Denna längtan efter vanlighet

Denna längtan efter vanlighet !? Vad betyder den ? Och vad kom den ifrån i det förflutna ? En person som längtar efter det som är normalt, seriöst och fritt från fusk. En längtan efter ärlighet utan falskhet. Jakten på bluffare och fuskare som ökat så de senaste åren bland en del personer särskilt på arbetsplatser inom myndigheter. Vad kommer den ifrån ? Vad händer med de misstag som skett i bedömningar där oskyldiga blivit utpekade för att vara oseriösa, bluffa, eller bara spela skådespeleri ? En tradition sedan sol och vårandet blev populärt i början av 1900 talet, ifrån en annons från 1916 som var ifrån Karl Vesterberg,  som referens för detta som det ter sig för en del beteende ? Det råder subtila skillnader på människors intentioner och ambitioner och reella omdömen.  Samt en del personers bedömnings förmåga. När vad som helst kan bli sant om oskuldsfulla människor får vara med och tycka till och bestämma och göra bedömningar om vad som är sant OM andra personer. En person som tar avstånd från en annan person av något skäl. Helt apropå. En person som t.ex. har som rättesnöre att peka ut en del andra för att vara onormala i något avseende. Detta sökande efter något som kan tänkas vara sjukt. När det t.ex. skett en åsikt och ifrågasättande om en annan persons rätt till medverkan eller existens, av t.ex. skäl att denne blir ansedd att bara fjanta runt eller att bara ha gått sin egen väg. Människor som ogillar att det finns de som inte härmas utan är sig själva och går en egen väg. Men de som tänker så är en minoritet, tack och lov. De kommer få det svårt på äldre dar, när de inser hur de tänkt i det förflutna. Om de kommer ihåg det när det blir gamla ? Risken för en begynnande galenskap på äldre dar hos en del av dem är betydande. De som är av den uppfattningen och längtar efter en vanlighet som är likadan som de känner igen sig själva i och enkel att känna igen sig i och identifiera sig med. Men man har påvisat att människan är en komplex varelse. Både psykiskt och kroppslogt fysiskt. Enbart den mänskliga hjärnan med alla dess funktioner är ett oerhört annorlunda och komplext organ. Detta krav på konformism som en del av dessa personer har på andra människor och kan tänkas leva med. Varför denna avoghet mot det som åtminstone vid en kort anblick utan mer nyanserat omdöme ter sig som annorlunda ? Om att göra andra ansvariga för en känsla av främlingsskap. En bror till mig sa åt mig ”Du är så konstig”, några år senare sa han åt mig ”Du har blivit så himla konstig” , vad han nu menade med det ? Konstighets aspekten ! I låten “People are strange” från 1967 sjunger The Doors Jim Morrison “People are strange when you´re a stranger”. Han gjorde mig och sig själv ansvarig för sin känsla av främlingsskap inför det som han ansåg vara konstigt. I en motsats till vad ? Något vanligt normalt? Vad är att vara konstig ? En motsats till en normalitet eller vanlighet ? En förväntan på att en annan människa ska vara en vanlig människa ? En längtan efter vanlighet ? Vad kommer en sån längtan ifrån ? Vad driver en människa som längtar efter vanlighet i en annan människa ? På engelska kallat the common man. Jag ser positivt på om en annan människa är lite udda, annorlunda, egen, sticker ut ifrån mängden som en unik, speciell person. En kvinna som heter Katarina jag mötte en gång för 20 år sedan längtade också efter vanliga killar. En man som heter Jakob Sverker ansåg på 90 talet att jag var sjuk och galen. Han påstod vid något tillfälle att jag skulle vara som en person ifrån en bok han läst. Så vanlig ansåg han att jag var. Jag är inte en vanlig kille eller särskilt konstig heller för delen. Jag är med mitt utseende, själ och identitet, personnummer en helt unik udda människa med all den komplexitet det innebär i min oerhört komplicerade avancerade kropp med kroppsliga funktioner. Men jag är varken galen eller konstig. Dessa personer som haft åsikt om min identitet känner tydligen inte mig så bra som de trodde de gjorde.

 

2012-03-08

2015-10-31

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.