En död man skrattar aldrig

…..Men medans han levde kan han ha gjort det. Jag vänder mig tillbaka till det förflutna mycket och tänker på händelser jag varit med om och människor jag träffat i något sammanhang. Så långt tillbaka som till 1960, 70 och 80 talet. ”Gör du det fortfarande?”  frågade en man mig och syftade på att jag tänker på händelser ifrån det förflutna. Är det normalt och friskt eller sjukt att hänge sig åt att fundera på händelser ifrån det förflutna ? Jag har gjort det ända sedan slutet på 90 talet och det har ökat mer och mer med åren som gått.  Minnesbilder och sånt som sagts hänger kvar och gör sig påmint då och då. Gamla fotografier från förr gör sitt till att det går bättre att minnas händelser ifrån förr.  Men minnen från förr bleknar mer och mer med åren som går. Jag gick på en arbetsmarknadskurs 2003 och en man där som också gick på kursen sa åt mig ”Du var väl med på 1200 talet!?” . Jag kunde inte låta bli att brista ut i skratt. Det lät så komiskt. Jag antog att han skämtade och ett skämt kan man skratta gott åt utan att det gör något. En handledare på kursen frågade vad vi skrattade åt och jag sa att jag skrattade åt hans skämt om att jag var med på 1200 talet. Vi får väl anta att han skämtade !? Eller förväxlade han mig en 800 år försent med människor som levde på 1200 talet ? De som levde då på 1200 talet kunde ej skratta åt hans skämt. Men det kunde jag.  Jag gick sedan ut på en altan till lokalen kursen var på. En annan man som också gick på kursen gick efter mig och frågade gravallvarligt utan att skratta  ”Skrattade du åt mig ?”. Nej sa jag , jag skrattade inte åt dig. Hur kommer det sig att han skämtade på det sättet och påstod att jag var med på 1200 talet  ? Vad hade han för association till mig som gjorde att han tyckte att jag skulle ha varit med på 1200 talet ? Var det mina kläder ? Något jag sagt ? Eller något han inbillat sig i sitt egna huvud ?

Upprepar sig allting eller sker det en ständig förändring ? Kan det vara så att det är både och ? Är det en skillnad på händelsers idiom idag och de som var för 100, 200, 300, eller 500 eller 1000 eller 2000 eller 5000 år sedan t.ex. ? Eller är vi likadana idag som de var igår i tidigare generationer ? Jag har skrivit om det förut. Jag är av den uppfattningen att det är skillnad på oss idag och de som levde förr i andra århundraden. Vi skiljer oss åt hur vi har det i livet , på arkitektur, klädstil, form och stil på prylar etc. det har skett en massa förändringar och händelser och utveckling till idag mot förr. Men en död man skrattar aldrig oavsett vilket århundrade det är. Och jag kan inte låta bli att brista ut i skratt i år 2015 när jag vänder mig tillbaka till det förflutna och tänker på en händelse från 2003 för 12 år sedan.

2015-12-06

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.