Ett lyckosamt betydelsefullt umgänge

Torsdagen den 16/6 – 2016 var vi till Övralid på en utflykt med dagverksamheten. Vi besökte Verner von Heidenstams sista hem som du säkert vet är ett museum idag I vår tid. Han bodde där till 1940 då han gick bort. Huset ligger oerhört fint intill Vättern några mil ifrån Motala. Vi var på en guidad visning som utfördes av en guide som heter Ellen och det var mycket intressant. Jag blev mycket imponerad av att det berättades att Heidenstam ritat byggnation av hus själv och lät bygga huset på denna plats. Sedan avslutade vi dagen med en fika I farfars stugan. Jag har läst Jakob Sverkers roman Heidenstams Misstag som utkom 2015  och I den framför han en tanke iklätt sina romanfigurers åsikt om att Heidenstam skulle ha begått ett misstag med att ha umgåtts med de 2 Fredrik Böök och Sven Hedin som är beskrivna som och ansågs vara nazistsympatisörer. Och I Jakob Sverkers roman beskriver detta umgänge skulle ha lett till att Heidenstam ska ha blivit förtalad I sitt eftermäle med anledning av detta som då skulle kunna anses vara ett misstag. Jag umgicks en del med Jakob Sverker och hans dåvarande hustru Pirkko-Liisa på och I början av 90 talet. Jag var dels hem till dem några gånger. De var hem till mig på middag och jag bjöd på mat. Han satt hemma hos mig under några års tid och pratade om sin dåvarande hustru, att han alltid sett på sig själv som en hjälte, att han hade höga ambitioner med sitt skrivande,  och att han skulle bli världens största författare som någonsin levat !?  Vi var dels också på en semester resa och tågluff interrail 1991 då vi var dels I Portugal.  Jag har I efterhand och särskilt efter att jag läst hans 2 romaner om Berättelsens Ängel och Heidenstams Misstag funderat på om det var ett misstag eller ett lyckosamt umgänge att ha umgåtts med Jakob Sverker ? Jakob Sverker som är en författare med stora ambitioner och som är besatt av sin egen stora betydelse I ett historiskt perspektiv. Han satt hemma hos mig på 90 talet och pratade om sina höga ambitioner med skrivande och att han som han uttryckte det skulle bli världens största författare som någonsin levt.  Han har redan börjat skriva om och sökt sin egen identitet I andra författares liv och att hans bohag ska bli ett museum som andra författares hem blivit. Han behöver sannolikt ha något att tro på. Och den illusionen tänker jag inte desillusionera honom på. Han skriver bra romaner och jag hoppas om han fortsätter så att han får Nobelpriset. Jag skrev till honom för något år sedan jag läst hans 2 romaner och berättade om att vi varit kompisar på 90 talet och vad jag tyckte om hans böcker, han hörde av sig och skrev att den tidsperioden under 90 talet i efterhand för honom inte kändes särskilt betydelsefull !? Ändå har han skrivit i sin roman om den tidsperioden !?  Jag har också blivit förtalad flera gånger ungefär som både Strindberg och Heidenstam blev men flera decennier senare vid flera olika tillfällen, och en annan skillnad är att jag blev det redan medans jag levde. Jag har blivit utpekad för att vara nazist redan I 12-13 års åldern och senare också. Och jag har om jag är korrekt underrättad som jag skrivit om tidigare varit med I 25 års tid I ett register över nazister fast jag inte en endaste gång varit nazist. Jag har ej heller sympatiserat med nazismen. Men I vuxen ålder på senare år kring 2002 och senare insett vikten och betydelsen av att det är farligt att vända den ryggen, och att den måste hållas under ständig uppsikt, utsättas för analys och kritik,  och att det förs en verklig dialog med den. Jag är en kristnad hedning och mina föräldrar lät döpa mig när jag var 1 år gammal. Jag har varit med om att andra av ett obegripligt mysterium har detta inträffat och hittat på omständigheter om mig redan under mitt levande liv. Jag har 2010 blivit utpekad av en bovärd, polis, domare, nämndemän, och läkare för att vara sjuk I huvudet på något sätt. Och andra personer har förtalat mig på flashback t.ex. och några har varnat för ett umgänge med mig. I något försök att isolera mig ifrån mänskliga relationer, en social samvaro och ett lyckat umgänge och framgångsrikt skapande liv. Men tack vare en del personer jag haft kontakt med på sistone på dels dagverksamheten och inom psykiatrin har livet sedan 2012 kunnat hamna på rätt riktning åter. Medans det mesta av förtalet som Heidenstam utsattes för kom I hans eftermäle sedan han gått bort. Han fick Nobelpriset 1916 och var en aktad samhällsmedborgare under sin livstid. Där skiljer sig våra liv åt. Jag är utkastad sedan 2010 I periferin och har blivit utsatt för förtal och påhittade åsikter under flera delar av mitt vuxna liv.  Jag började mer regelbundet skriva essäer , dikter och prosa år 2002 , det år jag fyllde 39 år. Jag hade visserligen skrivit en del essäer och dikter när jag gick I skolan men det var I mindre omfattning. Jag debuterade I utgiven form genom ett eget förlag 13 juli 2015. Det är jag fyllde 52 år. Jag har I dagsläget  gett ut 5 böcker som författare och diktande skald. Och jag har många fler ideer till fler böcker att skriva. Jag har inga ambitioner att mitt hem ska bli ett museum I framtiden. Jag nöjer mig med möjligheten att kunna ge ut mina böcker. Och jag är nöjd med en mindre plats I denna världs parnass. Jag är mer intresserad av att framföra min syn på en del ämnen I essäer jag valt att skriva och hoppas på att mitt eftermäle I form av sparade böcker ska kunna bidra till en bättre och mer upplyst värld och att människor blir bättre människor av att ha läst vad jag skrivit. Jag tror vi har det bättre idag än förr då på den tiden som Heidenstam levde t.ex. Och att livet och tillvaron har blivit till det bättre , det har hänt så mycket de senaste 76 åren sedan Heidenstam 1940 gick bort. Trots att det inträffar sånt som inte är så bra och mindre lyckat att det inträffar också idag år 2016, anser jag att det är en bättre värld vi lever I idag år 2016 än för 76 år sedan. Jag har Jakob Sverker att tacka för mycket. Dels hans på den tiden utstuderade maktberusning och anklagelser han riktade mot mig en bit in på 1990 talet. Jag vill tacka honom för hans kritik och anklagelser han inbillningsbenäget tåtade ihop I relation till mig. Hans och min bror Lars  felaktiga utpekande och förtal av mig som att vara en missförstådd poet som bara tänker på mig själv, min karriär och är inskränkt, då de liknade mig vid en litterär romanfigur ifrån en bok av Milan Kundera. Detta öppnade senare under 2000 talet upp mina sinnen och fick mig att inse att det finns människor som är inbillningsbenägna och mer intresserade av att framföra sin egen tolkning av andra människor utan hänsyn till andras olikheter. Jag anser att det inte var ett misstag att umgås med Jakob Sverker och min bror Lars en tid, trots deras anklagelser och förtal av mig, på 90 talet och att det haft mycket betydande inverkan på senare händelser I slutet av 90 talet och under 2000 talet. Jag är idag en mycket lyckligare människa mot förr och jag har det bra här, mot hur det var en bit in på 1990 talet. Jag hoppas de Jakob och min bror Lars har det bra också i sina liv idag på ett annat sätt än förr.

2016-06-17

Taleptox

<+>

mini20160616_105519 miniDSC_1954

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.