Om nedmontering av statyer

Den senaste tiden har det beskrivits i media hur man i USA haft konflikter och beslut kring att plocka bort och nedmontera en del statyer, som i efterhand har blivit via symboliskt tänkande ansedda att stå för något negativt och man har haft som argument att de statyerna påminner senare generationer om orättvisor och något negativt historiskt sett. Men är det inte bra att vi blir påminnda om vad som hänt i det förflutna ? För att det inte ska upprepas och för att varna inför framtiden ? Det finns en historisk historia bakom varje staty som i något avseende är värd att minnas och återberätta. Oavsett vilka de personer det blev statyer av var för ena ? Något måste de ha gjort för att det fattades beslut om att skapa staty av dem !? Jag tycker att det är olyckligt att denna debatt har blossat upp och olyckligt att man valt att plocka bort en del statyer som man gjort bedömning vara knutna till sydstatsarmen. Istället kunde man valt att låta dem stå kvar oavsett vad de anses representera för sida. Vad anser konstnären och stenhuggare om detta som gjort statyerna ? Jag tänker på allt jobb och den tid de la ner på att skapa dessa vackra stenstatyer !? Vad fannns det för skäl till att det gjordes statyer av dessa personer ? Vad hade de gjort som tillhörde den förlorande sidan i inbördeskriget i usa för att förtjäna att bli förärade med en staty av sig ? Vad grundade sig denna bedömning och värdering på att göra staty av de personer som ansetts tillhöra sydstatsidan ? Det finns ett kulturellt värde i att det har gjorts och står statyer av personer från det förflutna. Oavsett vad de tillhörde för ”sida” politiskt sett. Det man kan kritisera de som haft åsikt att de ska  plockas bort och fattat beslut om det är att de istället för att ha det som åtgärd för sitt ställningstagande till sida att kämpa för, kunde de ha valt att istället kommit med nyanserad kritik av de personer som stått staty i en essä eller pamflett. För att använda sig av det faktum att det stod en staty över en person de hade andra åsikter om. Är det verkligen något fint och kulturellt värdefullt att få stå staty efter att man gått bort ? Jag skulle inte vilja bli staty för det verkar vara ett sånt svårt och tråkigt uppdrag att behöva finnas kvar som bild i form av en staty för senare generationer att åskåda. Om någon som läser detta fått för sig att det skulle bli en staty av just mig av något skäl vill jag att ni ska glömma bort den tanken. Just det också att behöva tänka på att man skulle stå kvar som staty för något man gjort och att det skulle leda till att man blev en stendöd staty i livet därefteråt. När man kan få lugn och ro istället och enbart ligga i en grav och vila i frid. Istället för att som en person som det blir staty av blir föremål för allehanda syndfulla tankar och obegripliga konflikter hos andra i senare generationer. En svår tanke att inte kunna få ro i livet därefteråt utan bli riskerad att andra i senare generationer skall komma att använda en person det blivit staty av i symboliskt, religiöst eller politiskt syfte. Varför måste det bli så ? Går det att undvika att en del andra använder sig av en persons eftermäle senare generationer i något syfte ? Eller är vi så utsatta som individer att vi inte kan styra över detta, och att det alltid är andra som har makten att fatta beslut om oss hur vi kommer att uppfattas av senare levande människor i senare generationer i livet därefteråt ?

 

20170831

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.