Stalkers, pedofiler och kriminella, finns dom på riktigt ?

Stalkers, pedofiler och kriminella, finns dom på riktigt ? Fundering kring 3 epitet som väcker frågor, 3 epitet och egenskaper som varit flitigt förekommande de senaste 3-4 decennierna. När kan de ha uppstått på 1960/70/80 talet ? Vid vilken tidpunkt inträffade det att dessa begrepp blev mer vanligt förekommande i rapportering i t.ex. media eller rättsväsende ? Var det likadant på 1800 talet t.ex. ?  Äldst av dem tre är sannolikt term kriminella. Det begreppet kommer ifrån latinet och det latinska ordet criminalis. Vilka var de kriminella i äldre tider ? Men ingen människa väljer till vem eller var den föds. Och kriminell är ingen medfödd egenskap som en människa innehar från födseln. Men det försökte de som ägnade sig åt rasbiologiska studier i början av 1900 talet att påstå att kriminalitet var en genetisk och medfödd åkomma. Men stämmer det verkligen ? Vilka är det då som blir kallade eller kallar sig själva kriminella ? I mediala sammanhang används begrepp kriminell flitigt. Det grekiska begreppet för kärlek till barn, som beskrevs av psykiatern Richard von Krafft-Ebing i dennes Psychopathias Sexualis (1886), är ett annat begrepp som blivit mer använt än förr är  – pedofili – ett begrepp som återupptogs 1943 i relation till barnporrbrott tror jag bestämt jag läst på något ställe, med anknytning till producering och förmedling av fotografier och filmer i sexuell kontext på minderåriga under 15 år. I encyklopedi kan man läsa att pedofili är en yttring som beskriver att en vuxen människa har sexuell dragning till minderåriga under 15 år. Men finns det verkligen pedofiler eller är det ett inbillningsfenomén som sker i det dolda ? Hur uppstod dessa fenomén ? Existerar de på riktigt ? Vad har man för bevis för att de existerar på riktigt som verkliga egenskaper och inte bara är en företeelse i inbillningens projiceringens område ? Jag har inte träffat på och samtalat med en enda person som påstått sig vara pedofil som en egenskap. Ändå finns det tusentals människor som blivit åtalade och dömda för detta brott. Det är andra människor som påstår det med hänvisning till dessa begrepp om andra personer. Stalker är ett begrepp som dels kommer ifrån en rysk film från 1979 som kom till sverige 1981. Stalker är också ett gammalt efternamn i engelsktalande områden. Fanns det en anknytning till en person som hette stalker till att stalker begreppet myntades ? Fanns begreppet stalker före 1979  eller kan man tro att det är ursprunget ur mytologi ifrån den filmen ? Hur pass mycket mytomani och inbillning finns det i relation till dessa begrepp och t.ex. hos de personer som jobbar med detta i t.ex. media, sjukvård eller rättsväsende ? Kan man t.ex. tro att dessa begrepp är att jämföra med medeltida begrepp som vampyrer, varulvar, och häxor ? Dvs företeelser i inbillningens fantasi område ? De begrepp som en del blev utpekade för på medeltiden och varav en del blev dömda till döden för. Finns det anledning och tro att dessa begrepp och företeelser kommer att försvinna i framtiden ? Vad kommer t.ex. man att anse om dem om 500 år ? Kommer man att tro att det var en sjukdom och inbillning i fantasins område att tro att de existerade ? Finns det anledning att tro att de tillkommet för att verka som verktyg för att utöva makt från en del människor mot en del andra ? Och att de egentligen inte existerar som annat än inbillning ? För att det mer konkret handlar om verkliga människor av kött och blod utan dessa egenskaper ? Det finns också en koppling i detta med t.ex. stalker begreppet till en föreställning om t.ex. kändiskap. Vad är en kändis ? En människa som blir igenkänd till namn, utseende eller för att ha gjort något särskilt. Kändis ett begrepp som i sverige enligt encyklopedi myntades på 60 talet. Men i andra språk fanns liknande begrepp före det som t.ex. begreppet celebritet. Vad menar jag egentligen med detta ? Finns det de som kallar sig själva dessa begrepp som en identitet ? eller är det ett inbillningsfenomén i fantasins område ?

 

2015-10-19

2015-10-20

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.