åren. Jag har varit med om några kortare relationer med kvinnor varav en av dem i början av 1990 talet minns jag inte ens namnet på. Jag jobbade i en telefonjour och jag uppmanades att ringa in vikarier till en äldre kvinna som hade personlig assistent. Jag ringde 15 personer och hade inte fått tag i någon och det visste en gammal kvinna om som jag pratade med. Hon satt och ringde runt själv och hade hittat en vikarie för den dagen. Och hon visste om att jag inte fått tag i någon.

Jag är en person som vid tid för annat jobb har försökt att sköta mig och åkt och jobbat efter schema. Jag åker till och jobbar på en dagverksamhet i dagsläget och hoppas kunna fortsätta med det. Jag trivs med det. Jag har hamnat boendes i en mindre stuga en bit ut på landet utanför Örebro med en liten trädgård som jag trivs med. Trots all trafik bestående av mopeder, mc, bilar, bussar och lastbilar som kör förbi utanför på vägen. Det är 70 väg här utanför och en del kör ganska fort. Den hamnade jag i tack vare kurator Birgitta Wetters och Martina Stigssons hängivna utmärkta jobb. Jag tror jag stannar kvar här. Jag började jobba yrkesmässigt 1978 på Konsum i Örebro då jag var 15 år, där jag jobbade parallellt med skola till 1984. 1984 till 1985 jobbade jag som ingenjör och konsult på firman Elpa. 1985 till 1986 bodde jag med roland och johan  i Verbier Schweiz. Vi var tre stycken som bodde ihop 1985/86.  Jag var på ett dansställe i Verbier kvällen den 28 februari 1986 när de ropade ut på restaurangen i schweiz att Olof Palme sveriges dåvarande statsminister blivit skjuten. Jag jobbade sedan som behandlingspersonal 1986 till 1987 inom Örebro Läns Landsting. 1987 till 1988 pluggade jag på universitet i örebro och 1988 till 1989 i uppsala. Samt jag jobbade som kock 2 somrar på Gotland 1988 och 1989.  Mellan åren november 1989 till 1999 jobbade jag som vårdbiträde, vaktmästare och larmoperatör  i Uppsala Kommun. Jag gick på en datakurs på komvux 1996, samt 1997/98 och sedan jobbade jag i en telefon och larmjour på ett vikariat 1998/99 som var anvisad plats via Arbetsförmedlingen från juni 1998 till november 1999. Jag hade inte ens utbildning för hemtjänst. Jag hade annan utbildning. Föreståndare där som hette Catarina Ehrenstråle sa att när hon sett mitt namn på en lista över arbetssökande från AF hade hon kontaktat AF direkt och bett om att jag skulle börja jobba där. Hon är mamma till 2 killar jag var tränare åt i innebandy när jag var tränare mellan åren 1992 till 1997. Hon sa också ”Han anställde vi bara för att testa av” och trots att jag svarade på 120 antal samtal per arbetspass sa hon om mig ”Han var tydligen inte beredd att ta ett ansvar”. Det är vår uppfattning om varandra vi ansvarar för. Och den är uppenbarligen mångtydig. Jag vill inte påstå att detta är människor som känner mig speciellt bra. Och en annan arbetskollega som hette Mari Gulliksson sa åt mig under samma tid ”Dig har vi bara anställt för att ha en att skylla på”.  Jag fick också anmälningar på mig från boende som dels Liselotte Engqvist  förmedlade om jag minns rätt från en pensionär som tyckte sig ha fått vänta för länge efter ett larm. Och han hade besök på fast tid senare. Fast det rasade in larm till jouren i jämn takt. Varför måste en del personer ha en annan person att skylla på ?

