Världens största dokusåpa ?

En person som heter Peter Åhl Högström som var handledare på en kurs jag gick på, på e.e. företagsresurs påstod 2003 att vi befinner oss I världens största dokusåpa. Det är nog så att det finns en del som drar en sån jämförelse och liknelse mellan verkligheten och dokusåpor på tv. Det finns numera kameror överallt I vår tillvaro, I hemmen I det privata, på stan, I affärer och på våra arbetsplatser. Vi övervakas ständigt via datorer, det elektriska systemet, tv och radio apparater och internet. De som siar I detta spår numera att vi människor kommer ha inopererade id data chip I kroppen I framtiden som standard för att kunna kartlägga och syna oss I minsta lilla steg. Via mobilnätet och smartphones samt gps är vi redan idag övervakade in I minsta lilla steg vi tar. Det syns var vi varit och vad vi pratat om genom våra smartphones. En kvinna som heter Eva Lagerträd som då 2003 jobbade på arbetsförmedlingen och var handläggare åt mig I ärende hos AF kom till kursen för ett samtal med kursledare och mig. Vi skulle diskutera Gud vet vad men vi kom in på ämne som berörde hur det gick med kursdeltagandet och arbetssökande. Hon frågade vid ett tillfälle om jag sökte några jobb. Och jag sa att jag sökt flera hundra jobb. Jag hade en undran om detta att vi avkrävs cv för det förflutna  och redovisning på tidigare jobb och utbildning och antalet sökta jobb. Jag undrade om detta handlade om en sorts kartläggande utrensning ? “Det är så det är” svarade Eva Lagerträd. Elisabeth Eriksson nämnde att arbetsgivare ska betala lön till oss och att det därför måste undersökas vilka erfarenheter och kvalifikationer vi hade. Jag påpekade då att de 2 hade lön och att de tjänade pengar fast en del av oss andra var arbetslösa.  Jag menade på detta att det var ojämnlikt för dom redogjorde inget för vad de haft för sig men vi andra avkrävdes redovisning. Vi vill också veta vad det är för människor vi har att göra med som sitter och fattar beslut om andra människor. “Nu är du orättvis” sa Elisabeth Eriksson. “Nej jag är inte orättvis” svarade jag. Jag blev också vid denna tidpunkt informerad om av handläggare Eva Lagerträd att hon ansåg att jag hade följande egenskaper, hon påstod att jag var långsam, ifrågasättande och misstänksam. Helt och hållet taget ur luften och påhittat. När jag frågade vad för person som påstått det svarade hon och hänvisade till att en kollega till henne på AF påstått det. Kursanordnare som hade avtal med Arbetsförmedlingen att anordna arbetsmarknadspolitisk kurs kallade sig för e.e. Företagsresurs. Ett företag som utmålade sig som att stå på företagens sida och vara deras resurs genom att under 14 veckor grilla kursdeltagare på bekännelser I dagbok, vi anmodades att lämna in redogörelse I form av dagligen skriven dagbok, vad vi funderat på och gjort,  och undersökning om vad vi hade för jobb och utbildningsmässig bakgrund samt vilka framtidsplaner vi hade. Han fick rätt. Peter Åhl Högström. Det var som att jag kommit med I en dokusåpa fast utan att jag anmält mig till en hos ett tv bolag. Jag hade bara registrerat mig som arbetssökande hos AF.  Man kunde ha trott att jag kommit med I dokusåpan ‘Arbetssökarna’ ….. Jag blev senare I januari 2005 utröstad och bortplockad ifrån ett vikariat jobb på en kommunal trädgårdsavdelning jag var på I precis samma anda som kan utspela sig I en dokusåpa med falska intriger, påhittade omdömen, tävlingsmoment, utrensning och utröstning. Dokusåpan modellen hade smygit sig in till en kommunal arbetsplats ! 3 personer Tomas Roos Örebro Kommun, Leif Lans dito och Cecilia Ekenberg AF, beslutade I mitten av januari 2005 att mitt jobb och tid där på arbetsplats  skulle ta slut sista januari 2005. Utan att de informerade om skäl till sina beslut. Fast jag påpekade att arbetsplatsen tjänade pengar på att ha extra personal vikariat anställda där via avtal med AMV. Är det så vi vill ha våra relationer ? Befinner vi oss I världens största dokusåpa ? Har dessa personer som fattat dessa beslut förlorat verklighetsuppfattning och förstånd ? Hur hade de tänkt med detta ? Vad hade de för skäl till sina beslut 2004/2005 ? Hur ser de på detta såhär 11-12 år senare ? Har de kanske redan glömt bort det ? Har de fortsatt att fatta beslut om att jobb ska ta slut för andra människor I en dokusåpa anda ? Har dom dåligt samvete och uppvisat ånger för sina handlingar och tankesätt ? Eller är det en påhittad och inbillad liknelse att verkligheten blivit som världens största dokusåpa som inte har någon verklighetsförankring ? Vad har hänt med värderingar som medmänsklighet, ödmjukhet, solidaritet, hänsyn, omsorg, omtanke, om att tänka på andra före en tänker på sig själv osv…… ???? Vad tror du käre läsare och vad har du för erfarenhet av liknande händelser som läst denna text och essä jag valt att skriva om detta ämne

20160120

20160125

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.