Den cyniska lögnens sönderfall

Förhållanden, relationer och tingens sätt att vara är så komplicerade och avancerade att det är nästan omöjligt att uttala sig om något utan att ha sanningsmässigt fel. Den cyniska lögnens sönderfall, kommer den att inträffa och hur länge kommer det att dröja ? Vad är en cynisk lögn ? Vad är en cynism ? Vad är en lögn ? Och kan den cyniska lögnen förfalla och minska i betydelse i relation till den stora plats den har fått utmärka sig i ? Oscar Wilde skrev i en text 1889 om lögnens förfall. Det är sant. Men han skrev inte om den cyniska lögnens sönderfall som jag gjort här i denna essä. Det är sant. Peter Sloterdijk skrev 1981 i en bok om ‘kritik av det cyniska förnuftet’. Men han skrev inte om den cyniska lögnens sönderfall. Det kommer dröja länge innan den cyniska lögnen förpassas till historiens bakgård och blir ihågkommet som en rest ifrån det förflutna. Den gör än idag sin röst hörd och den ska behandlas med ständig kommunikation, dialog och utforskande studier. Vad håller den vid liv och upprätthåller dess negativa inverkan på våra psyken ? För en rättfärdighetstörstande människa är den cyniska lögnen en stigma i själen. När den inträffar tar en sanningstörstande människa avstånd ifrån den. Den cyniska lögnens förfallande inverkan på människans psyke och själ.  Förändring medför det utveckling och förbättring ? Omvänt kan man undra om en del människor anser att en person som upprepar sig är roten till försämring och något dåligt ? Jag har själv 2008 blivit anklagad för att upprepa mig av en kvinnlig tjänsteman som heter Cecilia Ekenberg på Arbetsförmedlingen. Trots att jag hävdtat I ett brev till dem att det sker en ständig förändring. Men en del människor är misstroende  mot och ifrågasätter allt andra säger och skriver, och anser att upprepning är källa till något dåligt , hemskt och negativt. En egenskap dessa människor har som skäl till att agera och fatta beslut om andra människor. Och en anledning till handlingskraft och omdömande åtgärdsbeslut. Så resonerar en del människor. Vad händer I ett samhälle om makten sprids ut I nästan alla områden av ett samhälle också till de yttre områdena I periferin, och övertas av de alltmer kunniga massorna ? Vilken roll kommer telekom, tv, radio, data, telefoni, och internet att spela I framtiden ? Denna teknik har funnits I ca 140 år och hur kommer det att inverka på de kommande 500 åren och utgöra en skillnad mot förr I det förflutna ? Vad var vi för ena som ställde dessa frågor på 2016 talet ? Makten utspridd till samhällets samtliga områden via tekniska uppfinningar och utvecklande framsteg, istället för att en liten utvald skara I ett samhälles centrum har makten och kunskapen ? En del människor utger sig för att vara en annan person. Använder påhittade namn , nick och identitet. Eller till och med utger sig för att vara en riktig livs levande person. En del påstår att de har ett högre syfte med sin falska utgivelse, för att rädda världen från ondska t.ex. vad nu det är ? En människa som är rädd att bli identifierad!? Använder sig av en påhittad identitet. Denna cyniska tendens är ett tidens tecken som blivit allt mer förekommande sedan datorer och internet kom till. Att utge sig för att heta något annat än vad denne heter på riktigt. Min bror är han en cynisk mytoman ? “Det är inte tillräckligt cyniskt” sa han en gång I tiden på 90 talet om något ämne vi samtalade om. Han dyrkade och vördade vid den tidpunkten det cyniska. Min bror är en mycket smart och intelligent människa som av en del anses som mycket kompetent och kunnig och förnuftig. En författare som heter Jakob Sverker sa en gång på 90 talet att han ansåg och att han anklagade mig för att jag skulle vara cynisk ”Du som är cynisk” sa han åt mig, vad han nu menade med det och var han fått det ifrån annat än i sin inbillan ? Jag läste bok av Sloterdijk i början av 90 talet och jag tog avstånd ifrån cynismer och hån redan på 90 talet. Jakob Sverker  sa att han identifierade sig med min bror och att han skulle konkurera med honom om de bodde I samma stad. Han menade på att min bror och en del av hans kompisar hade ägnat sig åt anarkism. Men det finns en bok ifrån 1981 jag vill rekommendera för den som är intresserad av och önskar studera cynism. Det är Peter Sloterdijk´s ‘Kritik av det