Omgörning av folkbokföringen 1991

I år är det 26 år sedan folkbokföringen gjordes om i vårat land sverige. Vilka skillnader har dessa 26 år med förändrad folkbokföring inneburit för vårat samhälle, befolkning och myndigheters arbete ?  Hur har det påverkat vårat samhälle i vilken riktning ?  Blir vårat samhälle t.ex. bättre demokratiskt sett av denna förändring ? År 1991 sammanfördes folkbokföringen till en gemensam enhet hos Skatteverket i samband med att stat och kyrka skulle separera. Vad innebär denna omvälvande förändring för vårat svenska samhälle ? För en drastisk förändring var det. Ända Sedan 1631 hade sverige haft en folkbokföring som sköttes om av Svenska Kyrkan utifrån samtliga dess församlingar. Det rör sig alltså om ca 330 år som kyrkan haft hand om folkbokföringen. För att sedan flyttas ifrån kyrka till statlig myndighet. Vad för människor har haft som idé och var pådrivande för att göra om detta innan 1991? Detta har med makt att göra och kontroll över information. För oss som lever ute i periferin och har mycket lite inflytande och makt över en del beslut ter sig detta som helt obegripligt och oerhört mystiskt. Sannolikt har det med att göra en anknytning till uppfinnandet av datorer och webbsidor på internet i början av 1990 talet. Kom initiativ från kyrka eller stat att förändra och göra om detta upplägg ? Vad kommer det att innebära för konsekvenser och förändringar i framtiden för det svenska samhället de kommande  500 åren t.ex. ? Vad innebär det för myndigheters arbete med att folkbokföringen numera finns placerad på en myndighet istället för i kyrkans församlingshem ? Är inte det att gå ifrån ett decentraliserat upplägg och metod till att förändra till ett centraliserat upplägg ?   Vad innebär det för konsekvenser för kyrka och församlingshem inför framtiden ? Kommer det att påverka t.ex. maktomfördelning utav kontroll över information ? Hur kommer vårat samhälle att förändras med anledning av denna förändring 1991 ?  Finns det en anknytning till att som det beskrivs i media fler och fler år för år väljer att inte vara medlem i svenska kyrkan utan istället är medlem i annan församling eller inte med i en kyrka alls ? Går det att dra en sån slutsats av detta ? Eller är det som jag tror mer relativt hur det påverkar vårat samhälle ? Det återstår att se för de som lever då i framtiden om t.ex. 500 år hur det påverkade vårat Svenska samhälle.

20170529

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.