Om att vara vänner bortom ord och åsikter

Vad är en vän ? Om att vara vänner bortom våra ord och åsikter, och etnisk härkomst, språk och så vidare. För en tid sedan var det En person på facebook som skrev åt mig på pm att jag behöver lära mig att kontrollera mina känslor !? som om jag hade utagerat mina känslor på något sätt ? Vilka känslor ? Känslor är abstraktioner I idevärlden I den inre världen I psyket (själen). Om man inte har några känslor att behärska blir det svårt att ha några att kontrollera !? Jag har haft svårigheter med mitt hjärta ända sedan 90 talet. Det skär som om någon stuckit en kniv I mitt hjärta flera gånger om dagen. Det är inte så himla enkelt att behärska sig då och kontrollera sina känslor. En person jag jobbade med I början av 90 talet en gång I tiden som hette Alvaro Navia sa åt mig den gången “En människa utan åsikter är ingen människa”. Det var hans definition av vad en människa är. Han ansåg vid den tidpunkten att en människa är en person som har åsikter.  Men en människa kan vara en människa utan att ha några åsikter. Man behöver inte ha några åsikter om man inte vill. Jag skickade för några dagar sedan, en 25 år senare och efter att jag träffat alvaro, en vänförfrågan till honom på facebook. Mest bara för att höra av mig till honom och för att bli vänner officiellt också. Han avböjde och stängde sin vänförfrågans knapp på facebook. Uppenbarligen önskar han ej vara vän med mig. Varför ? Kan det vara så att han är misstänksam mot vem jag är ? Gillar han inte mig ? Kan det vara så att han är fientlig mot mig ? Har han inskränkta fördomar och åsikter om mig utan att känna mig ordentligt ? Finns det invandrare som är rasister och tycker sig vara förmer värda än en svensk som jag och delar in mänskligheten i olika raser ? Det var för övrigt han som sa åt mig en gång I tiden att det finns människor I andra länder och de som är invandrare som är rasister. Stämmer det ? Jag är inte rasistiskt lagd överhuvudtaget. Jag tror inte på den rasistiska människosynen och världsbilden att mänskligheten kan delas in i olika raser. Förhållanden och tillvarons beskaffenhet är så mycket mer komplicerad än så. Den rasistiska världsbilden tillhör tidigt 1900 tal och förhoppningsvis kommer den att minska och ebba ut med tiden. Det går bara att spekulera om skäl till att han inte accepterade min vänförfrågan. Men man ska vara snäll mot invandrare och människor med härkomst ifrån andra delar av världen. Kan man föreställa sig en människa som saknar känslor ? Går det att vara vänner I verkligheten trots att vi inte är vänner på facebook ? Går det att vara vänner på facebook trots all mängd med inlägg och ord och olika åsikter som florerar ?? Detta med vänförfrågningar på facebook är lite som tv serien med namnet ‘vänner och fiender’. Fiktionen har blivit verklighet via facebook…..Oavsett om man är för eller emot en annan person ? Om att varken vara för eller emot en annan person, utan istället ha en ömsesidig respekt för varann som jämlika människor och vänner ? Jag fick en annan fråga på pm  “Är du en vän?” från en facebook vän. Vad nu det skulle betyda ? Vi var redan vänner sedan en tid tilbaka. Jag blir verkligen grillad på pm på facebook på personliga privata frågor. Jag trodde att vi var vänner redan. Men det hade den personen inte tänkt. Den personen Verkade ha annan uppfattning om mig än vad jag hade om våran relation. För det är om relationer detta handlar. Sannolikt kom det från en person som tvivlat på min vänskap. Jag har verkligen varit upptagen med att administrera facebook och vår dator den senaste tiden. Lite mer än förut. Det rasar in inlägg, vänförfrågningar,  och pm meddelanden dagligen. Det florerar olika quizar och andra webbsidor på facebook med tester och undersökningar om andra personers status och egenskaper. Jag är inte förtjust I dessa enkäter och jag gillar dem inte. Det blir så missvisande och stereotypa svar och resultat på dessa utfrågningar. Men det finns ingen ogilla knapp på facebook!? Det man kan utföra är att I ett kommentarsfält skriva om att det är ett inlägg man inte gillar och låta bli att trycka på gilla knappen I just det inlägget. Men jag tror trots dessa incidenter, meningsskilljaktigheter på nätet, och att vi männsikor tänker så olika och har så olika uppfattning om både oss själva men också om andra och varann, att det går att vara vänner bortom våra ord och åsikter. Så länge det är åsikter som anses vara acceptabla och rumsrena. Det är hos en del mycket prat om politiskt korrekta åsikter och icke politiskt korrekta åsikter. Vad nu som syftas på och menas med det ?? Det är ett obegripligt mysterium för mig.  Det är sannolikt på det viset att 2 personer som inte gillar varann I verkligeheten kan vara vänner ändå och t.o.m vara vänner på facebook. Och det kan vara bortom våra ord och subjektiva åsikter. Men det gäller enbart för en del. Andra tar tydligt avstånd av sina personliga principer om att inte bli vänner ens via facebook. Sånt kan livet vara.

2016-05-20

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.