Jag sökte sedan in på universitet till år 2000 när jag blev arbetslös från jourjobbs vikariat som tog slut november 1999. Och jag kom in i Örebro och flyttade till Örebro 2000. En tid efter att jag börjat på utbildning Systemvetenskaplig datautbildning i Örebro Universitet fick jag så ont med värk i ögonen. Jag tror att några har varit in i den bostad jag bodde i då olovandes kring 2000 till 2001, det försvann saker också som en novell jag skrivit med titel Professor Carl Jonsson från 1975 talet när jag gick i skolan, fotografier ifrån fotoalbum, etc ifrån bostad också som tydde på att några varit in i bostad. De dikter en Jakob Sverker var hem till mig och lämnade en gång i tiden på 90 talet i Uppsala är också borta ifrån min bostad. Jag har parallellt drivit en website mellan åren 2001 till i år 2015 då jag valde att avsluta den. Jag har när jag varit arbetslös i slutet av 1990 talet och en bit in på 2000 talet sökt en 500 jobb tror jag. Mellan åren 2001 till 2010 gick jag arbetslös och jag gick på datortek 2 kurser 2001 och 2002. Våren 2002 jobbade jag en tid på KFUM´s kansli. 2003 gick jag på en av af anordnad arbetsmarknads kurs på företag e.e. företagsresurs.  2004 till januari 2005 jobbade jag som trädgårdsarbetare inom Örebro Kommun på trädgårdsavdelning. Jag blev sjukskriven i juni 2010.  Jag är idag förtidspensionerad ingenjör med några handikapp och funktionshinder. Jag diagnosticerades med hernia inguinalis 1964 och en läkare som hette Pettersson könsstympade mig vid en bråckoperation jag genomgick när jag var 1 år gammal. Jag hade en mycket svår barndom och jag är helt sönderborrad i tänder sedan 3 års ålder långt in i tonåren. Jag har en ca. 20 lagningar med ammalgam i tänder, både barn och vuxentänder. Vad för kemikalier tandläkare tryckt i mig som påverkat omdöme och koncentrationsförmåga vid bedövningssprutor är ett mysterium för mig. Jag kände mig alldeles drogad i delar av ungdomen, fast jag inte hållit på med narkotika. Jag har också sedan 1992 diagnosticerats med astigmatism på ögonen. Ingen människa väljer till vem eller var den föds. Men jag klarar mig själv hyfsat och det är inte ert fel att det är så. Jag tar på mig en skuld för det. Jag har tydligen egna barn också. Har jag blivit informerad om via epost. De är sannolikt vuxna idag. Jag har ingen kontakt med dem idag. Det är ungdomssynder som gjort sig påminda en 35-36 år senare. Åren går och minnen från förr bleknar.

Jag har fått så oerhört mycket epost och telefonsamtal. Säkert 100 000 epost mellan åren 1998 till 2015. Jag har nyligen stängt ner epostkonto det kommit mest till. Det har varit mycket reklam som kommit på epost om mediciner t.ex. Och det har kommit minst 3000 telefonsamtal från lite olika nummer dels ett nummer som benämns automatisk uppringningstjänst. När jag jobbade i en jour i Uppsala 1998/99 kom det 28800 samtal dit på ett år och per person.  Jag har tänkt mycket på detta och haft svårt att koppla bort det. Det ringde försäljare till mig förr om åren också, men det har ökat på sistone.  Jag tror det är några personer jag haft en kontakt med tidigare i livet som hållit på och ringt till mig. Jag har själv ringt, och skickat epost men inte fullt så mycket. Våra föräldrar ringer en hel del till mig också. Flera gånger i veckan. Det senaste året har dom ringt 250 gånger till mig. Det har fortsatt med telefonsamtal till mig idag år 2015. Det kommer 2-3 telefonsamtal hem till mig nästan varje dag i veckorna på vardagar. Jag har tappat räkningen på dem. Det är från olika företag det rings ifrån.  Jag har en epost adress och en gatuadress och det skulle vara möjligt för dem att skriva några rader istället och höra av sig och berätta något om sig själva. Men så sker inte vanligtvis. De brev jag får är mest antingen reklam eller betalräkningar.

I år 2015 är det 11 år sedan vår mormor Karin gick bort, hon blev 94 år, och det var en tsunami i indiska oceanien den 26 december 2004. Då ca 250 000 människor gick bort och gick en alldeles för tidig död till mötes. Tragiskt.  Jag har tänkt mycket på dem och det som hände då. Jag ägnar en del tankar åt vår mormor Karin också och jag hoppas hon får vila i frid och att hon har det bra däruppe i himlen. Det som inte fanns då 2004 men som har installerats numera är tsunami bojar som placerats ute i havet i indiska oceanien för att mäta aktivitet på jordbävning och tsunami. Jag sökte lite på internet med google efter tsunami boj och det finns lite bilder på bojar att beskåda. Intressant uppfinning. Förhoppningsvis kan de varna för tsunamis lite bättre idag än 2004 för de innevånare och turister som vistas i de landområdena där det kan bli tsunami. Jag har varit med i civilförsvaret sedan 1987. Det har skett ändringar på det. Idag är jag istället med i civilförsvarsförbundet sedan 2012. Övrigt jag gjort, utöver skött om bostad och hushåll,  är att jag spelat en del gitarr och jag har varit och fiskat några gånger på sistone. Prata på och jobba på. Hänsyn, vård och omsorg om äldre är ett mycket viktigt arbetsområde. Stanna kvar på jobbet. Njut av ditt liv. Skriv gärna några rader och berätta hur du har det. Hör gärna av dig och berätta hur det gick när du är färdig med jobbet. Länge leve Er. Jag bjuder på det helt gratis. Hoppas ni får behålla ert jobb, vara frisk och kry i själ och kropp och att ni får leva riktigt länge.

Demokratiska hälsningar. Med tro och hopp om en förbättrad relation

Vänligen

Taleptox, Telekommunikations Ingenjör, Data administratör, Musiker, Skribent, Fiskare, Inspektör

 

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.