Avslöjande hänsynslös häxjakt mynnar ut I vad ?

I denna längtan efter något nytt. Heter en dikt jag skrivit 2012. Jag var skriven I arbetsmarknadsprogram tidigare mellan åren 2001 till 2008. Sedan blev jag avstängd av handläggare på arbetsförmedlingen. 3 ggr mellan 2007 till 2008. Vid den senare avstängningen när jag sände in en omprövning av beslut på AF, då jag ville vara skriven I jobb och utvecklingsgarantin. En Stefan Pettersson på AF gick igenom min omprövan och han skrev I utlåtande att jag inte kommit med något nytt och att han inte fann en enda anledning till fortsatt medverkan I arbetsmarknadsprogram för mig. Längtade han efter något nytt som kriterium på rätt till medverkan I program ? Jag valde då när jag blev avstängd att sysselsätta mig själv med skrivande, musik och dataadministratörs jobb. Istället för att jobba på anvisad plats via AF I program. Jag hade ju Jesus Kristus med mig också som någon att tänka på I all utsatthet. Vilket visade sig vara svårt, då jag råkade ut för en del annat istället I kontakt med fastighetsbolag till bostad jag bodde i. Jag uppfattade det som att det rörde sig om en närmast utstuderad häxjakt och syndabocksutpekande på mig från några få aktörer. Detta har redan hänt mig en gång. Och jag anser att det räcker med det. Jag har därför möjlighet att ha insikt I och kan se paralleller till det som hänt herr Mehmet Kaplan I dagarna, då jag råkat ut för åsikter och varit med om något ungefär som han varit. Att bli utsatt för andras godtyckliga falska anklagelser och påhittade häxjakt. Det har att göra med människor som har en annan uppfattning och de vill vara betydelsefulla. Kan språket förlora sin funktion och det leder till att det inte spelar någon roll vad man säger eller skriver I relation till media, makt och myndigheter ? Upptagna ordformuleringar och gjorda nya uppfinningar är ett ämnesområde det kan skrivas mycket om. Om allt som går att uttrycka och formulera I ord I en variationsrikedom redan är gjort och allt som går att föreställa sig att det kan uppfinnas redan är uppfunnet, vad blir det då kvar att prata om och vad blir det kvar att uppfinna ? Den enskilde individen som brottas med svårigheter I daglig tillvaro att ha krav på sig att behöva åstadkomma något för att kunna få medverka I tillvarons liv. Kan vem som helst medverka ? Vem som helst kan vara med för det är för den som har insikt och kompromissar med tillvarons mångtydighet högt I tak för dom som anser det som plausibelt. Åtminstone för en del. Men det finns de som ägnar sig åt kompromisslöshet med egna alldeles högst personliga ideal och har en alldeles egen personlig uppfattning att det finns människor som inte ska få vara med på grund av vad det anses att de gjort eller hur det blir beskrivet av andra att de gjort. Häxjakten av en del politiker, debatörer och journalister på Mehmet Kaplan är ett tydligt exempel på det. På nyheterna kunde vi I dagarna följa den häxjakt på honom som hände. Valde han att avgå då han tyckte att förtroendet för honom fått sig en anstöt? Blev han uppmanad att sluta som minister av annan person ? Skämdes han för han blivit uthängd ? Var han orolig att det skulle få andra mer allvarliga konsekvenser ?  Hade han fått nog av häxjakt och taskspeleri från media ? I tv informerades vi om under måndags eftermiddagen att han känt sig ifrågasatt och därför inte tyckte att han kunde fortsätta som minister.  Den person som blivit ansedd att ha avslöjat Mehmet Kaplans umgänge med andra personer heter Oscar Jönsson och är idag journalist på svt. Vem har inte samtalat med andra personer i god tro utan att ha satt sig in I mer nogrannt vad för politiska åsikter de haft ?  Vad hade han Oscar Jönsson  för avsikter med att avslöja och hänga ut Mehmet Kaplan I media ? Hade han det som ett jobb bland andra att granska och avslöja makthavare och politiker ? Hade han t.ex. egna politiska ambitioner och politisk övertygelse som gjorde att han inte hade överseende och inte tog hänsyn till Mehmet Kaplan som person med invandrar bakgrund och enskild individ och människa I ett demokratiskt samhälle ? Tänkte han mer på sin karriär och rykte som journalist än vad han hade hänsyn till Mehmet Kaplan ? Varifrån kommer detta behov av att hänga ut en del människor för sånt som det anses av en del att vara ett misstag, felsteg och snedsteg som man kan anse att en del tyckt om Mehmet Kaplan ?  Har Oscar Jönsson själv funderat på vad han höll på med och vilka konsekvenser hans beteende fick för t.ex. Mehmet Kaplan ? Har inte Oscar Jönsson också umgåtts och pratat själv med en del personer på jobbet och utanför det utan att han har varit mer nogrannt insatt I vilken politisk uppfattning de han mött haft ? Hur ska man bedöma ett sånt avslöjande av en bostadsminister I det demokratiska sverige år 2016 ? Hur betydelsefullt är det ? Vad har det för värde ? I relation till annat som hänt ? Vad har det för värde I relation till avslöjande om holocaust t.ex. ? Kan språket förlora sin funktion pga av såna här händelser ? Och hänsynen mot den enskilde individen vad har hänt med den ? Går det ens att uttala sig om detta utan att ha fel moraliskt och sanningsmässigt ? Jag tycker synd om Mehmet Kaplan som blivit utsatt för en häxjakt och uthängning på detta sätt. Och hur han har blivit beskriven av andra personer som uttalat sig om detta. Miljöpartiet och regeringen har tappat en annars intelligent, kompetent och kunnig människa med detta. Jag tycker han kunde ha fått vara kvar och medverka ändå. Trots hans något malplacerade jämförelse mellan situation I dagens mellanöstern och det som hände I Europa och tyskland 1933 till 1945. Det är 2 vitt skilda händelser med så olika innehåll och kan inte jämföras. Det är såna skillnader på dagens värld och den som var då. Det har hänt något mot förr de senaste 71 åren I vår värld som gör det nästan omöjligt att föra en demokratisk dialog med också andra aktörer på den politiska banan. Så komplicerad och svår har tillvaron blivit. En demokratisk dialog som är så viktig för att vi inte ska behöva erfara sånt som hände I vårat Europa 1933 till 1945 en gång till. I detta anser jag att de som avslöjar såna här omständigheter och de som driver på en hänsynslös häxjakt där det uppenbarligen gjorts försök till demokratisk dialog med andra parter har ett ansvar om de odemokratiska krafterna skulle växa till sig mer. Vi har alla som är I vuxen ålder över 18 år, från det år vi blir myndiga, ett ansvar för oss själva, vår uppfattning om oss och andra, och vår uppfattning av tillvaron.

20160418

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.