Om svar söks I det förflutna…

…Anses en människa som galen då ? Det har av en del sedan Cervantes och Don Quijotes dagar 1605 ansetts som symptom på en form av galenskap att söka efter källa i det förflutna för sånt som händer i nutid. Trots att en hel del i vår tid som är nu kretsar kring historia och referenser i från det förflutna som källa för det tillstånd som är idag i vår tid. Medans en del andra pläderar för ett svagt förhållande, avståndstagande och ringaktande av det förflutna och historiska preferenser. Jag har blivit kritiserad, tack för det, för att bry mig för mycket om det förflutna och vår historia. Min pappa sa åt mig ”Dom har glömt det där nu” när vi pratade om händelser som inträffade på 1990 talet. Några har ansett att jag var galen och några har försökt göra mig galen. Men jag anser att jag inte är eller har varit galen. Galen är för övrigt ett gammalt efternamn i Sverige. Jag vill berätta om något jag varit med om.  Hör av mig och tänker på andra. När jag var 16 år den 9 juli 1979 blev jag utsatt för ett mordförsök. Vi var min bror och jag ute på en promenad till Sörbyskogen, när jag blev attackerad I en skogsdunge av en för mig än idag okänd person, man eller kvinna. En person som var kortare än jag och sannolikt yngre. Den personen högg med en kniv och jag hann sätta upp vänster hand och skydda mig. Knivhugget träffade vänster hand istället för att ta I bröst eller hals dit personen sannolikt ämnade att försöka träffa. Kniven skar ett djupt hack I min vänstra hand och såret gick in till skelettet som syntes I jacket. En sena gick av också. Vår mamma skjutsade mig och min bror med bil till akuten på sjukhuset I örebro, och det fanns inte tid till att anmäla incidenten. En läkare som hette Doktor Möllefors fixade till jack och sydde ihop sena och skärsår. Jag gick med en skena och gips en hel sommar I tre månader under sommaren 1979 och sår I hand läkte. Jag blev efter det helt återställd I hand. Men kan än idag vara lite stel I vänster hand. Jag är än idag inte på det klara med skäl till varför en person attackerade mig. Och jag är än idag inte insatt i vad för person det var som attackerade mig med en kniv. 2003 gjorde jag ett konstnärligt inriktat foto montage för att knyta an till Franz Kafkas roman processen som skrevs 1925. Josef K I romanen blir förtalad utan att ha gjort något ont, och han blir anklagad för ett brott som han söker ett svar igenom boken efter vad det är som har hänt. I slutet av romanen blir han dödad med en kniv. Jag har möjlighet att känna igen mig I detta, men jag är inte Josef K, med den skillnaden att jag överlevde knivattacken 1979 för 37 år sedan, , vilket Josef K inte gjorde I boken skriven av Kafka,  men jag blev anklagad för brott 2012 av 11 personer. Och jag gjorde denna bild 2003 för att bearbeta detta jag genomgick med anledning av händelse 1979 och för att tänka på Franz Kafka och det han åstadkom med att skriva sin roman. Det är en skillnad på en handling av en person som begår en knivattack och en person som Franz Kafka som skrev en roman istället för att attackera en annan människa med en kniv. . 9 år senare efter att jag gjort bilden blev också jag som Josef K blev I boken anklagad för brott jag anser jag inte begått. Jag är oskyldig. Trots likheter med händelser I romanen av Kafka och att det skiljer 54 år emellan den skrevs och det jag var med om 1979 kan jag känna igen mig det förflutna och det Josef K är med om I en roman från 1925 av Kafka. Jag har under 2000 talet blivit mordhotad 4-5 gånger via chat på internet. För mig visar det på hur aktuell Kafkas tidsfulla klassiska roman är än idag år 2016. Om svar söks I det förflutna. I en annan roman skriven av Cervantes från 1605 pläderar Don Quijote I slutet av boken för att man aldrig ska söka årets fåglar I fjolårets bon. Och att han säger sig ha varit galen förut när han gjorde det men att han blivit förnuftig senare. Men det var Don Quijote det, och jag är inte han. Den romanen skrevs för 400 år sedan. Och innehåller mycket humor, lärdom och kunskap. Jag är inte det minsta lik Don Quijote heller. Fast en person och författare som heter Jakob Sverker jämförde mig och påstod att jag var sån som och med Don Quijote i början på 1990 talet. Men jag är ingen handlingsmänniska. Jag vill påstå att det sker en ständig förändring och att det är skillnader på 2016, 1979 och 1925 och 1605, det har hänt så mycket, trots att en del hävdar att allt upprepar sig…Jag blev 2008 anklagad av en handläggare vid namn Cecilia Ekenberg på Arbetsförmedlingen, för att upprepa mig hela tiden., och hon stängde sedan av mig 3 gånger under 1 år från medverkan I arbetsmarknadsprogram och inkomst.  Det var såna argument om upprepning nazisterna använde sig av på 1930 och 40 talet när de anklagade judar och andra vid utrensningar. Tack och lov att det fins ett socialförsäkringssystem som delar av är ifrån 1955 tror jag !? med barnbidrag, försörjningsstöd, aktivitetsersättning,  sjukersättning, och pensioner. Men jag tror det sker ständiga förändringar. Mänskliga relationer och det sociala är komplicerat. Och Livet är skört. Det gäller att vara hänsynsfull mot sig själv och andra människor. Vi människor åldras en dag I taget och vi blir inte yngre till åldern med åren, men möjligtvis I sinnet och själen….Jag är idag glad och ödmjuk inför andra människor och mig själv och att vi, du som läser detta, och jag ännu är vid liv. Jag har idag inga avsikter att ge igen och hämnas på den personen som knivhögg mig 1979, men jag skulle vilja fråga denne om skäl till sin attack. Om det var planerat eller en ren slumpmässig händelse ? Med hopp och tro och försoning om att vi får många år till I livet. Tack för de åren jag fick. Jag fyllde 53 år I år. Jag har ett litet hjärta med ett flimmer I, som det värker I idag lite mer än förut. Om jag skulle somna in och gå bort innan vi ses nästa gång vill jag tacka dig för att du finns och hörde av dig. På återseende. Tack för att du läst min skrivelse.

20160807

Vänligen

Taleptox

<+>

någon annans bild

någon annans bild

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.