Ett relativistiskt försök att belysa betydande händelser.

En kraftansträngning som är mer påtryckande idag än vad den kan ha varit förr I det förflutna. En kraftansträngning att verka för ständiga förändringar ur ett relativistiskt perspektiv. En kraftansträngning att skriva om sånt som haft inverkan på utveckling och en mot tidgare förbättrat tillstånd under andra halvan av 1900 talet. Är en sån föreställning och aktivitet möjlig idag på 2000 talet ? Skulle det klassas som alltför konservativt och renässans inspirerat försent tillagt I en tid då annat är nyheter och på modet ? Kan man kritisera mig för att ägna sig åt det förflutna för mycket ? Det förflutna som haft en inverkan på vår tillvaros och världs tillstånd av idag? En epok och tid med enormt mycket utveckling och förändring och händelser som inträffat men också med mycket svårigheter och hemskheter. Finns det en risk eller möjlighet att jag skulle kunna bli kritiserad för att ägna mig för mycket åt det förflutna ? I sånt fall får man tacka för den kritiken och vara ödmjuk inför att andra människor är olika och kan tänka och tycka annorlunda och olika. Vad kommer den tid och epok som är nu att kallas I framtiden ? Sannolikt kommer det att ha att göra med och vara förknippat med något uttryck som är relaterat till teknik, rymdlära, forskning och en förändring och utveckling av denna periods tillstånd. Allt det som hänt under 1900 talet som är så mångtydigt och relativistiskt och olikt andra historiska epokers perioder inte alls knutet I lika mycket grad som förr till det förflutna. Utan mer fristående utan förankring I lika mycket grad till det förflutna. En tid och epok av förminskat realiserande av gamla föreställningars rationalitet och myter.  Mycket mer relativistiskt och löst sammanhängande idag än förr. Till stor del framförallt beroende på flera händelser under 1900 talet som haft extremt mycket inverkan på vår uppfattning av omvärld och världsåskådning och medvetandegörande av människors förmåga att hantera relationer. privatliv och yrkesliv. Först sätter jag Utveckling och uppbyggnad av ett välfärdssamhälle med en mer och mer ökande produktivitet av mat och dryck än förr I tiden. En förbättrad och enormt mer utvecklad hälso och sjukvård mot förr I tiden. Trots andra rapporter en mot förr under senare andra halvan av 1900 talet minskad våldsspiral, tortyr, och minskat antal avrättningar och minskat antal dödsstraff särskilt I västvärlden. Utveckling av rymdologi, sateliter och rymdfärder till t.ex. rymden och månen. En mer förfinad, långtgående och djupare upptäckt och kunskap om och av rymden och universum. Uppfinnandet och utvecklandet av kameran och videon som lett till en explosionsartad förekomst och existens av bilder och filmer. Utvecklandet av industrier som möjliggjort en utveckling av bil, flyg och båt produktion och trafik. En utveckling och förbättrat bostadsbyggande och ett ökat antal bostäder.  Utvecklandet och uppbyggandet av ett utbildningsväsen, skolor och universitet. Utvecklandet av bildkonsten och musiken särskilt den elektroniska musiken som till skillnad mott förr före 1900 talet har kunnat spelas in. Utveckling och uppfinnandet av elektricitet, elektronik, telekom, radio, tv, data och internet. Förbättrat och utvecklat inkomstsystem med ett utvecklat socialförsäkringssystem under senare andra halvan av 1900 talet.  Utveckling av bankväsendet och möjligheter att bättre och säkrare tillhandahålla ekonomiska medel via uppfinnandet av bankomater och möjlighet att betala avgifter via datorer, smartphones och internet. Utvecklandet av ett stadigt och välförankrat förenings och idrottsliv under 1900 talet. Händelser som haft en mycket stor inverkan på människors medvetandegörande som påverkat våra relationer under senare andra delen av 1900 talet är t.ex. förintelsen eller som den också kallas Holocaust och tredje rikets odemokratiska härjningar I Europa under första delen av 1900 talet mellan åren 1933 till 1945 som sannolikt haft långsökt inverkan på motsatt utveckling av det demokratiska samhället I andra halvan av 1900 talet. Sist men inte minst måste jag nämna Albert Einstein och hans relativitetsteori som oerhört betydelsefull för den utveckling och förändring samt min subjektiva inställning och uppfattning av en ontologisk syn på världsbild och syn på vår världs tillstånd, till det bättre mot förr som skett under t.ex. andra halvan av 1900 talet. Om jag glömt något I denna relativistiska uppräkning av betydande händelser går det bra att ni gärna lägger till det själva.

2016-04-03

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.