Mänskliga relationer förändras genom tid och rum

Det är mycket som är svårt. Det räcker tydligen för en del inskränkta människor med ett ’Hej’ för att det ska leda till en anmälan har jag läst om att en del varit med om. Det var en person som påstod att vi döms inte för vem vi är, utan för vad vi gör. Går det att göra något överhuvudtaget ? Läsa en bok, det kan man göra. Jag vänder mig bakåt i tiden. Till 1925 och en bok och roman som heter Processen av Franz Kafka. Den beskriver i detalj hur det är möjligt att ett samhälle vi lever i kan fungera. Den är en möjlig syn på händelser som berör brott, skuld och straff. Den boken går det att lära sig ett och annat av. I Milan Kunderas bok romankonsten beskriver han att Kafka har en särskild sorts logik i sin roman, ett straff som söker en skuld. Ska det förstås med att det är ett straff att födas till och leva i denna värld ? Alltså att det finns de människor som tycker sig vara straffade i något avseende och sedan söker en skuld i andra ? Istället för att se sin egen skuld ?  Men en del människor har skulder. Hur är det då med de som inte har någon skuld ? Vilken roll och funktion får de i våra relationer ? Men hur kan man överföra det till dagens tillvaro i vår tid utan att man själv gör fel moraliskt/etiskt utifrån principen att man inte ska söka det som händer i nutid i dåtidens litteratur ? Gjorde de rätt eller fel mot Josef K i boken ? Han är en banktjänsteman som blir anklagad för brott, och utsatt för ett straff, han avrättas i slutet av boken, han anklagas för ett brott för något han inte vet vad det är, som han sedan drar runt och försöker ta reda på vad det är, för han anser sig vara oskyldig,  han blir förtalad utan att ha gjort något ont. Han befinner sig utanför och bortom lagen i ett maktlöst tillstånd. ….. Men det bör vara möjligt att analysera och kommentera det som skett i det förflutna och vad man varit med om. För att främja en förändring och utveckling av samhällsfunktioner. Det ska bli intressant att se framöver vad som händer i vår värld. Våra relationer vi har förändras över tid och rum. I början på 90 talet blev jag ett flertal gånger anklagad av bl.a. en som heter Jakob Sverker för att ha varit oansvarig. Vad han nu menade med det ? Vad hade han för kriterium för sin bedömning ? Vad fick han sina referenser ifrån för sin anklagelse ? 7 år senare blev jag anklagad av en chef i kommun för att inte klara av att ta ett ansvar !? Trots att jag besvarade 120 inkommande samtal per arbetspass. Tala om absurt !? Sannolikt har det bildats ett mytomanins rykte kring mig som person bland en del människor.  Jakob satt hemma hos mig vid några tillfällen på 90 talet och sa att han brydde sig om sitt rykte utåt sett. Men han förtalade gärna mig inför andra och spred några gånger ut ett mindre angenämt rykte om mig !? Vi Jakob och jag umgicks en del, var ut på pub och var och fiskade och åkte på tågluffs semester en gång. Han är beläst på litteratur och har läst, Kafka, Dostojevski, Milan Kundera m.fl. som skriver om sånt som brott och straff och skuld. Han var med den gången då dom attackerade mig när vi var till stockholm och hälsade på min bror. Jag lärde känna Jakob Sverker genom min bror , de hade gått i samma klass på gymnasiet, och min bror presenterade mig för Jakob i slutet på 80 talet. Jag gillade Jakob till en början ändå tills vi blev osams den gången dom gav sig på mig. Efter det slutade vi att umgås. Han sa vid något tillfälle ”Finns det inga konflikter , skapar man konflikter”. Jag har senare i efterhand trott att han med flit agerade irrationellt mot mig. Han kanske inte gillade mig efter ett tag eller också var det något han inbillat sig om mig? Men han sa vid något tillfälle i början av vår relation att att han fann mig sympatisk.  Jag var bjuden och var på hans och hans blivande hustrus bröllop i slutet av 80 talet. Jag valde att kontakta dem i slutet av 90 talet då vi kommit ifrån varann i umgänge 94-95 någon gång. Jag hade mycket med innebandy att syssla med efter arbetstid och under några års tid träffades vi inte. Han flyttade till Borås för studier och han skrev ett brev till mig vid något tillfälle som jag tyvärr inte har kvar. Jag har skrivit några brev till honom och berättat om vad jag varit med om i hopp om att han skulle ha någon synpunkt på det som hänt sedan under slutet av 2007-2009 och 2010 samt 2012. Eller om han åtminstone kunde visa prov på någon empati ? Detta med att jag blivit åtalad i domstol ungefär som Milan Kundera skriver om att en del råkade ut för i det gamla tjeckien på 1960 talet. Men jag har inte hört något från Jakob ens en enda gång med en kommentar om det som skedde 2010 och 2012. Han skrev ett brev i ett epost till mig för några år sedan och kommenterade att han ansåg att det som hände på 90 talet för 25 år sedan inte i efterhand kändes som en betydelsefull period. Kanske har han glömt det att han hade en massa åsikter på 90 talet om detta med brott och straff och skuld, och att han som han sa hade en massa principer han levde efter, eller också har han varit upptagen med annat och inte sett något värde i att föra en dialog om detta med just mig. Har han drabbats av hybris ? Är han rädd för att bli avslöjad för något ? Det som han bl.a. anklagade min bror för på 90 talet att ha hybris. Han påstod också på 90 talet att min bror pratade om anarkistiska åsikter. Våra relationer från när vi umgicks på 90 talet har förändrats…..

 

20171230

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Sedeundersökande Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.