Myten om anonymiteten

Myten om anonymiteten håller på att sönderfalla och suddas ut. Anoynym är gammalt ett grekiskt ord från så långt tillbaka som antiken och ännu äldre som betyder ungefär ‘utan namn’. Förr före Johannes Döparens dagar och kring tiden för när Jesus Kristus levde var det mer vanligt att en del inte bar ett namn. Sedan dop traditionen att döpa en person med ett namn in I den kyrkliga gemenskapen har antalet personer utan namn minskat. På det sättet uppstod begrepp anonym när en person var utan namn. Jag har följt en debatt på tv på svtforum. De diskuterar möjlighet att minska på möjlighet att vara anonym på internet i sociala medier. Vem är anonym idag år 2016 ? När de pratar om att vara anonym på sociala medier och internet menar de att en person inte använder sitt riktiga namn utan publicerar inlägg med ett påhittat nick eller kallar sig anonym. Men det är inte att vara så anonym i den äldre bemärkelsen av att sakna och vara utan ett namn. De flesta människor är döpta eller om de inte är döpta har de sannolikt ändå i verkligheten ett namn och personnummer. De flesta människor från en särskild ålder har ett id kort om de har en anknytning till bankkonto och skolgång eller jobb. Det förhåller sig tvärtom. Möjlighet att vara anonym var mer förekommande förr på 1970 och 1980 talet och tidigare mot idag sedan det skett en hel del utveckling och händelser. Det har blivit svårare att vara anonym idag år 2016. Särskilt om man redan är döpt och tilldeled ett personnummer. Personnummer i Sverige är ifrån 1947. Till varje dator som är kopplad mot internet  är en ip address kopplad och ett internet abonnemang. Varje händelse på internet och i sociala medier kan härledas till en specifik dator och person via nätverk och ip adress. Det är annat som är svårare för de som jobbar med identifiering av handlingar och händelser på internet. Hur de ska förhålla sig till och tolka och utvärdera det som inträffat ? Att fastställa mer exakt vad för människa det var som satt vid en specifik dator vid en tidpunkt.

 

20161209

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Svenska, Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del II och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.