En tid vi inte vill ha tilbaka

Jag har sett på den brittiska dokumentärserien ‘Andra världskriget I färg’ I 13 delar på TV 10 från 2009. De har gått I repris nu under hösten 2016. Avsnitten kan ses också på dator och surfplatta http://www.viafree.se/program/dokumentar/andra-varldskriget-i-farg . Det är mycket som varit dolt för den breda allmänheten från dessa tider mellan åren 1933 till 1945. Ett sönder krigat och sönderbombat Europa. Vad har de fått alla filmer och filmsekvenser ifrån ? Skedde allt detta under dessa år I Europa med anledning av Adolf Hitlers utstuderade galna och snedvridna människo och världssyn ? Var Adolf hitler en galning ? Gick det att märka på honom att han ska ha varit galen ? Och de människor som iscensatte hans galna politik ? Detta är en tid vi inte vill ha tillbaka och att det ska hända något liknande igen. Det krävs av oss att vi är beredda att tro på att det ska kunna gå att undvika liknade scenario åter. Det är på vårat gemensamma ansvar och de som jobbar som politiker att fatta beslut som inte skapar en liknande situation åter. Det sker ständiga förändringar.  Det har sedan senare generationer från 60 och 70 tal hänt så mycket annat. Ett Europa som var till visa delar sönderbombat som de måste ha byggt upp väldigt snabbt efter 1945 under 50 och 60 tal och senare med. Det dog ca 50 miljoner människor under den tidsperioden under andra världskriget. Jag läste att det uppskattas till att Ca 500 000 människor svalt ihjäl I Sovjetunionen (Ryssland) I mitten av 1930 och 1940 talet. Man har idag då vi haft det väldigt bra I t.ex. vårat land Sverige under senare delen av 1900 talet, svårt att ta in och relatera till hur de hade det på 30 och 40 talet I Europa, och hur annorlunda de måste ha tänkt på 30 och 40 talet I Europa.  Matkonvojer på väg mellan olika världsdelar med förnödenheter bombades och besköts till havs. De som styrde och var vid den politiska makten hur sjutton resonerade de på den tiden ? Varför förstöra leveranser av mat ? Denna tanke som delvis rådde då som t.ex. Adolf Hitler pratade om I sina tal om det totala kriget mellan olika folk och nationer. Gjorde det honom till en idiot ? Var Adolf Hitler en idiot ? Det har funnits en helt annan anda, kunskapsbank och iderikedom om vår värld med fredsbevarande insatser senare under slutet av 1900 talet. Mycket tack vare FN´s arbete från sent 1948 och senare också under 90 talet med byggandet av EU för att stärka relationer och fredsbevarande situationer mellan olika länder  I Europa. Jag tänker på hur de har det I Syrien och delar av Irak idag år 2016 med sönderbombade delar av städer och större flyktingströmmar till Europa som påminner om tiden med sönderbombade städer I Europa under 1930 och 40 tal. Hur ska det bli I Syrien och Irak ? Kan de bygga upp och stabilisera läget där I de landområdena inom snar framtid ? Finns det de civila  som flytt från Syrien som hoppas på att en dag kunna återvända till sina hemländer ? Mycket återstår att jobba för, leva för och tro på under lång framtid.

20161117

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.