Jämförelsens hegemoni

En del människor har som värderingsgrund för sina åsikter att jämföra olika människor med varann. För att sedan anse sig ha makt och rätt att göra val mellan vilka individer som ska få vara med och vilka som ska väljas bort. Idrottsprestationer och tävling bygger på denna idé att vinnare koras genom att det sker en jämförelse mellan olika individers resultat. Hela dokusåpa,  som explosivt spridit sig som en löpeld,  konceptet med utröstningar, medverkan byggandes på andra människors val och val av partner bygger på denna idé. Denna jämförelsens anda verkar ha smygit sig in i lite olika skikt i våra samhällen. På andra områden som arbetsmarknaden  kan man också notera att det sker jämförelser vid bedömningar vilka som t.ex. ska få bli anställda och inte. Segregering i dagens samhälle är ett faktum. I det nya klass samhället som hållit på och vuxit fram de senaste årtiondena. Varför har denna jämförelse struktur fått en sån betydande roll , så att den blivit en hegemoni ? Sånt här är svårt att prata och skriva om. Det vi gör vänds emot oss på ett sällsamt sätt. En del personer menar på att andra är likadana som de själva som också har såna jämförelsemässiga värderingsåsikter. Det är det som är livets rättegång. Men det är  fullt möjligt att föreställa sig andra kriterier för bedömningar som kan tänkas göras. Det är fullt möjligt att avstå från dokusåpa idén vid en bedömning.

2015-11-13

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.