Om Konstighetsaspekten och längtan efter vanliga människor

Det berör vikten av att definiera sig själv och profilera sig med en egen stil och eget formulerade tankar. Om det är möjligt i dessa tider som är nu ? Annars gör andra det åt en. Definierar andra med sina egna förutfattade vanföreställningar de projicerar på dessa andra personer. Jag aktar mig mycket från att definiera andra på ett sätt de inte själva vill. De känner sannolikt sig själva något redan innan. Min bror Lars sa en gång åt mig ”Du är så konstig”. Vad han nu menade med det ? 10 år senare sa han liknande omdöme, ”Du har blivit så konstig”….. Det hade hänt ganska mycket under de 10 åren. Både i hans liv, i mitt liv och i andras liv. Och varför han sa så är ett obegriplig mysterium. En kvinna jag träffade en gång sa åt mig ”Du är en mycket konstig kille”. Vad hon nu menade med det ? Vad hade hon för anledning till att uttrycka sig på det sättet ?  Hur var hennes tankestil utformad vid det tillfället ?  Hur var hennes association funtad och vad relaterade det till ? En annan person som heter Jakob Sverker uttryckte i början på 1990 talet också sig kring att han uppfattade mig som att jag var i hans ögon underlig på något sätt!? Detta var på det glada 1990 talet och mycket har hänt sedan dess. Men upprepar sig sånt här eller sker det en ständig förändring och utveckling på vår tankestil och våra tankar om oss själva och andra ? Vem hade rätt ? Jag träffade en gång på 1990 talet å jobbets vägnar en psykolog som påstods vara ifrån mexico som hette Alicia. Hon satt i vårat personalrum en vacker arbetsdag och helt plötsligt sa hon riktat till mig  ”Du ser så konstig ut på ögonen”. Varför sa hon så till mig ? Hade hon projicerat några förutfattade falska värderingar på mig som inte hade med verkligheten att göra ? Vad var hennes outtalade innersta tankemässiga avsikt med att påstå att mina ögon såg ”konstiga” ut ? Har hon glömt detta idag ? Förträngt det ? Är det betydelsefullt att säga så till en annan människa ? Vad betyder detta idag år 2017 ? Om det är betydelselöst varför säga så alls överhuvudtaget till en annan person ? Jag tror att jag vid det tillfället hade vilat mig en stund och jag var lite sömndrucken och knipade med ögonen. Detta med att göra andra människor ansvariga för den egna känslan av främlingsskap och uttrycka ett projicerat påstående att det är andra människor som är ”konstiga” !? Vad är en ”konstig” människa ? Hur definierar vi en som ter sig som och uppfattas som ”konstig” ? Detta kräver en djuplodande analys som inte är helt enkel. Det är snarare komplicerat. Men att det på något vis rör sig om att det är en människa som tagit avstånd från en annan människa och i sina egna projicerade förutfattade uppfattning värderar en annan människa som avvikande, onormal eller icke-vanlig !? I någon mån kan det också uppfattas som att när en person blir utpekad för att vara konstig är det en person som hos bedömaren är icke önskvärd i något avseende.  För övrigt var konstighetsaspekten en egenskap som en del nazister använde sig av på 30 och 1940 talet när de gjorde sina bedömningar och fattade sina beslut om avhysning och deportation av människor till koncentrationsläger. Jag tror det finns dokumenterat till och med i rapporter som finns sparade från den tiden. Är detta I motsats till att vara vanlig ?  I denna längtan efter vanliga människor !? ….. Jag träffade en kvinna som hette Katarina en gång i tiden på 1990 talet som antydde något om att hon ansåg att jag var konstig. och hon refererade till att hon ansåg en annan man hon föredrog som att vara en vanlig man. The common man på engelska eller svensson som det också kallas i det svenska språket. Men varför pekar en människa ut en annan person för att vara konstig ? Hur gör en människa för att göra sig fri och från en projicerad av annan person utpekad vanföreställning och falskt rykte om den människan ? Sångaren Jim Morrison i musikgruppen the Doors sjöng i en låt ”People are Strange” från 1967, sjöng han raden ”People are strange when you are a stranger”… eller fritt översatt ”Folk är konstiga när du är en främling”. Vem är en främling ? Finns det de som kallar sig själva för främling ? eller grundar sig detta omdöme på något annat ? En vanföreställning ? En falsk fördom ? Att det är andra människor som bär på förutfattade känslor av främlingsskap inför andra som de uppfattar olikheter och den mångtydiga verkligheten ?  Som att det är en person som inte känns igen till namn, utseende, personnummer, yrkesroll, etc ?? Denna i vår tid så populära tilldragelse att uttrycka sig med konstighetsaspekten på andra människors egenskap !? Varifrån kommer den ? Hur gammal är den ? Vad rör sig i en människas huvud och tankevärld om den uppfattar en annan  människa som konstig ? Eller är det överdrivet och enbart så att konstighetsaspekten är något en del tar till i skitsnack bakom ryggen på andra och vid maktutövning mot tredje man ? Och hur tror en människa att det känns för den som blir det att bli utpekad som konstig ? Har det med att göra med ett visst sorts rykte eller ansett och trott beteendemönster att göra ? Är det inte rättan tid i vår tid att avskaffa konstighetsaspekten och se andra egenskaper i andra som de själva kan acceptera och tro för att vara komna från dem själva ? Det är ett val vi människor har möjlighet att välja att göra.  För att bara föreslå en saklig, resonlig, realistisk värdegrund att ha som måttstock för värderingar av oss själva och andra …..

 

20170619

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.