Om att skriva om vad själens intelligens funderat på

Själens intelligens denna mytomspunna och alltför underskattade och fåomskrivna egenskap hos oss människor. Några skäl till att skriva vad själens intelligens funderat på. Om att upptäcka nya verklighets sammanhang, är en väldigt svår uppgift för vem som helst, ofta innebär den mycket smärta I själen men också bidrag till utveckling och förändring …och var och en har sin unika intelligenta stil. Varför skriver man ner sånt man funderat på I sin själ och huvud ? För själen den sitter I huvudet mellan de där 2 öronen I de strukturer och formationer som utgör innehållet I våra hjärnhalvor. Vi har fått lära oss att olika funktioner I hjärnan finns på olika ställen I hjärnan. Syn, hörsel, minnen, förmåga till känslor etc…..För att förmedla sina tankar om sånt man funderat på ? Jag skriver ner sånt jag varit med om och funderat på för att förmedla en annorlunda synvinkel på våra relationer och hur vi bemöter varandra. För att det inte ska glömmas bort såklart. Men vad är syftet med att skriva dagbok t.ex. ? Skriver man För att kunna utvecklas I sitt skrivande och sina tankegångar om verkligheten ? För att tiden skall gå och vara I rörelse ? Mellan människors högst personliga fantasier och egensinniga tankegångar som inte har så mycket gemensamt med hur andra är till sitt sätt och den verklighet vi lever I som de verkliga människor vi är ? För det handlar om att det är verkliga människor som berör och relaterar till oss I våran högst egensinniga existens. Man kan förmedla något andra inte tänkt på eller för att vi kan lära oss något om oss själva och andra. Jag har själv upptäckt sidor hos andra jag först inte tänkte på genom att läsa vad de skrivit I sin blogg, dikt eller roman. Vilket kan vara oerhört spännande och intressant. Det finns alla möjliga olika sorters människor här I vår värld. Vi är en samling unika intelligenta personligheter allihopa. Var och en har sin unika stil och utseende. Men vad är det vi har som är gemensamt och allmän mänskligt som gäller för alla oavsett etnisk, språklig, ekonomisk och nationell tillhörighet ? Bortom alla ord och olika språk och andra olikheter. De gemensamma jämnställda dragen oavsett kön och annan särart ?? Vad är det som gör oss lika varandra ? Finns det såna drag som gör oss lika eller är vi alla olika ? Det är en fråga det av dignitet och avancerad komplexitet. Om det är världen som är galen och inte människorna i den eller tvärtom människorna I den som är galna är en svår fråga..om man tror på relativistiska teorier och mänskliga undantag. Vem som helst kan bli galen I denna värld, men inte vem som helst kan tillfriskna igen efter att ha blivit galen. För det krävs det självinsikt och mod. stöd av goda vänner. Och en läkare som friskförklarar en. Människor som är Goda vänner finns det. Men läkare som friskförklarar finns det färre utav. Jag har än idag inte träffat en enda människa jag tycker varit dum, Jag tror inte jag känner till några dumma människor. Jag tror vi människor är födda med en intelligens och förmåga att klara av tillvaron och skapa förutsättningar för våra liv och kreationer. I motsats till vad min bror Lars Norberg intelligent sa en gång i tiden om mig ”Så jävla dum i huvudet, går omkring och säger att han ska bli författare”.  Eller som författaren Jakob Sverker skrev i ett inlägg på sin blogg den 20 februari 2017 där han dumförklarar det mesta som hänt och särskilt i europa de senaste 8 månaderna med hänvisning till vad en annan författare som hette Robert Musil skrev för många år sedan 1937 i sin essä Om Dumheten. Jag minns när Jakob Sverker sa på 90 talet någon gång när vi hade ett samtal om Robert Musil efter att jag berättat att jag läst essän Om dumheten av Robert Musil ; ”Han var väl en konservativ jävel” sa Jakob Sverker om Robert Musil efter att jag beskrivet vad essän ungefär handlade om.  !? Det är intressant och fascinerande och notera hur vi människor förändras i vår inställning och uppfattning av oss människor och världen när åren och livet med nyvunna erfarenheter fortgår. Men jag tror människor är sig själva mest om de inte är någon annan dvs på chattar t.ex. och vi människor visar våra mänskliga ansikten och den uppfattning vi har om varann och den verklighet vi lever i när vi uttalar oss om oss själva, andra människor och den verklighet vi önskar uttala oss om, påverka och förändra. Hade han rätt och påstod något sant vår käre Ronny James Dio när han hävdade i sin text att det är en given regel att vi alla är dårar ? Kan inte en dåre vara mer intelligent än dum t.e.x ?   Om vi alla är dårar vad blir det då kvar av våra förmågor att leva, känna, uppfatta, skapa  och älska ? Kan inte en dåre också leva, känna, uppfatta, skapa och älska ? Vad är en dåre ? Finns det verkligen dårar ? Hur har en sån företeelse uppstått och hur har ett begrepp som dåre etymologiskt myntats ?  Vad är en dåre ? Och frågan kvarstår trots vad Robert Musil skrev 1937 och Jakob Sverker skrev 80 år senare 2017 , vad är egentligen dumhet ? Finns den verkligen ? Eller är den en produkt och inbillan av en egensinnig mänsklig människas intelligenta egenskap och fantasi och uppfattning av verkligheten och andra människor ? Jag har inte träffat på en enda kvinna eller man som jag ansett varit dum. Däremot kan en del och det sker också att en del intelligenta människors handlingar beskrivs med mindre fördelaktig defintion. De är som människor är mest anser jag ödmjukt som de mänskliga människor de är födda till smarta och intelligenta….. med en alldeles egensinnig förmåga att klara av de mest svåra strapatser och händelser man kan föreställa sig. Människan är tåligare än många tror och dess överlevnads vilja och förmåga har enbart de gränser våra medvetanden känner till och kan uttrycka i tankar, skrift och muntliga ord.

 

”It´s a given rule, that we are all fools”
Från sången Gypsy 1983 av Ronny James Dio 1942-2010

20170226

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.