Om ökad Ojämlikhet och segregation inför lagen

Jag vill uttrycka ett varningens ord för det förslag om ett ökat hemlighetsmakeri för en del personer som är offentlighetsanställda som ligger på bordet i riksdagen. Det är en känd vetskap som Hermann Broch skrev om på 1930 talet att Förtroligheter skapar främlingsskap. Mer hemlighetsmakeri skulle skapa ett inför lagen än mer ojämnlikt förhållande och öka på känslor av främlingsskap mellan olika människor.  I en artikel på dn debatt skriver 15 st artikelförfattare den 5 mars om  ett förslag som är utfärdat av justitiedepartementet. Jag citerar inledningen här; ”DN Debatt. ”Lagförslag vill begränsa offentlighetsprincipen” Allt hemligare myndigheter. I ett nytt lagförslag föreslås att personnummer på offentliganställda blir hemliga. Det betyder att många missförhållanden i framtiden inte kommer att kunna avslöjas. Justitiedepartementet medger att man inte frågat journalister om förslagets konsekvenser för mediebevakningen, skriver 15 grävande journalister.”

Det jag kommer att tänka på är att ett sånt förslag och beslut att införa mer hemlighetsmakeri kring en del personer I vårat samhälle, skulle öka på ett intryck av att det råder än mer ojämnlikhet inför lagen än mer än vad det redan är idag år 2016. Beslutsfattare på myndigheter hänvisar ofta till lagen och lagparagrafer för sina beslut I jobbets tjänst. Det görs redan idag skillnad på människor och människor i vårat samhälle. Det skulle öka på en känsla av utanförskap och segregation inför logos och lagparagrafer för den enskilde individen som är utsatt för maktutövning och andrahands personers beslutsfattande. Vad är syftet med att införa hemliga personummer ? För att skydda enskild myndighetspersonal från trakasserier står det. Vad är trakasserier ? Hur vanligt är det att det förekommer trakasserier mot just personal på myndigheter ? Hur mycket av trakasserierna är inbillade och påhittade ? Vilka andra sorters trakasserier förekommer mot den enskilde privata civila maktlösa individen t.ex. ? Men I själva verket innebär det att det blir svårare för tredje part att granska makten. De kan I lugn och ro fatta vilka beslut som helst utan att de kan kommas åt för att bli ställda till svars för sina beslut. De kommer kunna Klara sig undan vilka horribla beslut som helst mycket mer än tidigare utan att det kommer gå att utföra en nogrannare kontroll av de som utövat makt å jobbets vägnar. T.ex. avstängningar från arbetsmarknad på godtycklig falsk grund. Frihetsberövningar som grundar sig på falska påhittade anklagelser. Den svårighet den enskilde individen och civila privat personen redan befinner sig I relation till personer som utövar makt på en myndighet kommer att bli ännu mer segregerad och försvårad. Detta beslut att öka på hemlighetsmakeriet som redan idag är en snårigdjungel av sekretess och försvårande omständigheter, kommer att leda till ökad ojämnlikhet och en ökad segregation I vårat samhälle. Det kommer öka på maktfullkomligheten åt det absolutas håll med mer möjlighet till att vara hemliga för myndighetspersonal. Om de vet att de kan klara sig undan vilka beslut som helst utan att kunna avslöjas och kontrolleras av andra instanser !? Detta förslag vore att införa en än mer likhet med Kafkas eller Orson Wellesk värld där makten blir allt mer dold och hemlig och svårbegriplig. De maktlösa människorna vilka tänker på deras skydd och välfärd ?? De mest maktlösa människorna är redan idag utsatta för allehanda undersökningar, utredningar, enkät utfrågningar,  och identifierande med ett ökat kontrollsamhälle utav personnummer, dna kod, utseende analys , data programvara som kan härleda fingeravtryck, osv…… Jag tycker förslaget vittnar om ett avståndstagande ifrån myndighetshåll att inte stå för sina åsikter och beslut och bemöta de personer som det fattas beslut om på ett korrekt sätt. Och att det kommer att öka på trycket på den enskilde private individen som redan idag är I ett pressat tillstånd av maktlöshet gentemot myndigheter. Hur många människor rör det sig om som skulle få en mer hemlig tillvaro med skyddat personnummer ? Vilka människor ska inte ha en skyddad tillvaro med hemliga personnummer ? Varför ska inte samtliga medborgare ha en skyddad tillvaro med hemliga personnummer ?

2016-03-06

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.