Om skillnader och likheter genom åren

Jag hade en diskussion med min pappa i tisdags den 11 november 2015. Och vi pratade om 30 och 40 talet under åren det var andra världskriget. Jag sa att något jag lagt märke till var att på de filmer som svt visat från den tidsperioden var det så mycket människor utomhus på stan och ute i terrängen. Jag påpekade att det verkar finnas så mycket film material från dessa år. Vi kom in på det ämnet via att vi disskuterade en bok vi båda läst som heter ’en tysk mans historia’ av en sebastian haffner. Boken är skriven med början 1939.  Den handlar om åren 1914 till 1920 och åren mellan till 1933. Och jag påstod att det hänt så mycket sedan dess och att det är såna förändringar och skillnader på tiden idag och den tid som var då. Men jag sa sedan att det finns de som ännu idag år 2015 anser sig vara nazister. Min pappa sa då att han tycker att det är likadant idag som då, och han menade på att det är ingen skillnad på idag och då. Han tillade också när vi disskuterade, och han sa att det idag inte finns några nazister. Men stämmer det ? Är inte han ganska oupplyst på den punkten ? Men är det inte så att det finns de som idag år 2015 som kallar sig nazister ? Och har det inte hänt så mycket de senaste 76 åren sedan 1939 och det är sån skillnad på den tid som var då och idag år 2015 ? Vid ett annat tillfälle vi pratade om tiden för andra världskriget sa jag att de måste ha byggt upp tyskland och andra länder i europa så oerhört snabbt en bit in på 50 talet och 60 talet. Efter att en del delar av tyskland och andra europeiska länder blivit sönderbombade mellan åren 1939 till 1945. Då sa min pappa förvånande nog ”Tyskarna var duktiga på att ordna saker och ting”.  Jag är ingen förintelseförnekare. Tyskarna ordnade med att bygga och ordna tusentals st koncentrations och utrotningsläger i europa mellan åren 1933 till 1945. Det finns mycket nogranna bevis för det både film material och annan dokumentation. . Men var det särskilt duktigt gjort av tyskar ? Under dessa år fanns det  också något som kallades insatsgrupper. De åkte omkring i europa främst östra europa och arkebuserade olika människor. Det finns uppgifter och information kring på att ca 1½ miljon människor blev avrättade genom arkebusering under dessa år. Detta finns på film också har jag sett. Tack och lov är det skillnader på den tid som var då 1939 mot idag år 2015. Dödsstraffet är avskaffat i de flesta länder i europa i alla fall. Och så hoppas jag det kommer fortsätta att vara.

2015-11-13

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.