En episk betraktelse om musiken från Europe

Från Europa finns det mycket fin musik. Ett band som jag vill skriva om är Europe. Jag lyssnar på låten final countdown av europe i en live inspelning från 2015 i Wacken i mina hörlurar, och jag slås av att den gruppen brilliant framför sina musikstycken live. De låter nästan lika bra live som på studioskiva. De Joey Tempest, John Norum, John Leven, Mic Michaeli, och Ian Haughland har växt och utvecklats de senaste åren till att framstå som än mer exemplariska i sitt musikutövande. Hur fint och skickligt de spelar live. Och mycket är nog tack vare den brilliante och skicklige gitarristen John Norums återförening med bandet sedan 2004 och skivan start from the dark och gruppens gemensamma utveckling med låtskrivande. De tre senaste skivorna utgör en mycket fin utsmyckning på deras musikskapande. Hur fint spelar inte John Norum sina solon t.o.m live och inte enbart på studio spelningar !? Gitarr Solot på låten final countdown från 1985 är en klassiker. Och håller oerhört bra också live år 2015 i en inspelning från en konsert i wacken som extra material på skivan war of kings från samma år. Textmässigt har de vuxit och utvecklats en hel del de senaste skivorna i den slutliga nedräkning de jobbat med sedan 1985/1986. Den senast skivan walk the earth är riktigt intressant.  En låt jag fastnat för extra är turn to dust. Med en brilliant gitarr slinga och fina ackord och gitarr solot är vackert. Den låten är  fin och knappast något som gått till att bli något dammigt över den ännu. Jag blir inte dammig av att lyssna på den ännu heller utan fylls av ett melankoliskt vemod.  Jag tvekar något inför faktum om det inte kommer dröja länge innan Europe svänger och blir till damm ? Jag tycker det var värt att köpa den skivan war of kings på Google play musik för 125 kr. Och få höra en låt spelas lika bra och t.o.m. ännu bättre 2015 som när den spelades in för ungefär 30 år sedan hösten 1985 och 1986. Tack Europe för den musik de glädjer oss med i vårat land Sverige. Jag vill också tro på att dom medverkat till att sätta Europa som kontinent på kartan mer än förut med deras val av namn på band. Det skulle vara intressant att höra deras egen berättelse hur namnvalet av Europe kom till. Många stunder har dom förgyllt. Dom förtjänar att få några fler fina musik priser utöver det pris dom vann 1982 vid rock sm. Hoppas dom i bandet får leva ett långt och fint liv och att deras blickar på Eden inte är de sista. Rösta på Europe för Polar Music Prize !

 

20171125

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeilluminerande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.