Skillnader vi tror existerar

Det är en splittrad fragmentarisk verklighet och värld. Alla saker och delar av verkligheten runtomrking oss. Vi lever I en värld och verklighet som är helt och hållet fragmentarisk, mångtydig, och splittrad I en uppsjö av olika sanningar och idéläror. Språkliga skillnader och olikheter, ekonomiska, etniska, kulturella och erfarenhetsmässiga, kunskapsmässiga skillnader och olikheter, en uppsjö av olika yrkesfunktioner. 7 miljarder människors olika uppfattningar och sanningar. Hur många sanningar finns det därute som den enskilde individen måste handskas med I daglig tillvaro och ta hänsyn till ?? 7 miljarder olika sanningar ? En sanning per levande person ? Varje enskild individ består sedan av en uppsjö av olika sanningar. Kan man känna någon förhoppning om att världens tillstånd globalt och internationellt ska bli något bättre I framtiden jämlikhetsmässigt och rättvisefördelat ? Det är såna skillnader på dagens värld och tillvaro mot förr I tiden. Detta med att en person som har det svårt och lever på existensminimum kan invänta bättre tider framöver I framtiden ? Det råder stora skillnader idag mot förr längre tillbaka på hur de som har det sämst ekonomiskt och existensiellt idag mot hur de som hade det svårast och sämst för 100 år sedan eller mer ända upp till 500 år tillbaka I tiden. Varför ? De hade inget lika utvecklat socialförsäkringssystem på den tiden för flera hundra år sedan och ännu längre tillbaka som det är idag. 1955 kom den allmänna sjukförsäkringen hos Försäkringskassan. De som var fattiga då på den tiden på 1800 talet och innan längre tillbaka var så oerhört mycket fattigare än vad de fattigaste idag är. Idag kan åtminstone en av de fattigare personerna I vårat land Sverige innefattas av en välfärd och äta sig mätta med all den mängd med mat som finns I våra överfyllda matföråd och mat I butiker. Antalet matbutiker har ökat I vårat land sverige mott förr. Både Ica , Coop, City Gross, Willys m.fl. har öppnat fler matbutiker än tidigare.  Affärspersonal och matproducenter gör ett viktigt och betydelsefullt arbete. Matproduktionen är bestående och uppfyllande ett enormt rikstäckande behov men för hur länge ? Hur länge kan detta hålla och fungera minst lika bra som det gör idag ? Och svårigheter I andra länder som t.ex. Irak, Syrien, delar av Afrika etc…… Och sydamerika hur har de det , vilka personer tänker på hur de har det I en del länder och områden I Sydamerika ? Hur mycket kan vi avvara av vår produktion som kan säljas till andra länder på export till t.ex. svältdrabbade områden I Afrika mm. I andra delar av vår värld ? Har de ingen egen matproduktion I de delar av världen där de har det svårast ? Finns det inte matbutiker I också andra delar av vår värld ? Givetvis. Men i hur många delar av vår värld är det en ökande matproduktion ? Hur mycket av vår matproduktion går på export till andra delar av vår värld ? Har detta med en ökande medvetenhet om att de har det svårare I en del andra länder än vårat land sverige ? Hur pass medveten om andra kan en människa bli ? Finns det människor som inte är medvetna om andra människors existensiella kod och situation ? Jag tänker på de människor som bara tänker mest på sig själv och sin egen karriär och sina egna intressen, all den mängd med människor som längtar efter framgång, självförverkligande, den egna karrären, rikedom, berömmelse, och som inte fördjupar sig mer I andra ämnen utan enbart håller på sig och sina egna. Finns de människorna idag I vårat land sverige ? Och vilka är de I sånt fall ? Men de flesta människor idag är så pass medvetna om sig och andra. Vad blir det då kvar att prata om om det förhåller sig så ? Annat jag kommer att tänka på är detta fenomen att det ska jobbas mellan ungefär 20 års åldern till 65 då vi förväntas att gå I pension. Jobbaktivisten ! Den som ser ett jobb I vad som helst som rör sig framför dennes anlete. Den som tycker att det är viktigt att ha ett jobb och som inte skyr några medel för att göra en del andra arbetslösa. En del kallar dem egoister, andra menar på att de är I högsta grad mänskliga som människor är mest. En del menar på att det finns de som är egoister. Ego är latin och betyder jag som ‘är ett grammatikaliskt begrepp,  I subjekt avseende vilket är en grammatikalisk betydelse I en mening.En del menar på att det finns de människor som är onda. Vad som styr en människas beteende och handlingar är så oerhört mycket mer komplicerat och avancerat än så. Det vi har gemensamt och det vi inte har gemensamt. Det som gör oss lika och de skillnader som vi tror existerar emellan oss och hur vi har det idag mot hur de hade det förr I tiden I historien längre tillbaka.

2016-03-14

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.