Om en uppfattning om att tillvaron upprepar sig

En kvinna som heter Catarina Ehrenstråle sa åt mig en gång för många år sedan 1998 tror jag om jag minns rätt  ”Hur känns det nu när allting upprepar sig ?”, Friedrich Nietzsche skrev i slutet av 1883-1885 talet om alltings eviga återkomst.  En författare som heter Milan Kundera har skrivit om detta ämne i en roman från 1984 (1986 på svenska) som heter Varats olidliga lätthet……. Det sker en ständig förändring både på tillvaron, miljön, världen och på oss människor. Ingen dag är den andra lik och varje dag är en förändrad dag mot de andra dagarna. Att det skulle ske en upprepning där en människa antas upprepa sig och ha fastnat I en roll, är en falsk och ytlig bild och slutsats av verkligheten och en onyanserad chimär. Ibland är det så att en människa gör en onyanserad iaktagelse och går ifrån en enskild händelse en enstaka dag och drar slutsats att det sker en upprepning som skett varje dag och att den skulle vara allmän över en längre tidsperiod, och att det är en människa som anser att det är andra utför denna upprepning än den som anser att allt upprepar sig. Det handlar om att en enskild människa skyller ifrån sig på att det är andra än denne själv som upprepar sig och att det är den människan som  uppfattar det som att det är andra som upprepar sig. Det är en falsk slutsats om alltings upprepning som enbart existerar I en tanke hos en enskild individ. En anklagelse om upprepning är oskuldens iaktagelse och anklagelse på tillvaron och andra människor. Vilket är en osann och falsk bild av hur andra människor beter sig. Vi människor förändras lite grann från varje dag till varje annan dag. Vi åldras och blir äldre t.ex. en dag I taget. Vi förändras I tankar på tillvaron, oss själva och verkligheten från dag till dag. Det som skedde igår är inte likadant som det som skedde idag. Och det är förändrat och inte likadant som det som kommer ske imorgon.

2016-09-08

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.