Den litterära förväxlingen

Huruvida verkligheten är sån och blir beskriven i litteraturen som den är eller om litteraturen beskriver och är sån som verkligheten är, är ett mångdiskuterat ämne. En annnan föreställning som också är vanligt existerande bland en del är att anamma tankegångar ifrån Cervantes Don Quijote och jämföra en person med Don Quijote men en 400 år försent och senare än när den romanen skrevs 1605. Dvs tilldela en person egenskaper och tankegångar komna från en roman och böckernas värld. Är det att tro att en annan människa är som Don Quijote att göra likadant som Don Quijote gjorde ? Förväxla verkligheten med litteraturen ?   Jag har själv erfarenhet av att minst 3 personer tillskrivet mig egenskaper ifrån böckerna värld dels min bror arkeologen Lars Norberg och en författare som heter Jakob Sverker som på 90 talet påstod att jag var som en litterär figur ifrån en bok. Detta fenomén att läsa en bok och tro att verkliga människor i verkligheten är som de litterära figurerna i böckernas värld. De ansåg att jag var som både Jaromil ifrån Milan Kunderas roman Livet är någonannanstans (1976) samt som Don Quijote (1605) ifrån Cervantes roman med samma namn. Han – Jakob – har senare tagit tillbaka det med skäl att han trodde att han hade svårt att skilja på sina fantasier och verkligheten. Det skulle vara lite malplacerat att dra liknande slutsats om Jakob Sverker såhär 25 år senare och beskriva honom som liknande Don Quijte men en 400 år senare. Han är den han är utan att vara som en litterär figur ifrån en bok. Det var hans tankar om verkligheten och verkliga människor av kött och blod som han förväxlade med tankestrukturer ifrån en bok.

Samt en läkare som 2010 var helt övertygad om att jag var sjuk och galen i samma anda som Don Quijote ifrån böckernas värld. Och att jag inte kunde skilja på saker och dess rätta värde. Utan att jag likt Don Quijote förväxlade olika fenomen med varann. Detta ansåg han utan att jag uttalat mig om att så skulle vara fallet. Det har jag Cervantes att tacka för. Jag står i tacksamhetsskuld till Cervantes för de falska påståenden de 3 personerna gjort med stöd av en roman men 400 år senare än när den skrevs.

2015-10-31

2015-11-01

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.