En helt okänd människa i mängden ?

Är jag en av världens mest okända människor? Men en person jag inte har namn på sa åt mig en gång ”Dig känner jag igen”. Och ganska nöjd och tillfreds med det. Trots att jag lämnat foto till id, fingeravtryck till pass, blivit filmad på stan av kameror,  och dna kod på slick hos myndighet. Jag är ingen kändis. Och motsatsen ; Vad är att vara en känd person ? Kändis – ett ord som myntades i början på 1960 talet av Yngve Gamlin tror man i tv programmet Skägget läste jag på något ställe. På engelska finns motsvarigheten famous. Ett äldre ord är celibritet som etymologiskt har äldre anor. Vilket har skapat ett helt samhällsfenomen i en del mediala kanaler  detta med kända respektive okända personer. Det har blivit till en värderande identifikationsfråga. För det krävs det andra människor som kan tänkas känna igen en människa för något. Bli igenkänd för sitt utseende, något denne gjort eller inte gjort, eller igenkänd till namn och personnummer. Vad är då motsatsen; om en person är okänd ? Vad innebär det mer konkret ? Går det i dagens samhälle att vara okänd med all utveckling inom många olika områden, och att de flesta är så medvetna som de är idag år 2015 ? En person som heter Esat sa åt mig efter 2 tillfällen vi träffats ”Nu känner jag dig”. Men gjorde han verkligen det ?  Och hur väl känner jag andra människor ? Vad vet vi om varann som är åsikter vi kan acceptera om oss själva ?  När jag är ute på promenad eller åker på en cykeltur är det ingen publik som följer mig. Jag får mest betalräkningar och en annan samhällsbroschyr i postlådan. Jag får ingen fan post precis, som man sett på foto att andra får hela säckar med fan post från personer som de tycker att de är kändisar och därför sitter de och skriver till en person de inte ens kanske träffat. Har konstaterat att det finns enormt många fler som inte känner igen mig än vad det är som känner mig. Jag tycker det är svårt att handskas med en del minnen från förr, från t.ex. 1990 talet , då mina minnen av den tiden är klara och konkreta, medans en del andra personer inte ens minns mig från den tiden. Förutom en del få personer som har stenkoll och kommer ihåg en annan, Vad kommer Jakob Sverker ihåg och har för minnen av vår relation t.ex. från när vi umgicks och jag bodde i Uppsala mellan åren 1988 till år 2000 ?? Minns han mig ens överhuvudtaget ? Jag minns honom och de gånger vi träffades. Jag minns hans hustru Pirkko-Liisa som skällde ut mig en gång i tiden på 1990 talet. Dels var Jakob Sverker hem till mig ett antal gånger och vi samtalade om olika ämnen som filosofi och litteratur. Vi åkte på några fisketurer också till dels fyrväpplingen utanför Uppsala, och så var vi tre på en tågluffs semester 1991. Vi var och klättrade ett par gånger också utanför Uppsala och då var en Torbjörn Fängström med vid ett av tillfällena också. Jag tycker det är ganska skönt att man passerar obemärkt bland en del personer. Och inte är så känd som en del andra är som inte får vara ifred alls för paparazzi fotografer och skvaller press. Men det kunde vara kul att få några brev med mer personligt innehåll då och då. Det är man som en helt okänd människa befriad och förskonad ifrån. Vad har du att säga om detta ? Eller är du en sån människa som längtar efter att bli känd för något som din litteratur t.ex. ? Det är ett alternativ och det är inget fel med det. Jag har mina laster också och sånt som jag vill ska gå bra. Mitt skrivande t.ex. vill jag lyckas så tillfredsställande som möjligt är. Hoppas det går bra för honom och hans skrivande. Jag önskar honom god fortsättning på år 2015. Och jag önskar honom lycka till med nästa bok i hans trilogi om europa. Jag ser fram emot att läsa hans andra bok som jag sannolikt kommer att köpa. Jag är glad att jag kommit dit jag gjort och att jag klarat det. Enbart det senaste året har det hänt mycket. Och att jag har ännu så länge möjlighet att få vara någorlunda frisk och kry i kropp och själ. Trots de handikapp jag bär på. Ingen dag är den andra lik och det sker en ständig förändring. Det händer en hel del varje dag. Jag ser att han Jakob Sverker skrev, ”Visst kommer jag ihåg dig från 90-talet, men det har hänt rätt mycket sedan dess. Jag kan inte påstå att just den perioden i efterhand känns särskilt betydelsefull. I själva verket tycker jag att livet har blivit allt bättre med åren. ”  och att han anser att period på 90 talet inte känns betydelsefull !? Jag antar att han menar för sig personligen. Ändå är det en tidsperiod han delvis avhandlat i sin roman berättelsens ängel som handlar om kriget på balkan som ju var på 90 talet, har den inte med det en viss betydelse för honom ?  ….. Varje tidsperiod har sin betydelse och värde. Jag har många fina minnen ifrån 90 talet då jag var aktiv i innebandy på den tiden som ledare, spelare och kassör i en förening mellan åren 92- 97. Jag tänker också en del på er andra  och de tillfällen vi umgicks var och fiskade med mera. Men jag minns inte allt. Minnena bleknar mer och mer.  Årena har gått och det är betydande skillnader idag mot förr.

 

22 jan 2015 kl. 23:20

2015-11-18

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.