Förändrade värden över tid och rum

Jag har den senaste tiden de närmsta månaderna haft en märklig gnagande känsla med anledning av vår relation vi hade en gång i tiden och hur detta har gestaltat sig och utvecklats sedan under senare år och efter 2015. Det är en gnagande oro jag har för att inte ha kunnat vara med i livets drama tillräckligt mycket de senaste 2 åren så mycket som jag önskat. Jag tycker också att livet är bättre nuförtiden än på t.ex. delar av 90 talet. För tusan jag hade knappt inte ens råd med mat under en del delar av 90 talet och särskilt då i slutet av månaderna. Trots att jag jobbade på den tiden och hade en arbetsplats att åka till. Jag tycker att vår kontakt har försvunnit med tiden som gått. De senaste 25 åren har han – Jakob Sverker – hört av sig 3 gånger till mig med brev, om jag minns korrekt. Det har gått många år sedan dess och det kan vara svårt att minnas exakt vad som hände då för 25 år sedan.  Hur kommer det sig ? Ett annat tillfälle jag minns som han kontaktade mig var när han var hem till mig i början av 90 talet och opåannonserat  knackade på min ytterdörr när jag bodde i Triangeln på Johannesbäcksgatan i Uppsala. Han stack fram 2 st A4 papper med dikter han sa att han skrivit. Och han sa ”Du kan få behålla dem. Om du vill det!?”  Första gången han hörde av sig i ett brev var alldeles innan han skulle gifta sig och han skickade ett brev till mig där han bad mig att se till deras bostad när de bodde i flogsta i Uppsala. Det står inget datum på brevet men jag har kvar det sparat. Och jag minns inte exakt datum när det kan ha varit. Andra gången han hörde av sig var när jag bodde på samma adress och han hade flyttat till Borås för att studera. Han skickade då ett brev till mig som jag tyvärr inte har kvar. Tredje gången han hörde av sig i ett brev var i februari 2015, dvs ca 25 år senare !? Är det anmärkningsvärt ? Varför har vi tappat kontakten med varann ? Går det att kritisera detta i något avseende ? Är det så att vi kommit dithän att några av er inte önskar ha en kontakt med mig något mer ? Hur kommer det sig att han inte svarat på mina sista brev jag skickat till honom de 2 senaste åren ?  Hur kommer det sig i sånt fall ? Vad beror det på ? Söndag den 2015-02-15 13:33 skrev han följande meningar till mig i ett brev i ett epost. ”Visst kommer jag ihåg dig från 90-talet, men det har hänt rätt mycket sedan dess. Jag kan inte påstå att just den perioden i efterhand känns särskilt betydelsefull. I själva verket tycker jag att livet har blivit allt bättre med åren.” Det är idag ungefär 2 år och 9 månader sedan han skrev det till mig. Jag skrev till honom tidigare före det flera gånger i början av 2000 talet och senare efter 2012 och undrade om han kom ihåg mig, samt beskrev vad vi gjort vid en del tillfällen vi umgicks på 1990 talet. Jag har dessutom några fotografier kvar sparade från den tiden när vi 1993 var till Norge och fiskade samt 1994 var vi till Åland och fiskade.  Jag har inte några fotografier kvar tyvärr från 1991 när vi , han och hans hustru,  åkte på en tågluff. Men jag minns att vi på den tågluffen skiljdes åt i Portugal och vi åkte separata vägar efter det. Och jag åkte hem ensamen hela vägen från Portugal genom europa.  Det hände något den gången för 25 år sedan som inverkade på vår relation. Vad minns han av det idag såhär 25 år senare ? Vad för datum kan ha varit det sista vi umgicks på innan jag flyttade från Uppsala till örebro år 2000 ? Hur står det till med våra minnen en 25 år senare ? Dessa rader från honom han skrev i februari 2015 väcker en del funderingar och frågeställningar. Jag har kommit fram till att det inte räcker med att enbart tro , för att referera till Martin Luthers föreställning om att det skulle räcka till att enbart tro och att inte handlingar har någon betydelse. En handling som t.ex. att höra av sig i ett brev med ett epost har ett visst värde och kan i någon mån bedömas med viss betydelse,  Varje händelse kan enligt mig benas ut och analyseras och omformuleras. Är detta i det oändliga ?  Vad finns det för gränser på när en analys av det skrivna språket och det vi gjort blir in absurdum omöjligt ?  Hade Aristoteles rätt eller fel sanningsmässigt att det är ett antingen eller förhållande som är mest sant och att det är ett tredje alternativ som är uteslutet ? Eller kan det vara lite både och ? Och att ett tredje alternativ INTE är uteslutet utan kan inbegripas ? Vad ska en människa göra eller tro för att han ska anse att det känns betydelsefullt idag år 2017 ? Vad har hans värdering av tidsperiod på 90 talet för betydelse och värde om t.ex. 5 år, 10 år, 25 år, 100 år eller 250 år eller 500 år ? Man kan utan att kliva ifrån sanningen för mycket påstå och analysera att han gör följande värderingar i det påståendet, dels stipulerar han att han minns mig, det finns 20-25 år senare ett minne av  mig med i bilden i hans tanke, vad minns han mer från 90 talet ? Vad minns han av mig från 90 talet ?  Vad minns han ifrån sitt liv personligen under 90 talet ? Går han omkring och tänker något idag på vad som hände på 90 talet ? Eller har han en annan inställning till det att det är av betydelsefullhet att glömma bort hela eller delar av det förflutna ?  Han anför att det hänt mycket sedan dess som ett skäl till att ett minne av och period en 25 år senare inte känns betydelsefullt med anledning av att det hänt mycket sedan dess. Och att det senare efter det anser han att livet blivit till det bättre !? Betyder det att livet enligt honom var sämre än senare på t.ex. 2000 talet när vi umgicks en del på 90 talet ? Vad var det som hände då som gjorde livet sämre ? Vad ska en människa göra som han i efterhand kan få det till att det skulle vara betydelsefullt ? Vad är betydelsefullhet för honom ? Går det att svara på såna här funderingar och frågeställningar ? Utan att ha fel i något avseende eller utan att det kan kritiseras eller dömas i något avseende ? Vad är värde ? Och i förhållande till vad för axiom är något ett värde av betydelsefullhet för just honom ? Värderingar och relationer förändras med tiden över tid och rum. Det som uppfattas som värdefullt och betydelsefullt kan mycket väl ändra värde till ett senare skede.

20171105

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.