Afrikas situation i fokus

smallSAM_4192

Om man ska skriva något om Afrikas situation idag år 2016 krävs det mycket påläsning om hur de har det där idag. Vilket ändå inte är samma omständighet som att besöka Afrika på plats i olika länder. Men en påläsning ger ändå en bättre uppfattning av hur situation i Afrika är idag mot att inte läsa på något om det. Det har hänt så mycket med situation de har i flera länder i Afrika t.e.x enbart de senaste 50 åren. Det har skett mycket förändring och utveckling inom många olika områden i flera delar av Afrika, men också en del händelser som är mindre bra. Det är verkligen ett mångtydigt ämne att ta sig an att skriva om. Vid en sökning med Google på term ”Afrika i fokus” ger det 10 100 sökträffar och det finns mycket skrivet om Afrika. Afrika är en kontinent som består av 55 stater/länder idag år 2016. Afrika är världens näst största kontinent och den är fylld av många olika kulturer, folkslag och klimatzoner. Där bor något mer än ca 1 miljard människor i Afrika med olika folkslag (enligt folkräkning 2010), olika etnisk härkomst, flera olika språk, man räknar med att det finns ca 1800 olika språk, olika kulturer, varierande miljö och geografi och väldigt varierande och olika ekonomisk situation. Där finns Saharas torra öknar, tropisk regnskog, savanner, snöklädda Kilimanjaro, stora floder som Nilen och Nildeltat och ett mycket rikt djurliv med ett antal olika djurarter. En kortare skrift om Afrika vid närmare påläsning vad som finns skrivet om den kontinenten i t.e.x encyklopedier, och annan skrift på webbsidor väcker en massa frågor  och funderingar. Finns det socialförsäkringssystem t.e.x i något eller några av Afrikas länder ? Hur fungerar det i sånt fall ?   Har de barnbidrag, sjukersättning, försörjningsstöd, pensioner etc eller släpar de efter med en utveckling av det ? Kan krig och konflikter på Afrikas kontinent bli till det bättre och minska ? Hur gör man för att utveckla socialförsäkringssystem och förbättringar för de mest utsatta svältdrabbade områdena ? Det finns inte särskilt mycket omtalat i t.ex. media men en del skrivet om sånt som socialförsäkringssystem på t,.ex. webbsidor som handlar om Afrika. Gör man en sökning med Google på termer socialförsäkringssystem och Afrika blir det 13100 sökträffar. En man jag pratade med via Facebook som var ifrån Gambia påstod att det inte är som i delar av Europa där i Afrika med t.ex. socialtjänst och han menade på att människor där i deras land inte är benägna att ekonomiskt  hjälpa till så mycket. Sannolikt måste det finnas mycket att utveckla och göra bättre på plats i Afrika i olika länder och landområden. Olika sorters krig och konflikter har inträffat i Afrika, jag tänker t.ex. på de som drabbades av konflikten vid folkmordet i Rwandha 6 april till mitten av juli 1994 , och andra terror organisationer som Boko Haram som härjar med kidnappningar och terror dåd i en del islamiska områden av nord Afrika i främst Nigeria. I de islamiska områdena av nord Afrika kan det t.o.m vara farligt att vistas för en del västerlänningar t.ex. Och mycket människor flyr Afrika över medelhavet i hopp om att komma till ett bättre liv i Europa och andra delar av vår värld. I en del länder i Afrika är svält och torka och brist på drickbart vatten omfattande och det saknas resurser att åtgärda dessa svårigheter. Det görs en hel del men det finns mycket mer att utveckla och göra bättre i flera olika länder av Afrika. Många länder i Afrika var koloniserade på t.ex. 1800 talet, och en bra bit in på 1900 talet, men det flesta av dessa blev självständiga republiker under sent 1950, 1960 och 1970 tal. Såsom Gambia, Mauretanien, Senegal, Niger m.fl.. Av Afrikas 55 länder anses ca 17-20 vara demokratier med fria val och folkvalda politiker i styre idag år 2016 efter senaste undersökningar. Av Afrikas 55 länder har de flesta statsskick republik med president utom Lesotho, Swaziland och Marocko som är monarkier med en kung. Jag gjorde också en undersökning  om det finns Fontänhus i Afrika. Och jag fann att det finns webbsidor och information till Clubhouse International med Fontänhus i 3 länder i Afrika dels i Ghana, Uganda och i Sydafrika. Andra länder på andra kontinenter satsar mycket resurser och arbetsmarknadspolitik på länder i Afrika. Trots detta är många länder i Afrika tillhörande världens fattigaste folk. Och det finns mycket korruption i en del länder av Afrika och en sned fördelning av ekonomiska resurser samt brister i en del länder med demokratiska processer och ett outbyggt socialförsäkrinssystem som medför denna utbedda fattigdom.

20160902

Taleptox

<+>

miniDSC_2740 miniDSC_2741

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.