En förlegad utbildning på 2000 talet

År 1979 till 1983 utbildade jag mig på gymnasie till Telekommunikations ingenjör. Annan utbildning jag var på var mellan åren 1996 till 1998, då jag utbildade mig på 2 st 1 åriga komvux kurser till pc samordnare och data administratör. Jag har också läst 4 terminer på högskola/universitet mellan åren 1988 till 1992 i ämnena psykologi, praktisk filosofi och 2 terminer litteraturvetenskap. Jag jobbade förutom åren då jag läste utbildning mellan åren 1978 till ca 2000. Mellan åren 2000 till 2010 gick jag arbetslös och jag var arbetssökande och jag skötte sysselsättning själv med eget jobb mellan de åren, samt jag var på 2 datortekskurser 2001/2002 och 1 arbetsmarknadsutbildning 2003 och 2 st tilldelade jobb 2002 och 2004 via Arbetsförmedlingen. Tack och lov att det finns ett socialförsäkringssystem sedan ungefär 1955. Jag har sökt ca 500 jobb I olika omgångar mellan 1997 till 2010. Jag har varit yrkesverksam I 32 år och jag är sedan hösten 2012 förtidspensionerad ingenjör. Mellan åren 2001 till 2012 drev jag en egen webserver med en webbsida. Jag är mer analytiskt lagd och skrivkunnig än inriktad på konstruktion t.ex. Jag är med I civilförsvaret det har jag varit sedan 1987, och jag är ansluten som tjänsteman till fack vision. När jag blev arbetslös efter år 2000  gick jag till AF I Örebro 2001 och skrev in mig som sökande av jobb. Hösten 2001 bereddes jag en plats på Datortek och jag genomförde 2 terminer på den kursen till våren 2002. Jag träffade sedan Ameer Sachet som ordnade en plats på KFUM´s kansli våren 2002. En kommentar jag fick från ameer var “Så bra som möjligt för dig”. När jag gick ifrån Af den gången öppnades en dörr på våningen under när jag gick I trapp och en mans person sa “Ni svenskar vill inte jobba” . Och sedan 2002 tror jag om jag minns korrekt träffade jag också handläggare Cecilia Ekenberg som kallade in mig till en träff. Det första hon frågade mig var “Vad kan vi hjälpa Per med ?” Jag sa att jag sökte jobb och sökte en anställning. Hon svarade då “Nu är det så att arbetsgivarna kommer inte med jobb till oss”. En tid  senare blev jag kallad till AF åter denna gång av handläggare Eva Lagerträd och Claes Hagelvik och hon frågade om jag sökte några jobb. Jag sa att jag sökt mycket jobb och lämnat in redogörelse till AF. Jag blev erbjuden en plats på en arbetsmarknadskurs våren 2003 som jag genomförde under 14 veckor på E.E. Företagsresurs. Vi var anmodade att redovisa inlämningsskyldighet på kursen för dagbok och cv med tidigare utbildning och yrkesliv. Vid en träff jag var på med kursanordnare Elisabeth Eriksson och handläggare från Af eva lagerträd frågade jag vad som var syftet med att vi skulle redovisa cv när vi redan gjort det till AF. Det svar jag fick var att arbetsgivare ska betala ut lön och de måste veta vad vi haft för oss och vad vi var för ena. Jag påpekade då att de 2 tjänade pengar utan att redogöra för något från arbetsgivare fast vi var arbetslösa. Eva lagerträd sa då “Nu känner jag att jag vill sluta”, och jag  tror hon menade med samtalet.  Kursanordnare Elisabeth Eriksson sa då “Nu är du orättvis”. Nej jag är inte orättvis sa jag. Hon sa då nästan hotfullt och anklagande “Då kanske det kan bli problem för dig”. Exakt vad hon syftade på sa hon inte. Jag avslutade sedan kurs när den slutade efter 14 veckor och lämnade in cv och dagbok. Ungefär Ett halvår senare ringde Eva Lagerträd från af hem till mig och sa att jag måste börja jobba på dåvarande service centralen. Där jobbade jag I 10 månader med trädgårdsarbete fast jag inte ens har utbildning för det eller hållit på med trädgårdsarbete alls tidigare. Jag fick reda på I januari 2005 att arbetstid skulle sluta sista januari 2005 utan att jag fick reda på skäl till det. Jag sa att de tjänade pengar på att anordna platser åt Af där men det påverkade ej deras beslut att jag kunde fortsätta jobba där.  Några år senare kring 2006/2007 tror jag blev jag kallad till AF av Cecilia Ekenberg och Gabriela Reznik. Jag sa till Cecilia att jag hade utbildning och jag tänkte på de 6 st utbildningar jag genomgått och kämpat och slitigt på. Hon sa då “Den är förlegad” och hon syftade tror jag på att min utbildning jag refererade till skulle vara förlegad. Men jag ansåg att den visserligen var några år gammal men att den dög åt mig. Det var ca 3 år efter att jag avslutat den senaste utbildningen 2003. Vad får en människa som en handläggare på AfFatt tycka att en utbildning är förlegad ? Och vad har en handläggare som också var I ungefär samma ålder  själv för utbildning för att kunna tycka så om en annan persons utbildning ? Varför anser en tjänsteman på AF att en utbildning är förlegad ? Kan det anses som ett giltigt skäl till att stänga av en person från inkomst och sysselsättning med anledning av att det anses att en utbildning är förlegad ? Bör inte en handläggare på Af ha några förslag I sånt fall på att personen ifråga ska vidareutbilda sig ?

20160815

20170101

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.