Den egna förträfflighetens värde

Jag lever ett händelsefyllt liv och det händer omständigheter varje dag. Ingen dag är den andra lik. Det sker ständiga förändringar på flera olika plan både gemensamma, interpersonella och individuella. Det är riktigt svårt att relatera till att man åldras och att tiden har gått mot förr i relation till sina minnen av det förflutna. Jag sitter inte fast där jag sitter utan jag aktiverar mig och är i rörelse i kropp och själ varje dag. Jag har också ett hushåll och hem att sköta om som tar en del tid i anspråk. Jag håller på hela tiden med sysselsättning. Men jag låter det inte stiga mig åt högfärd i huvudet. Utan jag ödmjukar mig inför tillvarons mångtydiga relativa beskaffenhet. Av hänsyn till andra människor. Jag är varken ingen eller någon. Jag är varken mer öppen eller mer sluten. Jag försöker vara mig själv så mycket som är möjligt, utan att vara en annan människa. Den egna rollen och identiteten har en underordnad betydelse inför det faktum att vår Herre Gud, Jesus Kristus och den helige anden är mer betydande än vad vi själva är inför varat. Jag är mer eftertänksam än vad jag är spontan inför nya relationer och andra människor. Jag sätter andra före mig själv i centrum för mina tankar av ödmjuka skäl. Det är viktigt att tänka på andra människor också. Jag har noterat att det inte alltid blir som man tänkt sig innan trots att det skett en noggrann planering. Det sker krockar mellan olika parters intressen. Jag tror på vikten av att ha med en rejäl dos kompromiss i våra relationer. Jag har som metod att skriva av mig tankar jag tänkt och ideer jag vill få ner på pränt. Det är min metod att sortera mina tankar. Det är mer möjligt anser jag att formulera sig mer exakt i skrift vad man tänkt på än vad det är muntligt. Till det kommer också att vi människor uppfattar varann så olika. Det andra har tänkt om en annan kanske inte alltid stämmer överens med hur vi uppfattar och beskriver oss själva. Den bedrägliga sidan av tillvaron gör sig ibland påmind i våra relationer. Vad är vårat värde egentligen värt vid en närmare och mer noggrann skådning med lupp ? I ett mikroskopiskt perspektiv finns risken att vi reducerar varandras värde till noll och intet. Det blir reduktionstermiter av oss om vi inte gör försök till att vara mer nyanserade i våra tankar på omvärlden och framförallt andra människor.  Det är reduktionstermiten som höjer den egna förträffligheten till ett absolut värde upphöjt över alla andra i ett historiskt perspektiv. Jag väljer att inte höja den egna förträfflighetens värde utan stannar kvar nere på marken med båda fötterna på jorden i visshet om att det finns andra människor att ta hänsyn till också. Detta är skäl till varför det är viktigt att försöka tänka så nyanserat och vidsynt som möjligt är om våra medmänniskor i våra relationer. Jag har blivit bedömd flera gånger vid olika tillfällen av människor som uppenbarligen inte känt mig så bra som de trodde att de gjorde. Jag tänker på den värdemall och måttstock dessa personer haft som värdegrund för sina bedömningar som uppenbarligen inte varit  i harmoni och samklang med min uppfattning av mig själv. Och hur skulle det gå om jag bedömde dem som haft åsikt om mig likadant med exakt samma måttstock som de mätt mig med ?? Vad skulle det då bli kvar att prata om ?? Det finns alltid de som är bättre respektive sämre än det egna värdet. Det handlar mycket om relationer. Människor har en uppfattning om sig själva och andra människor. Vad händer i våra relationer när våra uppfattningar inte är i harmoni med varann utan är distortionerade i en sits där tankar bara snurrar runt runt och fram och tillbaka  i våra huvuden ? Det är vår uppfattning av varann vi ansvarar för. Till och med i ensamhet har vi en relation till andra människor. Man är en sticka i mängden i en av många generationer tänker jag på. Jag tänker också på dem i annan generation som var före oss och de som kommer efter oss.

 

2015-10-11

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.