En ironisk aspekt på ordet hora

Det finns en ironisk och mångtydig aspekt på ordet Hora som sällan disskuteras I mediala sammanhang.  Det påstås att ordet hora från början etymologiskt var ett namn I Rumänien och förnamn på en kvinna. Enligt annan källa är Hora ett rumänskt ord för en danssort och i annan källa ett grekiskt ord för en danssort som kallas ringdans. Om det är sant vet sannolikt några något om !? Enligt sägnen ska det funnits en kvinna I de östra delarna av Europa I området som numera heter Rumänien som dansade för andra och som hette Hora I förnamn och som haft sällskap med en massa män som gav henne pengar när hon uppträdde. På det sättet bildades begrepp och term hora. De ropade hora efter henne för det var vad hon hette. I vår tid betyder hora något helt annat vad det gjorde tidigare. I Wikipedia påstås det att ordet Hora har sin källa I och kommer ifrån det fornnordiska ordet Hóra som betydde prostitution. Men eventuellt är ordet Hora ännu äldre och var ifrån början ett förnamn I Rumänien. Det har från att ha varit ett tillrop på en kvinna och hennes namn blivit till ett skällsord som en del uppfattar som kränkande och nedsättande. I rättsliga sammanhang blir numera en sån handling av en del människor att ropa hora efter en kvinna kallad för sexuellt ofredande. En del blir till och med avskedade och uppsagda från uppdrag och jobb numera med anledning av att de ropat ett ord som från början var ett förnamn. Det finns något ironiskt kring detta som sällan påtalas I t.ex. mediala eller rättsliga sammanhang. Men hur en kvinna som heter Hora uppfattar att bli kallad Hora är ett annat ironiskt ämnesormåde och om det är ett obegripligt mysterium är en annan aspekt på det ? Om det är sant att Hora en gång I tiden var ett namn eller inte är ett sällan omdisskuterat ämne. Men det finns faktiskt 2 personer som heter Hora i dagens sverige enligt namnstatistik på webbsida. Och ännu fler kan det vara i andra länder. Sånt är ironiskt och mångtydigt att gå omkring och tänka på. Jag skriver Hora på Er ! (Till de som heter Hora förståss)

 

20161120

Taleptox

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.