Skattebetalarnas betänkansvärda paradis

Mat och dryck till behövande ! En människa behöver mat och dryck för att kunna leva. I en längtan efter det goda livet. Men mat, kläder och hyra är det avgift för. En fattig människa får också betala för sitt uppehälle. Man får betala för sin fattigdom. Paradis kan man läsa om i wikipedia att det är sprunget ur det persiska ordet pairidaeza för trädgård eller park. Hur har betydelsen av det ordets symboliska innebörd utvecklats och myntats och förändrats genom historien  ? Föreställningen om ett paradis som en ideal plats av någon sort ? Har vi ett idealsamhälle och en utopi i Sverige t.ex. ? Det händer en del händelser här i vårat land Sverige idag i vår tid som en del skulle anföra mottalar att vårat land sverige är ett idealt samhälle eller utopisk plats. En del människor placerar t.o.m sin förmögenhet utomlands i andra länder än Sverige. Att idealen för en del människor är i konflikt med verkligheten är en känd företeelse. Men inte för alla!? Människor tänker och tycker väldigt olika. Men på många platser i vårat land Sverige är det ett gott liv som levs med blomstrande trädgårdar och ett fungerande yrkesliv med en god välfärd. En person som jag informerades om skulle heta Alicia och sas, av Eva Eriksson som jobbade som föreståndare, vara ifrån Mexiko och jobbade som psykolog sa en gång i ett personalrum i hemtjänsten i början av 90 talet ”Det är för lite etik” och pekade på en tv apparat som visade ett program om socialförsäkringssystem. Hon la sedan till som jag uppfattade det i kritiskt syfte ”Det är inte bara bra med välfärden”. En händelse som jag funderat en del på senare och än idag minns jag det som väckte en del funderingar och frågeställningar: Vad var syftet med det uttalandet ? Vad menade hon ? Kan man hänvisa till att hon hade ett kritiskt tänkande till välfärden och socialförsäkringssystem ?  Vad hade hon för referenser för sin ståndpunkt ? Rättshaverist ? Elitist ? Konservativ ? Revolutionär ? Jag har för övrigt blivit kallad för flera av dessa epitet !? Utan att jag kände igen mig i dem. Epitet finns det gott om att benämna en människa med diverse olika egenskaper. Det var bara hon och jag i personalrummet och jag sa då och inflikade och la till i förklarande ton ”När det primära är det ekonomiska. Det blir ett glapp mellan barn och föräldrar. Med anledning av att vi åker iväg och jobbar. Det är detta superrationella tänkande med effektivitet och produktivitet”. Jag kunde ha låtit bli att uttrycka min åsikt och uttalat mig.  Men jag uppfattade det som att hon tilltalade mig. Och jag kände mig som en ansvarskännande människa. Det uppstod sedan en tid senare en konflikt i personalrummet med några andra medarbetare och jag började jobba på en annan arbetsplats inom Kommun senare i en annan del av staden. Det är mycket som är svårt. Det är dessa konflikter. Med konflikt kommer förändring och utveckling. Avigsidan är att en del få personer råkar illa ut vid alltför svåra konflikter. Jag har betalat skatt i detta land sedan 1978. Sedan jag började jobba yrkesmässigt. Jag har hela tiden sedan dess varit en fattig människa och låg inkomsttagare. De flesta som jobbat och haft en inkomst och är i medelåldern idag har betalat skatt. I dagarna har en svensk Leif Östling ordförande i Svenskt Näringsliv blivit avslöjad av journalister i svt ´s uppdrag granskning om att han har en förmögenhet placerad på Malta som en del påstår att han inte betalat skatt för. Men han kommenterade sedan den utfrågning han råkade ut för av en kvinnlig journalist Kristina Lagerström med att han undrade vad han får för det, samt han tillade samma dag den 5/11 i en kommentar på svenskt näringslivs webbsida att han betalat skatt också i Sverige. Det nämndes summor av honom som han betalat i skatt bra mycket mer än vad jag tjänat sammanlagt under hela mitt 32 åriga yrkesliv. Lever han i ett paradis ? Är han rik med en förmögenhet ändå trots att detta reportage gjordes ? Ska inte han kunna få vara rik och förmögen om han kämpat till sig det genom hårt jobb, talang och begåvning tidigare i sitt liv ? En medarbetare som hette Alvaro jag jobbade med på 90 talet sa ungefär samtidigt som vi haft en disskusion vid tv apparaten ”Du pratar väl inte om pengar !?”. I daglig verksamhet pratas det från en del håll mycket om pengar. Men det ekonomiska är inte oviktigt. Men det finns också andra värden i livet. Jag vill också tacka Kristina Lagerström och de som sände detta tv program som med medarbetare på uppdrag granskning la fokus på detta viktiga ämne om skatter. Det är sannerligen mycket etik och moral med i detta ämne och det går att analysera och diskutera i det längsta. Det är möjligt att betänka detta ämne åtskilligt som värdefullt. Jag är sedan 2013 en fattig förtidspensionerad ingenjör med anledning av ett funktionshinder och några handikapp. Jag är idag med en hel del andra människor beroende av ett fungerande socialförsäkringssystem för att kunna handla och betala för det mest grundläggande som mat, kläder, hushållsprylar och bostadshyra. Jag vill rikta ett tack till de som betalar skatt i vårat land Sverige. Utan er vore detta inte möjligt. Ni är värdefulla i flera avseenden. Bevara minnet av er insats. Det är mycket ni tillför och betyder för vårat lands utveckling, och välfärd. För att vår välfärd, bostadsbyggande, matproducering, skola, vård och omsorg, kommunikation, yrkesliv och blomstrande trädgårdar och parker ska kunna fungera så nära ett paradis som det kan bli.

20171106

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.