Om ordets hörare och görare

Vi människor förändras med åren och åldern. Min bror Lars sa till mig ”nu har du ju ändrat dig!?” och vid ett annat tillfälle sa han ”jag har märkt skillnad på dig mot förut”. Sånt som vi trott, skojat om eller pratat om i det förflutna kan mycket väl ändras och bli till något annat. Jag vänder mig mycket bakåt i tiden och sitter och funderar på sånt som hänt förr och sånt jag varit med om. Om jag minns det ? Minnena från förr blir blekare och blekare med åren som går. De bleknar med tiden. Jag har noterat flera gånger att det finns människor som 10-20 år senare säger likadana meningar med samma syntax som andra sagt men förr i det förflutna. De som hört några ord en gång i tiden från andra personer och sedan säger samma meningar tillbaka flera år senare så länge tillbaka som 20-30 år senare. För att som de själva uttrycker det få revansch på händelser från förr. Det har jag personligen varit med om flera gånger att andra personer sagt till mig sånt som jag minns att jag varit med om och sagt men för en 20 år sedan. Hur kommer det sig att vi människor tenderar att projicera egenskaper på andra människor som inte är deras egna åsikter om sig själva ? En författare som heter Milan Kundera har uttryckt det som att det är en del människor som gärna dömer före och istället för att förstå. Min bror Lars var med i ett pop band förut som hette Athletic Arabs. På deras första skiva Lions for breakfast som gavs ut 1988 i en ca 3000 exemplar sjöng han på en sång som heter My brother and I, att jag blev gul och att jag tyckte att det var sant. Han tilldelade mig en färgsymbolik så som han uppfattade mig. Fast jag inte sagt det eller uttalat såna egenskaper på mig själv eller vidhållit att det var sant. Ett exempel bara på att en del människor uttrycker en uppfattning om andra som inte nödvändigtvis delas av den andre personen som dennes sanning om sig själv. Vi människor tänker så olika. Jag blev senare på 90 talet attackerad på en pub av en kvinna som heter Marielle Kerber, och jag har funderat på om det fanns en anknytning till den texten av min bror Lars till att jag blev så plötsligt påhoppad. Varför attackerade hon mig överhuvudtaget ? Vad hade jag gjort henne ? Jag har noterat att det finns en del personer som pekar ut andra för omständigheter som inte är sanna. Jag har helt apropå blivit förtalad så många gånger att jag glömt antalet tillfällen till idag. En psykolog som heter Alicia sa åt mig på 90 talet ”Du ser så konstig ut på ögonen”. Några undrade om sångtexten handlade om mig och om jag var brodern. Detta är ett minne från 90 talet som jag mycket fragmentariskt minns. Annars har jag glömt en del annat kring denna historia och berättelse. Sedan är det mig några hotat till och med till livet. Flera gånger har andra uttrycket en åsikt om mig, som vittnar om att de inte känner mig särskilt bra.  För att några av dem sedan kovändit och anklagat mig för att var sån och likadan som de gjort mot mig och sagt att de känt sig hotade och att de inte kan kontrollera mig !? Varför detta behov av att kontrollera och styra andra människors beteende ? Det är det jag kallat för ömsesidiga påhittade beskyllningar. Hur kommer det sig att en del människor har sånt behov av att inbilla sig och hitta på omständigheter om en del andra ?  Hur gör man om man inte är intresserad av att utöva revansch för det förflutna för det har redan varit ?  Utan man blickar framåt med andra omständigheter för ögonen. För en utveckling och ständig förändring av våra relationer ? Detta att göra oss människor bättre inför vår herre Gud. Om det är möjligt att människor kan bli bättre ?

2015-11-15

Taleptox

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.