Franz Kafka hade inget personnummer

Denna iver och vilja till att registrera och dokumentera  människor och vad som skett och vad vi gjort som finns i våra samhällen oavsett land eller kontinent. För att kunna undersöka och kritisera det förflutna, leva och befinna sig i nuet, samt förutse, varna för, planera och förbereda sig inför framtiden. Personnummer I Sverige är ifrån 1947. I andra länder kallas det annat och där är id nummer konstruerade på ett annat sätt. Men tanken att identifiera olika människor med ett id nummer är snarlikt. De som införde och skapade id nummer måste ha insett hur mycket svårigheter det fanns med en mångtydig och komplex tillvaro och bristande dokumenterad tillvaro de befann sig i !?  Men tidigare före det hade det skett registrering av samhälls medborgare tidigare under 1900 talet I Europa. Jag syftar på märkning av en del personer med intatuerade nummer I tyskland under 1930 och 40 tal som kan ses som en förelöpare till personregistrering med id nummer. Passet är också en variant av identifikations handling som är äldre än t.ex. personnumret I Sverige. Förr i tiden och än idag trots att det i t.ex. sverige skett förändringar hur de administreras fanns också folkbokföring och kyrkoböcker där personer antecknades. Av den del personer finns det fler som heter likadant med likadant förnamn och efternamn I vårat land Sverige. Av de namn jag är döpt till finns det enbart idag år 2016 ca 250 st personer som heter likadant I för och efternamn med olika mellannamn och olika personnummer. Också I andra länder finns denna likhet I likadana namn som t.ex. I England eller Usa. Hur det förhåller sig I en del andra länder är ett område som jag tror är outforskat och kan undersökas. Trots att det är stora skillnader mot förr och det har hänt mycket och det har skett mycket utveckling inom många olika områden till våra dagar som är nu. Finns det inte idag 2016 fortfarande t.ex. länder som saknar id nummer och mer officiella identitetshandlingar ? Franz Kafka levde mellan åren 1883 till 1924. Han blev alltså 41 år gammal i jordelivet. Men sannolikt kommer han att bli ihågkommen så länge människor finns och trycker och läser böcker med anledning av de böcker han skrev. Han hann med att både gå I skola, jobba en hel del, och skriva flera böcker som tack och lov blivit bevarade till eftervärlden. Jag tänker på de viktiga ämnen och utveckling av språket han skrivit om I dessa romaner och andra skrifter. Trots hans egna önskan att de skrifterna skulle brännas. Fanns det fler personer under denna tidsperiod som också hette Franz Kafka , som det gör med andra namn I andra länder, I det landområde som idag är nuvarande Tjeckien ? Eller var han ensamen om sitt och bar ett unikt namn vid denna tidpunkt ? Men en sak är sannolik Franz Kafka hade inget personnummer, som vi har idag. Med det är det en skillnad på mot när han levde och idag. Ungefär som vi haft sedan 1947 I Sverige och en del andra länder. August Strindberg, Verner von Heidenstam, Selma Lagerlöf och Gustav Fröding hade inte heller några personnummer. Men ändå har man trots detta lyckats identifiera Franz Kafka med dels fotografier bland all mängd med människor som levde under denna tidsperiod. Jag tänker på de svårigheter och misstolkningar av människor som måste ha funnits förr I världen längre tillbaka, före id nummer fanns t.ex., om det fanns fler människor som hette likadant med snarlikt för och efternamn !? Den svårigheten finns den kvar än idag ? Jag tänker på vikten av att vara försiktig I vad man säger och tycker om andra människor med anledning av detta !? Tanken på hur svårt det måste ha varit för de som ägnade sig åt identifiering förr längre tillbaka I tiden före 1900 talet t.ex., och före t.ex. fotografering fanns, med härledning till av vem som gjort vad och vad som skett är hisnande. Men trots att det finns personnummer i vårat land sverige har det inte hindrat en del från den senaste tiden att medverka i t.ex. upprop och kampanjer för att försöka stoppa trakasserier. Det sysslade inte Franz Kafka med ! Han skrev bl.a. romaner och noveller. Utan att ha ett personnummer. R.I.P Franz Kafka.

20160924
20161217
20171124

Taleptox
<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeundersökande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.