Om värdet på en röst och politisk uppfattning

Om värdet på en enskild individ. I dessa tider då den enskilda människan bedömns utifrån allt annat än mänskliga mallar och tenderar att reduceras till något betydelselöst som inte håller måttet ? Vad innebär det om en enskild individ och människa inte i sig själv med en egen uppfattning duger till inför samhällets umgängeskoder utan är beroende av andras beslut och godtyckliga uppfattning ? Vem håller måttet och tål en granskning efter såna måttstockar ?  Klarar vi av att granskas och bedömas efter hur vi själva värderar andra ? Om att vilja och ha ett behov av att kunna känna sig behövd av andra. Hur vi människor värderar varann ?  Vad andra människor betyder för varann ? Behövs jag verkligen alls överhuvudtaget ? Den egna existensens betydelse ? Vad får en sån undran för konsekvenser för våra relationer ? Vad betyder det för andra människor, det är ju viktigt att tänka på andra också, om en person känner sig eller uppfattas som betydelselös ?  Om att inte vara av en betydelse för andras existens ? Detta behov som en del pläderat för av självförverkligande och självberoende och frihet från andra som varit så vanligt förekommande i en mängd med böcker utgivna ända tillbaka till det 1980 talet !? Detta sentiment i våra tankestrukturella formationer; ett begrepp jag myntade på i början av 1990 talet. Om min röst behövs vid nästa val 2018, vad är den värd ? Och vad är min röst värd om 500 år ? Vad var jag för en människa för senare generationer som hade såna funderingar ? Min mamma som heter Gull-Britt har sagt att jag inte är en så betydelsefull person. Min bror som heter Lars har sagt åt sin fru Maria Folkesson/Norberg att jag ska få sitta där jag sitter och fundera på min roll. Mig kallade han ”så jävla dum i huvudet, går omkring och säger att han ska bli författare”. Vad han  nu menade med det ? Min pappa som heter Karl-Axel har sagt åt mig att jag ska komma ner på jorden !? Som om han tycker att jag är uppe i det blå i himlen på något sätt !? En vän till mig som heter Jakob Sverker kallade mig cynisk. De ifrågasatte också min kompetens och uppfattningsförmåga en gång i tiden på 90 talet. Det är ca 25 år sedan.  Fast jag inte är cynisk alls, och jag står med båda fötterna på jorden. Hur kommer det sig och hur går det ihop ? Är inte det ett typiskt lutheranskt-jantelags beteende som vi fortfarande kan erfara gör sig påmint då och då ? Är det så att vi reducerar hur vi värderar varann till hur vi för stunden uppfattar varann och vårat värde hur mycket vi betyder för varann ? Ett behov vi har av att utöva makt och taktik i våra relationer ? En människa som är oönskad i det långa loppet hur ska den kunna göra sig existensberättigad ens för stunden ? Om man inte får tro sig vara en hel och tydligt värdig jämlik människa i vårat samhälle, utan man reduceras till att vara en ögonblickligt betydelselös individ ?  Jag har fått epost ifrån signerat Stefan Löven och Lena Rådström Baastad idag den 16/3-2017. Jag valde att ansöka den 28/1 i år om medlemskap i socialdemokraterna. Av flera skäl, dels för att göra det officiellt vad jag röstat på för parti sedan valet 1982. För att bidra något med avgift tillbaka. Sedan också för att visa de som tvivlat på min politiska uppfattning, då några olyckligtvis och helt absurt har ända sedan 1975 trott att jag skulle vara nazist, och jag har enligt utsaga från annan person funnits med i ett register över nazister, vilket är helt felaktigt bedömt !? Mänsklig inbillningförmåga har nästan inga andra gränser än vad den föreställer sig. I ett epost från socialdemokraterna jag sedan fått idag skriver de i sitt epost att jag ska stå upp för mina värderingar samt de uttrycker att jag behövs nu, och de undrar om jag kan värva en medlem. Som den som läser detta sannolikt inser finns det en konflikt i att flera olika människor delar ut olika mängder med uppmaningar som var och en pekar åt olika håll mot en person. Vad händer med den individen ?  Det finns också i vår familj en konflikt som det finns i de flesta familjer om vad vi människor betyder för varann. Men det är våra liv det handlar om !?  En vän till mig som heter Jakob Sverker uttryckte det som så en gång i tiden ”Finns det inga konflikter, skapar vi människor konflikter”. Är det sant ? Det microsociala familjelivet avspeglar det hur vi har det i det offentliga macrosociala livet och vice versa ? Jag har inte träffat på en enda människa som inte erfaret oenighet, gräl och konflikter i deras familj.  Vad mina föräldrar all heder åt dem röstat på är jag insatt och medveten om, för de har pratat om det. Men min bror som inte pratat alls om politik med mig vad han har röstat på är efter 31 års erfarenhet av honom sedan han fyllde 18 år och blev myndig ett mysterium för mig. Jag har frågat men han har inte velat svara på det. Så som jag känner min bror och jag  tror inte jag skulle kunna värva honom som medlem till ett parti utan hans egna val oavsett vad jag eller han har för åsikter !?  Det är ett tidens tecken detta. En del människor pratar offentligt om vad de röstar på för politik, de har ofta sin uppfattning redan klar och flera av dem kan man inte påverka till att rösta på annat, utan att bryta mot några regler som t.ex. som en del klassar som ofredande om man försöker tvinga på eller av andra en annan uppfattning än den de redan har eller väljer själva att stå för, medans andra pratar inte alls om vad de röstar på för politik. Det är inbakat i det demokratiska systemet att den enskilde individen har rätt att kunna behålla för sig själv vad den röstar på. De håller det hemligt vad de röstat på, varav en del av trygghets säkerhetsskäl. Så himla otryggt har vårat samhälle blivit avseende politisk uppfattning. Det finns om än de är få till antalet i dagens Sverige i vårat land  människor som föraktar och hatar socialdemokrater, och särskilt i de höger extrema grupperna har jag erfaret att såna åsikter finns. Jag har varit med om att en och annan människa har vänt mig ryggen när de blivit på det klara med att jag röstat på socialdemokraterna. Jag tar mitt ansvar och drar mitt strå till stacken genom att jag kommer lägga min röst i valet 2018 på socialdemokraterna. Såklart kan jag tänka mig att det är bra om det värvas röster till socialdemokraterna. Men jag är en oerhört ensamen person som bor själv. De få kontakter jag har idag är med de flesta av dem medelålders människor på den stiftelse jag går några dagar i veckan. Det pratas inte om politik där vad andra röstar på. Vi är via ett blad informerade om att vi inte ska prata politik eller religion inom ram för verksamhet. Jag tror jag har det svårt att värva medlem till socialdemokraterna i dagsläget som grundar sig på en enskild persons egna beslut och fria val. Människor har en egen fri vilja särskilt när de blivit lite äldre till åldern som är oerhört svår att påverka. Jag har också mina egna personliga begränsningar av ödmjukhet i att inte kunna ha makt i att övertyga andra. Jag har ingen mer nära kontakt med ungdomar eller barn, och jag önskar ingen sån kontakt med t.ex. barn heller. Jag föredrar att umgås med vuxna människor. Jag vill inte stöta mig heller av hänsyn med andra. Men försöka påverka framtiden kan jag genom att prata om vad jag röstar på i valet 2018 nämeligen socialdemokraterna.

20170316

Vänligen

// Taleptox, Telekommunikationsingenjör/Dataadministratör

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.