Om livsskuld

Jag läste att det fanns synpunkter och reaktioner på FB på mitt användande av begrepp livsskuld. Ursäkta mig om jag irriterat en och annan. Skuld är ett fornnordiskt ord och namn som en av de kvinnor och gudinnor  som kallades nornor bar. Eftersom jag är en kristnad hedning , mina föräldrar lät döpa mig när jag var 1 år sitter jag på två stolar. Jag har mina föreställningar kvar I det gamla men också I det nya. Det är lite både och för mig. Skuld rådde över människors framtid och spann livets trådar som rådde över människornas framtid –. Etymologiskt är skuld ett mytologiskt begrepp och ordet skuld betyder nödvändighet. Vad är då en livsskuld ? Att stå I skuld till andra ? Vad för sorts skuld ? Det finns olika sorters skuld. Ekonomisk, juridisk, ontologisk osv. En skuld över varat ? Till sina föräldrar t.e.x ? Det är sant tycker jag att man ska hedra sin fader och moder. Oavsett vilka de var och vad de gjort. Detta är min subjektiva inställning och inte något generellt som alla måste anamma. Var och en har sin inställning och stil. Men det är av nödvändighet för livet och dess framtid att det finns till att man har ett par föräldrar som satt barn till världen oavsett om de valt att skaffa barn eller om man inte valt själv att födas till denna värld eller vem man födits till. Vi väljer inte oss själva eller våra föräldrar. Men det är föräldrar som väljer att skaffa barn de sätter till världen. Nu kan inte alla få barn och därför är detta med livsskuld något personligt. Var och en känner inte livsskuld heller. Det är det som är en livsskuld. Nödvändighet för livet att vi finns till. Om det inte vore för denna livsskuld vi hamnar I och föds in I skulle vi inte finnas till.

20161114

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.