De svåra ekonomiska flödena

Det finns de som gett sig på att försöka förklara hur de ekonomiska flödena i våra samhällen ser ut i en kartvy. Men relationer för de ekonomiska flödena är så pass komplicerade att det är svårt att uttala sig om dem utan att ha fel. Det finns oftast en eller annan också som har en invändning mot vad vi påstår i våra förklaringsmodeller för hur de ekonomiska flödena fungerar. Med allt ifrån microskopiska hos den enskilde individen till macroskopiska flöden hos en offentlig verksamhet. Enbart tanken på att försöka få en klar bild av hur de ekonomiska flödena ser ut i skrivande stund de senaste 10 minuterna ger en känsla av svindel. Om man då skulle ge sig på att försöka ge en klar bild av hur de ekonomiska flödena i ett samhälle ser ut över en tidsperiod på t.ex. 50 år med samtliga transaktioner redovisade som utförts under denna tidsperiod, får man klart för sig hur komplicerat det är med ekonomiska teorier om hur micro respektive macro ekonomi fungerar. Vad som styr vad är mer komplicerat än man kan tro. Vem ska betala och vem ska tjäna pengar ? Det är sannolikt lite både-och. Det finns en löntagare och betalande kund lite grann i oss alla. Vem kan klara sig undan från att betala för sig vid köp av varor och tjänster ? Sedan finns det de som inte tycker det är roligt att betala för sig som försöker klara sig undan från det, vilket sannolikt i dessa övervakande tider är svårare än man kan tro. Men mycket av det som sker varje dag i media, postgång och reklam i datorer, tv och radio kretsar kring att det är en vara eller tjänst som säljs. Och några som ska betala för dessa varor och tjänster. Affärer är fullt av producerade varor. Jag är en fattig person. Min inkomst har inte förändrats knappt något de senaste 15 åren. Jag har inte ens råd att köpa en egen cykel. Den cykel jag har är en gåva och present från anhöriga. Vilka är kunderna som ska betala allt detta ? Några få som är fattiga och inte har ekonomiskt medel att kunna klara av att betala för alla andras kostnader ? En bred medelklass med en hyfsad inkomst som har det som räcker precis till det nödvändigaste i en månad i taget ? Några få som är rika på ekonomiskt medel som inte vill betala för sig för att det minskar på deras förmögenhet ? Svaret är inte helt entydigt utan snarare mångtydigt. Vem är fattig och vilka är rika ? Och hur blir det med dom som det inte går att göra några pengar på alls – de allra fattigaste ? Och om en person blir bedömd som att sakna en egen förmåga att åstadkomma något som kan inbringa en inkomst  – hur blir det med den individen ? Man inser vikten av att det finns ett fungerande socialförsäkringssystem till de mest utsatta individerna i vårat samhälle för att uppehälle som hyra, kläder och mat ska kunna betalas för. Det finns de som tror att det sker ett fiffel och bedrägerier med våra skattefinansierade pengar, och det kommer sannolikt fortsätta vara så att det finns en och annan som undrar var pengarna tar vägen i de komplicerade ekonomiska flödena som blivit allt mer svåra att förstå sig på.

 

2015-10-27

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.