Om att bekänna en medverkan I denna världens tillstånd

Vi ser hur det står till. Och vad kan vi göra åt det ? Men hur förhåller sig det med världens tillstånd ? Vad vet vi I realiteten om det ? Trots all mängd med rapporter, intensiva studier av statistik och forskning om verklighetens tillstånd och beskaffenhet ?  Är inte det en fråga som har ett alldeles för relativt svar ? De som lever med öppna ögon och ser hur världens tillstånd är. Vilka ansvarar för hur vår framtid ska se ut och vara  ? Och vilka ansvarar för hur vi väljer att beskriva det förflutna ? Stackars människor hur vi har det I vår värld. Vad mer finns det att säga om vår världs tillstånd ? Går det att uttala sig om något utan att ha fel ? Utan att förfalla ifrån sanningen och tillägga en falsk förljugen uppfattning om oss människor ? Ingen människa väljer vem eller var den föds. Jag har mina handikapp. Jag sa i början av 2000 talet i ett samtal på telefon med min bror att jag var nöjd med livet, och syftade på att ha en bostad och mat på bordet. Sedan kom det ett inslag på tv. Hur det kunde gå till är ett obegripligt mysterium. Men det verkar som att det jag sagt spridit sig och hörts av andra. En kvinna och sångerska som jag tror var en som heter Monica Zetterlund visade sig I tv ruta i börjanoch en bit in på 2000 talet och sa på ren svenska för flera år sedan “Hur kan du vara nöjd när du ser hur världen ser ut?”. Hon gick bort 12 maj 2005 endast 68 år gammal. Må hon få vila i frid och bli ihågkommen för sin musik. Vad för person hon pratade med i tv och sa det till är mer oklart för mig idag. Vi behandlar oss människor och varann som vi uppfattar att de är. Det är hur vi uppfattar varann som ligger till grund för hur vi beter oss mot varann, och det är det som är vårat ansvar.  Det är oftast andra människor som har den slutgiltiga bestämmande makten I relation till den maktlöse fattige enskilde individen. De som får betala för denna världs synder och de som blir förlåtna den. “För oss som är fasta här är det gratis” sa en arbetsledare 2004 som jobbade I kommun som heter Tomas Larsson. Han syftade på de som hade en fast anställning på arbetsplatsen. De människor som ägnar sig åt ordning, maktutövning och hänvisningar till lagparagrafer som utkräver en ekonomisk skuld av en del andra människor. Ack ! Ooh ! Att låta de mest fattiga betala nästan hela inkomsten för de stora massorna. De fattiga människornas skuld. Denna falska villfarelse vi fått lära oss från ungdomen. De äldre vet mer om ett och annat än de unga. De äldre som I tanken är erfarna på relationer och livet. För att inte glömma bort de som inte blir förlåtna. Stackare ! Och de andra de som samarbetar med makten. De maktoppurtuna som vänder sig till makten och ber dem ordna upp vår världs tillstånd ! De som vill rädda världen från att upphöra och gå under. Vi som medverkar I denna världs tillstånd och hur vi har det I vår värld. Finns det människor som inte bekänner sin medverkan och tror sig vara icke-medverkande I denna världs tillstånd ? Hur ska vi kunna bekänna oss nöjda eller missnöjda med världens tillstånd om vi inte hittat på detta ? När det är en värld vars livsinnehåll är skapat av Gud ? Om det förhåller sig på det sättet ? En  helt annan fråga är den om det Finns människor som är oskyldiga ? Vad gör en människa skyldig ? Till vad ?  I dessa dagar med all utveckling, tekniska framsteg och förändring som skett enbart de senaste 100 åren ? Såklart det finns människor som är oskyldiga. Det har att göra med och är starkt förknippat med symboliskt orsakstänkande. Det som kallas determinism. Detta med att en människa kan anse sig vara oskyldig. Något av det mest förnedrande jag kan tänka mig är när en människa kallar en annan människa för dumskalle ! Vad är en dumskalle ? Finns det verkligen dumma människor ? En vid den tidpunkten föreståndare I Uppsala kommun som heter Liselotte Engqvist sa vid ett tillfälle 1998 “Dum det är det värsta man kan vara”. Vad hon nu menade med det ? Vilka är de dumma människorna ? Jag tror att människan är en intelligent varelse. Jag tror alla människor är mer eller mindre intelligenta och inte alls dumma. Jag tror inte att det finns några människor som är absolut dumma. Jag tror på människans inneboende  intelligens. Det är de handlingar vi utför som blir bedömda utifrån ett intelligent perspektiv av andra med makt att göra så. Det är så långt gånget I vårat land sverige med utveckling inom många områden att intelligenta människor dömer oskyldiga intelligenta människor till hårda straff och stor ekonomisk skuld. För vaddå ? T.ex. I ett fall  för några sketna ringda telefonsamtal och skickade brev och epost. Jag trodde för några år sedan att jag var klok och vis. När jag I själva verket bara var en torftig oskyldig kis. Jag är alltid orolig för att en annan illvillig person ska använda sig av mig och min uppfattning på ett sätt som jag inte tillstår eller accepterar. Sån är jag. Jag är en utpräglad idylliker. Men vär värld är också så smutsig och nerskräpad. Och dessa konvergenser får jag inte att jämka samman med varann. Det uppstår en elektrisk och relativ distortion I min tanke på omvärlden. Den absoluta makten, existerar den ? Nej. Inte I ett land som bygger på demokrati och relativitet. Men det fattas beslut av enskilda personer å yrkets vägnar I jobbets tjänst som inte har sanktionerats, har ett godkännande eller stöd ifrån riksdagen. Detta sker tillfälligt parallellt med andra beslut som fattas I t.ex. styrelser, på department,  eller I riksdagen. Det finns en utbredd åsikt I offentligheten att det ska vara ett öppet ansvarstagande så till den milda grad att enskilda personer går omkring och känner sig ansvariga för t.o.m minsta dammkorn och trasselsudd. Jag vill se mer demokrati, mer hänsyn, mindre hårda tag, och mer relativistiska tendenser I vardagen. Där vi kan skapa våra egna förutsättningar och handgjorda livsbetingelser I vår vackra underbara värld vi lever i.

2016-04-01

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.