Om ontologisk Världsåskådning, rasism och människosyn

I debatten om rasism och anti-rasism kan man fråga sig vilken åskådning är mest riktig ? Och finns det några andra alternativ till de åskådningarna av relativ sort ? Jag är varken rasist eller anti-rasist. Vad blir det då kvar att tro på om jag inte anammar de 2 sidorna utan vänder mig åt ett tredje alternativ ?  Dilemmat för den rasistiska människosynen är att den är förenklande och tar inte hänsyn till annan kunskap om människor, och den är  inte nogrannt utrett och beskrivet I text. För det är vad det handlar om, vilken människosyn och ontologisk världsåskådning en människa har. Om man läser en encyklopedi kan man konstatera att den beskriver att rasism är den världsåskådning som menar på att mänskligheten kan delas in I olika raser, den vita, den röda, den svarta, den gula och den bruna rasen och att en av dessa raser är överlägsen de andra och bättre till att styra och inneha makten över de andra. Men denna kunskap om mänskligheten att den skulle bestå av 5 olika raser växte fram under 1800 tal och sedemera under tidigt 1900 tal. Den har sin del och framväxt I den lära Charles Darwin pläderade för nämeligen att människan jämställs med övriga djur I djur och växtriket, och att människor är en form av djur bland djuren som kan delas in I olika raser. Ett språkbruk som flyttats ifrån tal om olika raser bland djur som hundar och kor till att också beskriva människor. Men människan är mer än ett djur bland djuren. Människan är människa också med en själ och medvetande. Men med mer kunskap om människor och världen inlemmat inser den vidsynte att det finns mycket mer olika sorters människor med många flera olika ursprung av olika folkslag, etnisk och nationell härkomst med olika språk, ekonomi, kultur, religion, tradition, I den vida stora värld vi lever i. Och att definition av människor är mycket mer komplex och avancerad än t.ex. den rasistiska synen på människor. Detta har den rasistiska världsåskådningen missat att ha med som kunskap om människor I den stora värld vi lever i. Och att den rasistiska människosynen och världsåskådningen tillhör ett annat århundrade och att den är förbipasserad av annan kunskap  och är föråldrad  I dagens upplysta kunskap om världen och människor.

20160901

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.