cyniska förnuftet’ . Min bror anklagade sedan mig på telefon för flera år sedan för att ljuga , ”då ljuger ju du” sa han åt mig i anklagande ton. Vilket jag inte gjort. Det är inte sant. Jag har tagit avstånd från sånt redan förr om åren. Min bror  har dessutom I årsskifte 1999/2000 försökt tuta I våran mamma och pappa en massa falska påhittade lögner om mig. Han har inte berättat särskilt mycket om sig själv vid det tillfället för dom, men hade cyniskt ljugit friskt om mig. Helt cyniskt påhittade påståenden utan hänsyn mot sin bror nämeligen jag. Vår mamma sa vid något tilfälle till mig “Lars har berättat mycket” och hon insiunerade något om att det skulle ha med mig att göra det han pratat om. Så fick jag reda på hans utspel mot mig till våra föräldrar. Hur länge kommer det han pratat och ljugit om mig att ha något livsvärde och/eller historiskt värde ? Det finns en del människor som tror på såna mytomaniska lögner han berättat om mig. Om att sprida ut en myt och ett negativt rykte om andra. Det är vad han dels har gjort om och mot mig. “Vi konkurerar om samma sak” sa han till mig en gång. Och “Jag vet inte vad jag ska prata med dig om”. Men han visste mycket väl vad han skulle prata med vår mamma och pappa om, en massa lögner för att göra det svårare för mig I relation till våra föräldrar och övrigt samhälle,  och mer förfördelat för sig och hans familj. “Nu måste jag göra det så bra som möjligt för mig och min familj” sa han åt mig vid ett tillfälle för flera år sedan. Han har dessutom beskyllt och anklagat mig för att ägna mig åt konspirationsteorier. Han har vid tidpunkt på 90 talet tillsammans med Jakob Sverker anklagat mig för att vara som en litterär figur och karaktär ifrån en bok.  Sedan skickade han ett epost till mig till Fyrisskolan 1997 när jag gick på en komvux kurs I data. Med ett förtäckt hot. Han påstod I epostet att han satt på en gudsförgäten plats och ruttnade bort och att han bidade sin tid inför den stora resan. Och att jag inte skulle bry mig om honom. Är han en utpräglad jantelags och moraliserande människa? Är han en moralist ? Vad han anser att allt beror på uttalade han sig om en gång , “Det är lagen” sa han. Och jag tänkte på en bok jag vill rekommendera för den som vill läsa på om lagen och dess svåra snårigheter nämeligen Franz Kafka´s roman Processen från 1925.  Min bror berättade gärna om vad han har för cynisk, ringaktande och missaktande syn på andra som t.ex. mig. Men han berättade ogärna något ärligt som kommer som sant ifrån honom och något som han står för. Han vurmar för den onda sidan I andras egenskaper och ringaktar relationer till andra människor. Han har vid tillfälle talat om sin misstänksamhet “jag blir misstänksam” sa han till mig. Men det kommer bli skillnad på detta framöver. Minnet av de händelser från för flera år sedan kommer att blekna och urvattnas till att vara ett minne ifrån periferin. Han har sannolikt förändrats mot förr mot t.e.x 90 talet. Det har hänt så mycket sedan dess. Jag blir förstummad och häpen, och jag får en obehaglig känsla och svindel och jag blir alldeles paralyserad inför tankar på de grymheter med tortyr, dödsstraff och annan bestraffning människor gjort mot varann I det förflutna. De historiska oförätter som utspelat sig på världens skådeplats. De lögner, cynismer, och falskt förtal som legat till grund för beslut I det maktspel som inträffat I det förflutna. De senaste 100 åren med all form av utveckling och t.ex. tekniska framsteg har inneburit att det har minskat mot förr. Det är såna skillnader på idag år 2016 mot förr I det förflutna. Människors inställning till andra människor har blivit till det bättre. Med hopp om att den cyniska lögnens sönderfall ska påverka att den minskar i betydelse och förpassas till historiens bakgård. Den måste avslöjas vilket jag här gjort. Vi som känner till och har insikt I sanningen om oss och vår värld behöver inte den kunskap som kommer ifrån den cyniska lögnen. Vi tror på och hoppas att den ska förfalla in I historiens bakgård som en rest från en svunnen tid. Vi nöjer oss med kunskap ifrån sanningen om vår värld. Det strävar vi efter. Världen har blivit till det bättre mot förr I historien och det kommer att bli ännu bättre och bättre I framtiden.

2016-03-28

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.