Det som komma skall…..

……det som är i nuet och det som varit i det förflutna. Vad händer om framtiden tar slut ? Om vi skulle ta bort tiden och upphäva den ?  Och framtiden aldrig kommer tillbaka ? Vad skulle hända om det förflutna försvann för att inte komma tillbaka ? Det som är så populärt i vår tid att se något värdefullt och eftersträvansvärt i sånt som klassas som tidslöst ? Varför är det så ?  Skuld en kvinna som enligt sägen levde för mycket länge sedan i det vackra och sköna Norden, och som lever kvar i våra minnen, en utav nornorna och som utav nödvändighet spådde vad som komma skall. Och vävde vad som skulle innehålla i människornas öde. Vad händer när tiden upphävs och tar slut ? För att aldrig mer existera och komma tillbaka ? Om framtiden och det förflutna tar slut ? Kvar blir det bara ett oföränderligt ständigt nu. Utan förändring och relativitet. Utan årstidernas växling och miljöns föränderlighet. Ett rummets estetik utan tidsbörjan och utan tidsslut . Men framtiden och det förflutna existerar i vår tanke och den tankestil vi besitter oss med. Att upphäva tiden som något eftersträvansvärt ? Är det så det är ? Hermann Broch skrev i sin roman sömngångar trilogi Huguenau eller Sakligheten på sidan 59 i del 3, jag citerar honom; ”Ty vad människan än gör, så gör hon det för att förinta tiden, för att upphäva den, och detta upphävande heter rum”……….. om att upphäva tiden var vad människor strävar efter. Men är det så det är ? Kan inte tiden och rummet existera sida vid sida parallellt med varann ?  Varför försöka göra slut på tiden när tiden är skapad för existera och bre ut sig i et tidsflöde med rummet som bundsförvant  och för att skapa regelbundenhet i en kalender i varat med en början på dagen och ett slut på dagen, veckorna, månaderna och åren  ? Tiden som en samordnare och skapare av meningsfullhet och möjlighet att ha något att tro på !? Är det inte därför man sannolikt tror att det kan ha varit Chronos (Som kallades Fader Tid) som myntade och skapade och regerade över tidsbegreppet den linjära kronologiska tiden en gång i tiden för mycket länge sedan ? Hur gammal är tiden och tidsbegreppet ? Det måste ha funnits en tro på betydelse av och en mening med att skapa ett tidsbegrepp och ett tidsflöde i och genom det flerdimensionella rummet.

20170603

Taleptox, den benådande

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.