Johann Sebastian Bach satt I fängelse

Utöver allt annat han åstadkom inom musik och andlighet under sin livstid på 65 år (han levde I det jordiska livet mellan åren 1685-1750) är det ganska okänt med några få undantag som behandlat detta ämne I diskussioner idag på 2000 talet I t.ex. mediala sammanhang att han satt I fängelse också. Han satt I fängelse I en månad 1717. Enligt historiska källor och officiellt känt som finns omskrivet av en del I t.ex. encyklopedier och andra skrifter m.fl. var det för att han hade en anställning hos en hertig men han erbjöds ett annat jobb och han ville sluta på det förra jobbet men vägrades detta. Eventuellt för att det fanns ett kontrakt eller anställningsskrivelse mellan dem vilket jag spekulerat i utan att ha läst om detta i annan skrift ? Istället av något idag oklart skäl sattes han I fängelse för detta att han önskade sluta på en tjänst. Det är en skillnad på hur Bach hade det och hur jag haft det I vår tid mellan åren (1978-2010). Jag har också slutat eller blivit uppsagd på jobb flera gånger 1985, 1987, och 1996 men inte fått fängelse för det.  Det är ett mycket bättre klimat på arbetsmarknad idag bland en del. Det är oerhörda skillnader mot för 300 år sedan. Samtidigt finns risken idag på ett annat sätt än förr att en person anmodas att sluta på ett jobb utan att skäl till det informeras om av t.ex. arbetsgivare. Utan istället har jag när jag blivit utan jobb sökt 500 jobb ungefär mellan åren 1998 till 2010 utan att kunna bli erbjuden ett enda annat jobb sedan dess 1999. Det är för väl att det sedan 1955 finns ett socialförsäkringssystem I vårat land Sverige. Jag var på ett tidsbestämt vikariat 1998/1999. Sedan har jag varit utan annat jobb I några år. Istället blev jag erbjuden ett jobb 2004 som jag inte ens har utbildning eller erfarenhet för, av en handläggare på AF som av maktskäl anvisade den arbetsplatsen, utan att känna mig särskilt bra, och sedan blev jag tillsagd att sluta på det jobbet av 3 personer  I januari 2005 som inte heller känner mig särskilt bra, och sedan skickade jag några sketna brev till några av dem och skämtade något med några av dessa personer som medverkat i och fattat beslut om mina jobb och bostad och för det blev jag anmäld av några av dem, anhållen, åtalad och satt I häkte och fängelse för I 4 månader och sedan tvångsvårdad I 2½ år inom psykiatri. Hur ska denna skillnad och de förändringar som skett sedan dess på hur det är mot för 300 år sedan mellan hur Bach hade det och blev värderad och bedömd, och hur jag har värderats och bedömts av en del andra men en 300 år senare ?? som ett värdenas sönderfall som Hermann Broch menar på I sin romantrilogi sömngångare ? som Cervantes beskriver vårt förhållningssätt till det förflutna ? Eller ur något annat perspektiv ? Och vems bedömning och perspektiv ska avgöra hur det ska bedömas ?? Vems som helst helt godtyckligt ?? Eller krävs det en på historia expert och utbildad i ämnet ?? Jag nöjer mig med en mindre och liten plats i detta sammanhang.

20170106

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.